Nederlands-Australische migratie in beeld bij het Nationaal Archief

De Australische ambassadeur Dr. Greg French en rijksarchivaris Afelonne Doek openen de tijdelijke tentoonstelling People Movement Stories
2 november 2023

Met een officiële opening door de Australische ambassadeur Dr. Greg French en rijksarchivaris Afelonne Doek, is de tijdelijke tentoonstelling People Movement Stories in het Nationaal Archief geopend. 

In de tentoonstelling vertellen twaalf mensen het verhaal over hun migratie naar Australië en Nederland; over hun motivaties, over de reis en ontvangst in hun nieuwe thuis. De bezoeker ontdekt meer over de migratiebewegingen tussen beide landen de afgelopen jaren veranderde en hoe migranten na aankomst hun leven opnieuw vorm gaven. People Movement Stories verbindt dat verhaal films, foto’s en de migratieregisters die door de Nederlandse overheid werden bijgehouden. 

Die registers werden eigenlijk bij toeval ontdekt door onderzoeker Marijke van Faassen van het Huygens Instituut, dat een belangrijke rol speelt bij de inhoudelijke kant van de tentoonstelling. In de kelders van het Nederlandse consulaat in Canberra trof zij de migratiekaarten aan in metalen kisten. Na het beëindigen van het bilaterale emigratieprogramma, was de administratie niet meer nodig. Het bleek een rijke vindplaats voor informatie over die migranten: namen, geboortedata en -plaatsen, maar ook hoe het met ze ging in land van aankomst. 

De succesverhalen konden gebruikt worden voor het bilaterale migratiebeleid en de promotie van migratie naar Australië. Dat campagnemateriaal zit in de Australische archieven. De migratiekaarten liggen tegenwoordig bij het Nationaal Archief in Den Haag.

De opening van de tentoonstelling markeert de aftrap van het uitbreiden van de website migrant.huygens.knaw.nl met vijf nieuwe verhalen en gedigitaliseerde collecties van het Nationaal Archief Australië en het Nationaal Archief Nederland. 

Binnen het Programma Internationale Erfgoedsamenwerking werkt het Nationaal Archief samen met het Nationaal Archief Australië aan het digitaliseren en online toegankelijk maken van deze archieven. Met het project Migrant, Mobilities and Connection (MIGRANT) ontwikkelt het Huygens Instituut methoden om deze verspreide migrantencollecties digitaal te verbinden. 

People Movement Stories is gemaakt ter gelegenheid van tachtig jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Australië. Ze was eerder te zien in Perth, Australië. De tentoonstelling is financieel mogelijk gemaakt door de Australische ambassade in Den Haag en de Nederlandse ambassade in Canberra. 

De tentoonstelling is vrij toegankelijk en t/m 2 februari 2024 te bezoeken van dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur in het publiekscentrum van het Nationaal Archief.