Archief
Titel
2.01.01.07 Inventaris van de archieven van de Staatssecretarie onder Lodewijk Napoleon, 1806-1811
Auteur
J.H. HingmanVersie
12-01-2024
Copyright
Nationaal Archief, Den Haag
1888 cc0Beschrijving van het archief
Naam archiefblok
Staatssecretarie tijdens Koning Lodewijk Napoleon Staatssecretarie LN
Periodisering
archiefvorming: 1806-1811 oudste stuk - jongste stuk: 1798-1811
Archiefbloknummer
H26506Omvang
684 inventarisnummer(s); 71,30 meterTaal van het archiefmateriaal
Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands
Soort archiefmateriaal
Normale geschreven en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.Archiefdienst
Nationaal ArchiefLocatie
Den HaagArchiefvormers
Staatssecretarie onder Lodewijk Napoleon (1806-1811)Samenvatting van de inhoud van het archief
De staatssecretarie van koning Lodewijk Napoleon ondersteunde de koning de bij uitvoering van zijn wetgevende en uitvoerende taken. Na de annexatie door het keizerrijk Frankrijk was de staatsecretarie tot eind 1811 actief bij de afwikkeling van de lopende zaken van het koninkrijk Holland.
In het archief bevinden zich o.a. de minuut en orginele Koninklijke decreten, besluiten en resoluties, de secrete Koninklijke besluiten, en documenten afkomstig van de Staatsraad, de Vergadering van H.H.Mogenden en het Wetgevend Lichaam, de Ministers, de Nationale Rekenkamer en andere staatsinstellingen. Verder bevinden zich in het archief stukken afkomstig van de departementale besturen, landdrosten, gemeentebesturen, gerechtshoven en particuliere stukken (rekwesten). Wat betreft de periode juli - december 1810 bevat het archief de minuut decreten en besluiten van de Prins Aartsthesaurier, Stadhouder der Hollandse departementen, ingekomen stukken, waaronder: decreten van de Keizer, stukken van de minister van Financiën en Intendant-Generaal van de Financiën en de Publieke Schatkist, rapporten afkomstig de Staatsraad en documenten afkomstig van andere besturen en administraties. Ten slotte bevindt zich in het archief de zogenoemde Groene Index.Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
De Koning van Holland (5 juni 1806 - 1 juli 1810)
Op 5 juni 1806 werd Lodewijk Napoleon Bonaparte, de broer van de Franse keizer, tot koning van het Koninkrijk Holland gekroond. De reeds begonnen omvorming naar een éénhoofdige centrale leiding met ondergeschikte lagere bestuurslichamen werd voortgezet.
In de nieuwe grondwet werd de macht van het Wetgevend Lichaam nog meer beknot dan voorheen. De koning bepaalde de samenstelling van dit Wetgevend Lichaam. Het ledental werd gebracht op 38 (later 42, door uitbreiding van het grondgebied met Oost-Friesland) en men kwam nog maar eens per jaar, gedurende twee maanden, bijeen. De procedure van vaststelling van wetten bleef weliswaar dezelfde als voorheen, maar de koning kon eveneens door de wet gemachtigd worden om het wetgevend gezag zonder de medewerking van Hun Hoogmogenden uit te oefenen. Bovendien verloren zij het recht van bekrachtiging van traktaten, het recht van gratie, het recht van abolitie of remissie van door rechterlijk vonnis opgelegde straffen en ten slotte, in februari 1807, ook nog de titel Hun Hoogmogenden.
Hoewel Lodewijk Napoleon welwillend stond tegenover de Bataafse belangen, wat hem in zekere zin de titel De Goede Koning opleverde, ontbrak het hem aan speelruimte tegenover zijn keizerlijke broer, hetgeen hem, in combinatie met zijn lichamelijke handicap, ook nog de aanduiding De Lamme bezorgde. Zijn verzet tegen een al te stringente toepassing van het Continentaal Stelsel ondermijnde de blokkade van Engeland. Dit leidde uiteindelijk tot zijn abdicatie onder druk van door zijn broer veroorzaakte omstandigheden.
In de periode 1 juli 1810 tot 9 juli 1810 was er een Provisioneel Regentschap werkzaam, dat ook na 9 juli, tot de komst van de Hertog van Plaisance, nog korte tijd het gezag uitoefende als Algemeen Bestuur. Op 9 juli 1810 werd de volledige inlijving van Nederland bij Frankrijk bij keizerlijk decreet afgekondigd.
De laatste vergadering van het Wetgevend Lichaam werd gehouden op 27 juli 1810. Een van de laatste bezigheden was de benoeming van een delegatie naar Parijs, van vijftien leden (het latere Conseil pour les Affaires d'Hollande), die mee moest werken aan de samenstelling van een algemeen reglement op de organisatie van de geannexeerde Hollandse departementen. Nederland had de laatste schijn van zelfstandigheid verloren.
De inlijving bij Frankrijk; overgangstijd (9 juli 1810 - 1 januari 1811)
Het decreet van 9 juli 1810 verklaarde Holland met het keizerrijk Frankrijk verbonden, Amsterdam werd de derde stad van het keizerrijk, de koninklijke lijfwacht werd verenigd met de keizerlijke en de bestaande belastingen zouden worden gehandhaafd tot 1 januari 1811. Op die datum zou de Franse administratie worden ingevoerd. Holland zou in het Rijk vertegenwoordigd zijn met zes senatoren in de keizerlijke Senaat, zes leden in de Franse Staatsraad, vijfentwintig in de Législative (Wetgevend Lichaam) en twee raadsheren in het Franse Hof van Cassatie.
De aartsthesaurier, Charles François Lebrun, hertog van Plaisance (Piacenza, Italië), kwam naar Amsterdam om op te treden als plaatsvervanger van de keizer (Algemeen Stedehouder van de keizer). Hij moest van alle ambtenaren en officieren de eed afnemen, toezien op de stipte naleving van keizerlijke besluiten, lopende zaken afwikkelen, op de begroting van 1810 een zo groot mogelijk bedrag reserveren voor de marine en Hollandse ministers die hem niet bevielen, vervangen. Op 1 januari 1811 zou hij benoemd worden tot Gouverneur-Generaal van de Hollandse departementen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend
Aanwijzingen voor de gebruiker
Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Wegens schade door gebruik is van het archief van de Staatssecretarie van Lodewijk Napoleon de zogenoemde Groene Index verfilmd. Dit microfilmbestand bevindt zich in de Studiezaal in kast 6.3. U kunt het in zelfbediening raadplegen.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
- Creëer een account of log in.
- Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
- Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Staatssecretarie tijdens Koning Lodewijk Napoleon, nummer toegang 2.01.01.07, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Staatssecretarie LN, 2.01.01.07, inv.nr. ...
Verwant materiaal
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar
Voor verder onderzoek zie:
2.01.01.01 - Wetgevende Colleges, 1795-1810
2.01.01.03 - Staatsraad, 1805-1810
2.01.01.04 - Uitvoerend Bewind, 1798-1801
2.01.01.05 - Staatsbewind, 1801-1805
2.01.01.06 - Raadpensionaris, 1805-1807
2.01.01.08 - Prins Stedehouder, 1810-1813.