Terug naar zoekresultaten

1.02.04 Inventaris van het archief van F. van Schonenberg [levensjaren 1653-1717]: Gezant in Spanje en Portugal, 1678-1716

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

1.02.04
Inventaris van het archief van F. van Schonenberg [levensjaren 1653-1717]: Gezant in Spanje en Portugal, 1678-1716

Auteur

J.C.M. Pennings, Th.H.P.M. Thomassen, e.a.

Versie

01-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1994 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Schonenberg
Schonenberg

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1678-1716

Archiefbloknummer

1278

Omvang

; 152 inventarisnummer(s) 3,23 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het,,.
Nederlands
Spaans
Portugees

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte documenten. De stukken van vòòr ca. 1700 zijn geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Schonenberg, Francisco van
, (1653-1717)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Francisco van Schonenberg (1653-1717) was diplomaat te Spanje van 1687 tot 1702 en in Portugal van 1702 tot 1717. Het archief bevat naast zijn officiële correspondentie met de Staten-Generaal en met diverse hoogwaardigheidsbekleders ook uitgebreid die met particulieren. Tevens omvat het stukken over de operaties van het leger en de vloot in de Middellandse Zee.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Francisco markies de Schonenberg, alias Jacob de Abraham Belmonte, werd in 1653 in Lissabon geboren. Vanaf zijn derde levensjaar woonde hij in Madrid. Hij was en bleef Rooms Katholiek ook nadat hij in Spanje door prins Willem III, de Engelse regering, de Staten Generaal en de Admiraliteit van Amsterdam belast werd met een aantal diplomatieke missies. Voor deze lastgevers was hij in Madrid werkzaam van 1687 tot 1702, met een onderbreking gedurende het tijdvak 1695 1700 toen de Spaanse regering hem het land uitwees. In 1702 verliet Van Schonenberg Spanje en week hij uit naar Lissabon, waar hij tot aan zijn dood in 1717 fungeerde als minister plenipotentiaris van de Republiek.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Consul Heystermans belastte zich te Lissabon met de afwikkeling van de nalatenschap van Van Schonenberg. Bij het ontbreken van een testament of "... eenige [andere] dispositie aangaande de saken van den Staat ...", borg Heystermans de door hem aangetroffen nagelaten papieren in drie koffers, waarvan hij de sleutels in bewaring nam. Op last van de Staten Generaal werd de consul verzocht de papieren van Van Schonenberg naar de Republiek te zenden. ( Zie archief Staten Generaal, inv. nr. 2149. ) Na aankomst van de koffers op de griffie te Den Haag werd één koffer met particuliere rekeningen en papieren betreffende de boedel van Franciscus van Schonenberg toegezonden aan de enige zuster en erfgenaam "Juffr. Rachel Belmonte tot Amsterdam". ( Zie archief Staten Generaal, inv. nr. 7020, exh. 11 mrt. ) De papieren uit de twee andere koffers werden ter griffie van de Staten Generaal geseponeerd waarna deze papieren op de griffie bleven berusten. ( Zie archief Staten Generaal, inv. nr. 2160. Dat de stukken van Van Schonenberg inderdaad in het griffiearchief berustten blijkt uit de vermelding van deze papieren in de inventarissen van Van Goor (1765) en Nieuwenhuizen (1793), waarin melding wordt gemaakt van "twee koffers met rood leer bekleed waarin de papieren van Schoonenberg". Zie archief Fagel, inv. nr. 605. ) Zeer waarschijnlijk bevatten de twee koffers niet alleen Van Schonenbergs stukken uit Portugal, maar ook die uit Spanje en werden ze op het Rijksarchief bij elkaar bewaard. Pas in 1957 werden zij door Japikse materieel gesplitst en afzonderlijk beschreven. In 1977 voegde C. van Marle de stukken van Van Schonenberg als gezant te Portugal ten onrechte toe aan het legatiearchief Portugal. Deze Portugese stukken zijn nu weer herenigd met de stukken van Van Schonenberg uit zijn Spaanse periode. Men treft ze in deze inventaris aan. Hierbij zijn de door Van Marle gemaakte beschrijvingen zo veel mogelijk gehandhaafd. Alleen de door haar aangebrachte ordening is in 1988 en 1990 door Post, Pennings en Thomassen aangepast.
De verwerving van het archief
Het archief is bij Koninklijk Besluit of ministeriële beschikking overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
In deze inventaris treft men de ambtelijke stukken aan van Van Schonenberg, die van 1687 tot 1717 achtereenvolgens in Spanje en Portugal gezantschappen bekleedde.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Schonenberg, nummer toegang 1.02.04, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Schonenberg, 1.02.04, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen