Dichtbij

Vind het nu

Nergens kom je dichterbij onze én jouw geschiedenis dan in het Nationaal Archief. Wat lang geleden lijkt komt ineens dichtbij als je onderzoek doet in onze archieven.

Laat je inspireren door de zoektocht van onze ambassadeurs. En doe zelf onderzoek via onze website of in onze studiezaal.

Noraly Beyer over Slavernij in Suriname

Tom de Kruif, over Aquasi Boachi

Leven in Slavernij

“Ik voelde liefde tussen mijn voormoeder en haar eigenaar” aldus voormalig nieuwslezeres en journaliste Noraly Beyer na onderzoek in de kortgeleden online gepubliceerde slavenregisters. Hierin zijn de mensen te vinden die tussen 1830 en 1863 in Suriname in slavernij leefden. Slaveneigenaren moesten de mensen die zij in bezit hadden registreren. Wie op zoek is naar informatie over zijn of haar Surinaamse voorouders of meer wil weten over het Surinaamse slavernijverleden kan nu in de online slavenregisters terecht. 

Twee Ashanti-prinsen

In 1837 krijgt koning Willem I twee prinsjes uit Afrika cadeau. Ze krijgen een Nederlandse opleiding maar ondervinden tijdens hun leven veel problemen door hun afkomst en huidskleur. Arthur Japin schreef het boek De zwarte met het witte hart over deze geschiedenis.

In het Nationaal Archief liggen brieven van Aquasi (Kwasi) Boachi, die na een studie tot mijningenieur wordt tegengewerkt in zijn carrière. Hij komt in Nederlands-Indië terecht als buitengewoon aspirant-ingenieur voor de Mijnen. Maar het was niet de bedoeling dat hij ooit als ingenieur zou werken. Zijn baas, Cornelius de Groot, zag in de Indische maatschappij geen plaats voor hem omdat Kwasi zwart was.