Tentoonstelling en activiteiten 'De oorlog die bleef'

28 januari 2020

Vanaf 21 februari is de tentoonstelling De oorlog die bleef te zien in het Nationaal Archief.

Tentoonstelling De oorlog die bleef

In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het Nationaal Archief bewaart met zo’n 9 kilometer documenten de grootste collectie oorlogsarchieven van Nederland.

In de tentoonstelling De oorlog die bleef  laat het Nationaal Archief de uitdagingen zien waar Nederland voor komt te staan na de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van documenten en foto’s worden persoonlijke geschiedenissen verteld over de berechting van collaborateurs en oorlogsmisdadigers, van mensen die terugkeerden uit de vernietigings- en concentratiekampen, de identificatie van omgebrachte personen. En over de situatie in Nederlands-Indië, waar na de capitulatie een nieuwe periode van hevig geweld en grote onzekerheid aanbreekt. Ondanks de vrede bleef de oorlog. De tentoonstelling is vanaf 21 februari t/m 20 juni 2021 te bezoeken.

Programma bij de tentoonstelling
Bij de tentoonstelling De oorlog die bleef organiseert het Nationaal Archief lezingen, rondleidingen, theatervoorstellingen en debatten. Aanmelden voor deze activiteiten  is nu al mogelijk.

Lezingen

Mieke Eerkens: De oorlog van horen zwijgen

Zondag 7 juni 2020
Tijd: 13:00 – 14.00 uur
Prijs: € 10,- (inclusief entree De oorlog die bleef)

Mieke Eerkens is een Amerikaans-Nederlandse schrijfster. Voor haar boek De oorlog van horen zwijgen deed zij onderzoek in het Nationaal Archief. Het boek vertelt over haar vader, die de oorlog in een Jappenkamp doorbracht, en haar moeder, die als dochter van NSB-ers na de oorlog in een kindertehuis terechtkwam. In de lezing gaat Eerkens in op het oorlogsverleden dat voelbaar blijft in de levens van haar ouders en doorwerkt in dat van haarzelf. Ook spreekt ze over de complexiteit van de geschiedenis. Haar familieverhaal laat eens te meer zien: mensen passen niet in simpele categorieën van goed en fout.
Koop online een kaartje

Rondleidingen

Hoe om te gaan met de berechting van collaborateurs en oorlogsmisdadigers? Wat te doen met de geroofde eigendommen van vermisten? Hoe werden de mensen die terugkeerden uit de kampen onthaald? Ga mee met de rondleider en sta stil bij de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in de tentoonstelling De oorlog die bleef.

Zondag 7 en 21 juni, 5 juli
Tijd: 14.30 – 15.30 uur
Prijs: € 7,50 (inclusief entree De oorlog die bleef)


Nationaal Archief

Willem-Alexanderhof 20
2595 BE Den Haag

Direct naast Den Haag Centraal