LessonUp Nationaal Archief: meer bronnen in de klas

30 maart 2021

Het Nationaal Archief biedt nu ook lessen aan voor het voortgezet onderwijs op het LessonUp-kanaal. Deze eerste twee lessen vallen onder het thema slavernijgeschiedenis en behandelen de opstand van tot slaafgemaakten op de plantages in Berbice en op Curaçao.

Lessen van het Nationaal Archief op LessonUp

De interactieve lessen zijn kant-en-klaar, maar kunnen ook naar eigen inzicht aangepast worden. Leerlingen verdiepen zich aan de hand van archiefstukken in Kofi en Tula, de leiders van opstanden in de Nederlandse kolonies Berbice en Curaçao.  De correspondentie van Kofi met de Nederlandse bestuurder is bewaard gebleven in de collectie van het Nationaal Archief. Van Tula bewaart het archief het zogenaamde relaas, waarin Tula zich verweert tegen de beschuldigingen. Beide documenten zijn uniek, omdat stemmen van tot slaafgemaakte mensen maar zelden in archieven terecht komen. 

De leerlingen krijgen door de lessen inzicht in het ontstaan en de afloop van deze opstanden, en de machtsverhoudingen. Duidelijk wordt dat tot slaafgemaakte mensen zich niet zomaar neerlegden bij hun situatie. Leerlingen lezen kleine stukjes van de correspondentie en krijgen inzicht in de redenen van de opstand en de onderlinge verhoudingen tussen de machthebbers en slaafgemaakten. Naast de documenten uit het archief bevatten de lessen ook quizvragen, open vragen, een poll en video’s.

LessonUp: wat is het?

In LessonUp onderzoeken de leerlingen de geschiedenis aan de hand van de originele bronnen. De verhalen uit deze bronnen zijn dikwijls niet terug te vinden in de lesboeken en bieden soms een ander, vernieuwend perspectief, zoals bij Tula en Kofi. De docent kan de les gelijk inzetten met de toegevoegde achtergrondinformatie en lessuggesties in de notities. Leerlingen loggen in op de LessonUp-app op hun mobiel om actief deel te kunnen nemen aan de les. 

Opstand & Vrijheid

In de installatie Opstand & Vrijheid van het Nationaal Archief komen drie opstanden aan bod waarin de strijd van vrijheid en gelijkheid in Nederland en de voormalige koloniën te zien is. Hierbij is ook aandacht voor de gevolgen voor het huidige Nederland.
De installatie toont de originele documenten van de opstand van Berbice, van de Tachtigjarige Oorlog met onder andere het Plakkaat van Verlatinge (1581) en de Unie van Utrecht (1579) en de Bataafse revolutie. De lessen over de Tachtigjarige Oorlog en Bataafse revolutie volgen later dit jaar op LessonUp. De tentoonstelling is vanwege coronamaatregelen nu nog gesloten, maar straks weer permanent te zien in het Nationaal Archief.

Met dank aan 

De lessen zijn tot stand gekomen met advies van Aspha Bijnaar (onafhankelijk onderzoeker, adviseur en directeur van EducatieStudio) en een aantal docenten van het voortgezet onderwijs.