Wiki goes Caribbean

Kaart van Noord- en Midden-Amerika
14 mei 2018

Wist je dat er erg weinig informatie over de Surinaamse en Caribische geschiedenis en cultuur op Wikipedia staat? Kom op 26 mei naar het Nationaal Archief en help ons hier verandering in te brengen.

Wikipedia

Wie iets weten wil, kijkt op Wikipedia. De online encyclopedie is een van de meest bezochte websites ter wereld en de Nederlandstalige versie, met bijna twee miljoen artikelen, is een van de grootste die er is. Toch is Wikipedia nog lang niet af. Wil je het Caribisch perspectief op Wikipedia helpen vergroten door collecties van het Nationaal Archief te gebruiken en te delen?

Schrijf je dan in voor onze ‘Wikipedia goes Caribbean’ bijeenkomst op 26 mei. 

Veel kennis over Suriname en de Cariben

In Nederland is veel kennis beschikbaar over de cultuur en de geschiedenis van Suriname en de Cariben, zowel in de hoofden van mensen als in archieven, bibliotheken en musea. Samen met de Nederlandse Unesco Commissie en Wikimedia Nederland nodigt het Nationaal Archief je uit om Wikipedia te leren kennen en aan het werk te gaan als ‘Wikipediaan’.

Caribisch perspectief op Wikipedia

Het Nationaal Archief stelt steeds meer gedigitaliseerde stukken en foto’s uit zijn collectie beschikbaar als bron of illustratie bij Wikipedia-artikelen. Zo komt erfgoed bij vele nieuwe liefhebbers onder ogen. Tijdens Wiki goes Caribbean  leer je hoe Wikipedia en gelijksoortige projecten werken, hoe je als Wikipediaan aan de slag kunt en hoe je beginnersfouten kunt voorkomen. Je krijgt ook een uniek kijkje achter de schermen bij het Nationaal Archief.

Project Wiki goes Caribbean

De Nederlandse Unesco Commissie en het Nederlandse Memory of the World Comité stimuleren het breder delen van documentair erfgoed dat in Nederland bewaard wordt. Het project Wiki goes Caribbean is mogelijk gemaakt met een subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Vóór de bijeenkomst in het Nationaal Archief hebben het Wereldmuseum in Rotterdam, het KITLV in Leiden en het Rijksmuseum in Amsterdam soortgelijke bijeenkomsten georganiseerd. In het najaar organiseert het Nationaal Archief een aantal momenten voor schrijvers die actief mee willen doen aan het project Wiki goes Caribbean.