Tracing Your Roots: op zoek naar je wortels in Indië/Indonesië

2 oktober 2020

De afgelopen maand hebben vijfentwintig jongeren met Indische en Molukse wortels gezocht naar hun familiegeschiedenis. Op vier zaterdagen hebben zij in het Nationaal Archief kennisgemaakt met stamboomonderzoek en koloniale archieven. Het programma wordt afgesloten met een Familiedag, waar deelnemers familieleden kunnen uitnodigen om hun ontdekkingen tijdens de zoektocht met hun voorouders te delen.

Tracing Your Roots

De derde editie van Tracing Your Roots: op zoek naar wortels in Indië/Indonesië  werd gehouden in het Nationaal Archief. Tracing Your Roots is een programma van stichting Zieraad. Het biedt jongeren tussen de 15 en 35 jaar een unieke kans om antwoorden te vinden op vragen over hun afkomst en identiteit. In het archief stonden de deelnemers oog in oog met archiefstukken die gaan over hun geschiedenis. Zo liet medewerker van het Nationaal Archief Jeftha Pattikawa een kaart van de Banda eilanden uit 1835, een VOC-perkeniersboek en een uittreksel uit het Stamboek van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger zien. 

De deelnemers gingen niet alleen op zoek in de archieven, maar gingen ook in gesprek met (groot)ouders en deden kennis op over de Indische/Molukse geschiedenis via gastlessen en workshops. Schrijfster Lara Nuberg gaf een lezing over haar boek The journey of belonging, Yvette Kopijn gaf een workshop Interviewen en Ron Habiboe vertelde over Molukse genealogie en de recente digitalisering van Molukse doop-, trouw- en begraafregisters van de Lease-eilanden. 

Tijdens deze bijzondere zoektocht werden de cursisten geconfronteerd met thema’s als kolonialisme, oorlog, verzet, migratie, ontheemding en familietrauma’s. Zij kregen door workshops en lezingen meer inzicht in hoe om te gaan met dit verleden en vonden steun bij elkaar.

"Ook de nare herinneringen horen bij ons verhaal en maken ons tot wie we zijn. Als we deze erkennen, begrijpen we ook beter wat zich in ons afspeelt en hoe we daarmee om kunnen gaan.’’ - deelneemster Mei Oele

Ontdekkingen

Buiten het archief vonden deelnemers ook bijzondere documenten die belangrijk zijn voor het doen van stamboomonderzoek. Deelnemer Andrew Theunisse kreeg van zijn opa een vergeten map met brieven, een visumaanvraag en andere oude papieren. Aan de hand van deze informatie is hij meer te weten gekomen over wie zijn overgrootouders waren en waar zij vandaan kwamen. Ook Michiel Sekan deed een waardevolle ontdekking. Van zijn oma hoorde hij dat er geen papieren meer waren. Sekan bleef toch zoeken en vond een map vol waardevolle documenten over zijn opa en oma waarvan werd gedacht dat deze bij een brand verloren was gegaan. Lees meer over Tracing Your Roots en de verhalen van deelnemers op de website van Zieraad.

‘’Het is bijzonder dat de map met documenten naar aanleiding van mijn vragen in het kader van Tracing Your Roots  tevoorschijn is gekomen. De map was vergeten, de documenten nooit gelezen. Het was te confronterend. Maar voor mij zijn ze van onschatbare waarde.’’ – Deelnemer Andrew Theunisse

 "Tijdens Tracing Your Roots heb ik meer geleerd over het (post) koloniale verleden waardoor ik mijn familiegeschiedenis in beter perspectief kan plaatsen en mijn familie meer gerichte vragen kan stellen.’’ – deelneemster Melissa Korn