Terug naar zoekresultaten

1.10.08 Inventaris van het archief van de familie Boelen en aanverwante geslachten, 1715-1958

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

1.10.08
Inventaris van het archief van de familie Boelen en aanverwante geslachten, 1715-1958

Auteur

N.M. Brandt

Versie

04-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1981 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Familiearchief Boelen
Boelen

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1715-1958

Archiefbloknummer

1130

Omvang

; 392 inventarisnummer(s) 2,49 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een enkel stuk is gesteld in het.
Nederlands
Duits

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Boelen

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de familie Boelen bevat stukken van genealogische en heraldische aard; persoonlijke stukken als brieven, (huwelijks)aankondigingen, gedichten, uitnodigingen, scheepsjournalen, verhandelingen en publicaties; stukken omtrent de gevoerde wijnhandel in Oost en West-Indië en stukken inzake financiën en eigendommen (kwitanties, kasboek, nalatenschap etc.). Tevens zijn er een aantal stukken over de evangelisch-lutherse gemeente te Amsterdam eind 18e-begin 19e eeuw.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Het geslacht Boelen is van Oostfriese oorsprong. Veel Oostfriezen vertrokken tijdens en na de 30-jarige oorlog (1618-1648) naar de welvarende Republiek. Zo ook Matthijs Jansen Boelen, die zich in het midden van de 17e eeuw in Amsterdam vestigde. Evenals zijn familieleden was hij werkzaam in de lakennijverheid. Zijn kleinzoon Johannes (1710-1791), die in 1733 trouwde met Alida Cornelia van den Broek, dochter van een Amsterdamse wijnkoper, legde in dat jaar als wijnkoper de poorterseed af. Vanaf deze Johannes (de eerste die in het familie-archief sporen heeft nagelaten) is het beroep van wijnkoper van vader op zoon overgegaan.
Van oudsher was de familie Boelen een lutherse familie. Zij was geparenteerd aan een aantal lutherse predikanten en haar leden bekleedden vele functies in de ev.luth. gemeente in Amsterdam. ( zie inv.nrs.306-323 ) De lotgevallen van de familie en de wijnfirma zijn beschreven in twee door de firma uitgegeven gedenkboeken, naar aanleiding van het 200-jarig bestaan in 1933 ( getiteld "1733-1933 Jacobus Boelen Amsterdam", samengesteld door Jacobus Theodorus Boelen; een exemplaar bevindt zich bij de firma Jacobus Boelen, Donauweg 12, Amsterdam. ) en het 225-jarig bestaan in 1958 ( zie inv. nr. 2 ) , en in een familiestamboek. ( zie inv.nr. l )
Op deze inleiding volgen een aantal beknopte genealogische tabellen. Uitvoerige genealogieën, waaraan deze tabellen zijn ontleend, vindt men in het familiestamboek.
Embedded Image Embedded Image Embedded Image
Geschiedenis van het archiefbeheer
In de eerste helft van deze eeuw heeft Jacobus Theodorus Boelen in verband met de samenstelling van het hiervoor genoemde familiestamboek veel documentatie over zijn familieleden verzameld en aan het familie-archief toegevoegd. Hij ordende de stukken als een collectie van genealogische aard volgens het pertinentiebeginsel. ( definitie in J.L. van der Gouw, H. Hardenberg, W.J. van Hoboken en G.W.A. Panhuysen "Nederlandse Archiefterminologie", in: Archivistica No. 2, Zwolle 1962, blz. 29. )
In 1980 is het archief door de heer E.J. Boelen in Ankeveen, optredend als vertegenwoordiger van de Vereniging Familie Boelen, overgedragen aan drs G.W. van der Meiden, rijksarchivaris van de Eerste Afdeling van het Algemeen Rijksarchief te 's-Gravenhage.
De verwerving van het archief
Het archief is voor langere tijd in beheer, niet in eigendom verkregen.

Inhoud en structuur van het archief

Ordening van het archief
Herordening van de stukken als archief leverde de gebruikelijke moeilijkheden op. Omdat genealogische belangstelling de archiefvorming en daarmee het karakter van het archief sterk heeft bepaald, zijn verzamelde stukken van genealogische en heraldische aard mede voor het gemak van de gebruiker in de eerste afdeling van de inventaris bij elkaar geplaatst. Om dezelfde redenen is hier ook de genealogische correspondentie opgenomen. In de inventaris is bij de archiefjes van de desbetreffende personen een verwijzing geplaatst. De verzamelde stukken die geen recente afschriften zijn en meer het karakter van eigenlijke archiefstukken hebben, zijn in de derde afdeling "Verzamelde stukken betreffende de familie Boelen en aanverwante geslachten" ondergebracht.
De tweede afdeling van de inventaris bestaat uit archiefstukken, die afkomstig zijn van afzonderlijke leden van de familie Boelen en van aanverwante geslachten. In het algemeen zijn ze per persoon gerangschikt. Hierbij is uitgegaan van de naamdrager, die in de beschrijvingen dan ook niet steeds wordt genoemd. Stukken afkomstig van eventuele echtgenotes zijn niet in een aparte rubriek geplaatst omdat veel stukken op beider naam staan. De naam van de echtgenotes wordt wel steeds vermeld.
Gehuwde naamdraagsters worden geacht tot het geslacht van hun echtgenoot te behoren. Men vindt hun archiefstukken dan ook onder aanverwante geslachten beschreven. Om redenen van overzichtelijkheid zijn in twee gevallen de archieven van een drietal familieleden samengevoegd. Hetzelfde is gedaan met stukken ontvangen en opgemaakt door verschillende leden van de familie in hun functies in de ev.luth. gemeente in Amsterdam. Mede omdat het om soortgelijke functies gaat, was hier niet altijd vast te stellen om welke Boelen het ging. Bij hun afzonderlijke archiefjes zijn verwijzingen geplaatst.
Hoewel er zoals gezegd een apart firma-archief bestaat, zijn ook in deze afdeling stukken die de wijnhandel betreffen. Het zijn voornamelijk stukken van meer persoonlijke aard, akten die betrekking hebben op de positie van familieleden in de firma en correspondentie tussen familieleden onderling, waarbij het niet alleen om de wijnhandel, maar ook om de handel in andere produkten en persoonlijke aangelegenheden gaat. Om deze redenen is de door de familie aangebrachte scheiding gerespecteerd en is niet (bijv. in een hoofdafdeling "Stukken van zakelijke aard") een tweede firma-archiefje geconstrueerd.
Bepalend voor de volgorde van de in de inventaris opgenomen aanverwante geslachten is het jaar waarin zij aan de familie Boelen geparenteerd zijn.
Terwijl bij "Verzamelde stukken betreffende de familie Boelen en aanverwante geslachten" (waarover hierboven al het een en ander is opgemerkt) enige relatie met de familie Boelen of aanverwante geslachten is vast te stellen, is dit bij de stukken die in de laatste afdeling van de inventaris zijn opgenomen niet het geval.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Familiearchief Boelen, nummer toegang 1.10.08, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Boelen, 1.10.08, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal Stukken afkomstig van de familie Boelen bevinden zich op verschillende plaatsen. Het eigenlijke firma-archief is door de familie overgedragen aan het Gemeente-archief van Amsterdam. Stukken van meer persoonlijke aard zijn op verschillende tijdstippen naar het Algemeen Rijksarchief overgebracht. Enkele schenkingen door de familie in 1878 ( zie inv.nrs. 129-130 ) , legaten van Anna Elisabeth Boelen-Schuurman in 1887 ( zie inv.nrs. 127, 128, 138 en pro memorie. ) en de overige stukken in 1971 en 1980 door de Vereniging familie Boelen. Met uitzondering van het scheepsjournaal, dat eerder in het Marine-archief van de Tweede Afdeling werd opgenomen en hier pro memorie onder 3.2. staat vermeld, zijn al deze stukken samengebracht in één archief, dat een lengte heeft van 1.75 m en nu ook in één inventaris is beschreven.

Archiefbestanddelen