Dichtbij

Vind het nu

Nergens kom je dichterbij onze én jouw geschiedenis dan in het Nationaal Archief. Wat lang geleden lijkt komt ineens dichtbij als je onderzoek doet in onze archieven.

Laat je inspireren door de zoektocht van onze ambassadeurs. En doe zelf onderzoek via onze website of in onze studiezaal.

Erik Scherder over het Plakkaat van Verlatinge
Karla Peijs over de Watersnoodramp 1953
Plakkaat van Verlatinge als inspiratiebron

In het Plakkaat van Verlatinge uit 1581 wordt koning Filips II niet langer erkend als heer der Nederlanden. De Staten-Generaal bekrachtigen met het Plakkaat de afzetting van hun vorst. En ze proberen deze afzetting te rechtvaardigen. Sommigen noemen het Plakkaat de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland, de markering van de geboorte van de Republiek der Verenigde Nederlanden. 

Zowel nationaal als internationaal heeft het Plakkaat eeuwenlang als inspiratiebron gediend. Er zijn duidelijke inhoudelijke parallellen te vinden tussen de tekst van het Plakkaat en de Amerikaanse Declaration of Independence uit 1776. Het Plakkaat is een van de belangrijkste topstukken in de collectie van het Nationaal Archief. 

Watersnoodramp van 1953

Oud-minister van Verkeer en waterstaat en -Commissaris van de Koningin in Zeeland, Karla Peijs, maakte als kind de Watersnoodramp van 1953 zelf mee. Ze zag het water na het doorbreken van de Moerdijk op zich afkomen. “Een muur van water. Door die ramp ben ik me als geen andere bewust van de urgentie van onze eigen Deltawerken.” De ramp staat in haar geheugen gegrift.

De honderden online foto’s uit de collectie van het Nationaal Archief brengen de Watersnoodramp heel dichtbij.