Tentoonstelling Kòrsou – Curaçao. Stemmen van toen, mensen van nu

Banner tentoonstelling Curaçao
14 oktober 2021

Op 15 december opent de tentoonstelling Kòrsou – Curaçao. Stemmen van toen, mensen van nu. In het Nationaal Archief is veel te vinden over Curaçao. De tentoonstelling combineert archiefstukken, foto’s en kaarten met verschillende visies op het eiland.

Stemmen van toen, mensen van nu

De documenten over Curaçao zijn grotendeels gevormd toen het eiland nog in handen was van de West-Indische Compagnie (WIC) of toen het een Nederlandse kolonie was. Deze archiefstukken, foto’s en kaarten laten voornamelijk het perspectief en de leefwereld van de koloniale machthebbers zien. Belangrijke bronnen voor de geschiedenis van Curaçao zijn verhalen en liederen die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Een aantal liederen uit een unieke verzameling, de Zikinzá-collectie, is te horen in de tentoonstelling Kòrsou – Curaçao. Stemmen van toen, mensen van nu. Deze opnames geven een inkijk in het dagelijks leven van Curaçaoënaars van toen. 

Kunstenaars 

In de tentoonstelling Kòrsou – Curaçao zijn interviews en foto’s te bekijken die gemaakt zijn door de Curaçaose fotograaf, documentairemaker en culturist Selwyn de Wind. Daarnaast laten tien kunstenaars en artiesten met hun werk zien hoe zij aankijken tegen de vijf thema’s in de tentoonstelling: Qúracao, slavernij, veerkracht, samenleving en bestuur. 

Gastconservator 

Dyonna Benett, erfgoedprofessional, gespecialiseerd in museologie, publiek en inclusiviteit, is de gastconservator van Kòrsou – Curaçao. De inhoud van de tentoonstelling is mede tot stand gekomen na uitgebreide raadpleging van experts uit zowel Curaçao als Nederland.

Programmering en educatie

Bij de tentoonstelling Kòrsou – Curaçao organiseert het Nationaal Archief een afwisselend programma met o.a. debatten, lezingen en rondleidingen. Houd onze website in de gaten voor het actuele aanbod. Daarnaast ontwikkelt het Nationaal Archief online gastlessen voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs in Nederland en het funderend onderwijs op Curaçao. 

Informatie

De tentoonstelling Kòrsou – Curaçao. Stemmen van toen, mensen van nu  is vanaf 16 december 2021 tot en met 23 oktober 2022 te bezoeken in het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20 in Den Haag, direct naast Den Haag Centraal. De teksten in de tentoonstelling worden aangeboden in het Papiaments, Nederlands en Engels.