Jan Janssen Tourwinnaar op zondag 21 juli 1968 

Jan Janssen
20 juli 2018

Deze zomer is het vijftig jaar geleden dat Jan Janssen de Tour de France won. De partijsecretaris van de Christelijk-Historische Unie waagt het de winnaar op dezelfde dag een felicitatietelegram te sturen. Het komt de partij duur te staan.

Gelukstelegram

De partijsecretaris van de CHU schrijft in zijn telegram: ”Wens u namens de C.H.U. geluk met uw overwinning in de Tour de France. Uw inzet en afzien zijn indrukwekkend geweest. Moge uw overwinning in deze “schone” Tour alle Nederlandse wielrenners inspireren.” Een felicitatietelegram zoals zovele. 

Zondagsrust

Het telegram trekt de aandacht van de nationale pers omdat het de eerste keer is dat een politieke partij een felicitatietelegram aan een sporter stuurt. Dit leidt tot een ongekende verontwaardiging bij veel CHU-leden. Ze zijn boos omdat het telegram op de dag van de overwinning, zondag 21 juli, is verstuurd. 

Het gelukstelegram is volgens veel CHU-leden in strijd met artikel 12 van de Beginselen van de partij. Zondag is een christelijke rustdag waarop arbeid zoveel mogelijk stil moet staan. Het karakter van de zondagsrust mag niet verloren gaan. Niet werken maar ook niet sporten luidt het CHU-devies. In het CHU-archief dat het Nationaal Archief bewaart, zit een apart dossier met tal van protestbrieven tegen het verzonden telegram. 

Protesten en opzeggingen

De CHU-afdeling uit Hardegarijp windt er geen doekjes om: Het verzonden telegram aan ‘iemand die de Tour de France heeft gewonnen is toch wel HET TOPPUNT, nimmer werd zoiets belachelijks vertoond. Dit is echt een grove denkfout en een principiële blunder. Slap, slap, zeer slap.’ 

K. Dunnink uit Boskoop schrijft dat hij ‘niet erg gelukkig is met het bericht over de sportieve primeur van onze CHU’. Hij vindt het ’oneindig triest dat voor veel mensen de zege van Jan Janssen de blijde boodschap van de zondag is geweest, terwijl men aan de eigenlijke Blijde Boodschap geen behoefte had’. J. Schipper uit Oud-Beijerland vindt dat het gewraakte telegram een eind maakt aan de illusie dat de CHU tegen sportbeoefening op zondag is. Verschillende leden zeggen hun lidmaatschap van de partij op.

De Nederlandse Vereniging tot Bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging uit Ede vindt dat ‘de grootscheepse uitbuiting van de zondag voor het sportgebeuren’ aanleiding had moeten zijn voor een protest en in plaats van enthousiasme van de CHU. De vereniging hoopt dat de gerezen protesten tot bezinning zullen leiden. 

Verdediging

Partijsecretaris Schuring verdedigt zich door te schrijven dat zijn telegram niet moet worden gezien als een akkoord met de zondagssport. Het ging hem vooral om het feit dat het een “schone" wedstrijd was, zonder doping. Alleen dat was al een gelukwens waard en één van de belangrijkste motieven van zijn felicitatie aan Jan Janssen. Daarom mag de CHU tegenover deze sportactiviteiten niet zonder meer negatief staan. ‘Dan is men wel principieel sterk, maar politiek steriel.’
Hij merkt verder op dat de leden die met hem contact hadden opgenomen over het verstuurde telegram, bijna allemaal op zondagmiddag naar de tv hadden gekeken…

Vrije zaterdag voor alle scholen

Schuring snijdt in zijn verdediging ook een ander thema aan. Hij hoopt dat alle sport op zondag naar vrijdag en zaterdag verplaatst kan worden. Dat kan alleen als de schoolweek naar vijf dagen verkort wordt. In 1968 hebben veel leerlingen en leraren van middelbare scholen nog geen vrije zaterdag. De vijfdaagse schoolweek komt er, maar sporten op zondag blijft bestaan.

Nationaal Archief

2.19.046.01 CHU, inv.nr. 96

https://sportgeschiedenis.nl