Online gastles Curaçao

Het Nationaal Archief in Nederland en het Nationaal Archief op Curaçao hebben een online gastles ontwikkeld waarin leerlingen verschillende perspectieven van een onderwerp onderzoeken.

Daarbij kijken ze in groepjes naar zowel documenten als muziekteksten en foto’s. Ze beantwoorden vragen als ‘wie heeft dit gemaakt en waarom?’

Tijdens de les ontdekken de leerlingen dat verschillende bronnen verschillende perspectieven bevatten en dus een andere invalshoek geven op de geschiedenis. Wat vinden zij dat bewaard moet blijven?

De leerlingen van groep 7 werken met de thema’s afschaffing van slavernij en tambú (een muziek- en dansvorm uit Curaçao, met een rijke geschiedenis). Groep 8 gaat aan de slag met de afschaffing van slavernij en de demonstraties van 30 mei 1969 op Curaçao. Deze demonstraties worden nu gezien als een van de belangrijkste momenten uit de moderne Curaçaose geschiedenis. 

Aanmelden

Gebruik het webformulier om je aan te melden voor de online gastles.

 Online gastles Korsou

Praktische informatie

De les wordt aangeboden op scholen op Curaçao en in Nederland.

Doelgroep: groep 7 en 8 
Duur: 60 minuten
Periode: schooljaar 2023/2024
Rol docent: een archiefdocent van het Nationaal Archief Den Haag verzorgt deze livestream. De docent van de klas heeft een actieve rol als de verbindende factor tussen de klas en de archiefdocent in Den Haag.
Kosten: 5 euro per leerling

Voorafgaand aan de les wordt de opzet besproken en de verbinding getest. Een goede netwerkverbinding, laptop met camera en microfoon zijn nodig. 

De leerdoelen van deze online gastles

  • Ontdekken dat er niet één versie van de geschiedenis bestaat, maar dat er sprake is van een veelheid aan perspectieven.
  • Het vergelijken van (geschreven) archiefdocumenten en ongeschreven bronnen (denk aan mondelinge overlevering, muziek).
  • Leren over (de geschiedenis van) de relatie tussen Curaçao en Nederland en nadenken over de gevolgen in het heden.