Terug naar zoekresultaten

2.01.27.01 Inventaris van de archieven van het Comité tot de Zaken van de Oost-Indische Handel en Bezittingen, 1796-1800

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.01.27.01
Inventaris van de archieven van het Comité tot de Zaken van de Oost-Indische Handel en Bezittingen, 1796-1800

Auteur

H.T. Colenbrander

Versie

05-06-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1899 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Comité Oost-Indische Handel en Bezittingen
Comité Oost-Indische Handel en Bezittingen

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1796-1800

Archiefbloknummer

K23018

Omvang

; 348 inventarisnummer(s) 42,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Comité tot de Oost-Indische Handel en Bezittingen Comité tot de Oost-Indische Handel en Bezittingen, Comptoir Enkhuizen Comité tot de Oost-Indische Handel en Bezittingen, Comptoir Hoorn Comité tot de Oost-Indische Handel en Bezittingen, Departement Huishoudelijk Bestuur in Indië en de Kaap Comité tot de Oost-Indische Handel en Bezittingen, Departement van Commercie en Equipage Comité tot de Oost-Indische Handel en Bezittingen, Departement van Defensie Comité tot de Oost-Indische Handel en Bezittingen, Departement van Financiën Comité tot de Oost-Indische Handel en Bezittingen, Gecommitteerden Directe Vaart en Handel op China Comité tot de Oost-Indische Handel en Bezittingen, Gecommitteerden ten Comptoire Zeeland Comité tot de Oost-Indische Handel en Bezittingen, Gecommitteerden tot de Indische Expeditiën Comité tot de Oost-Indische Handel en Bezittingen, Gecommitteerden tot de retourschepen in Noorwegen Comité tot de Oost-Indische Handel en Bezittingen, Gecommitteerden tot de retourschepen in Portugal Comité tot de Oost-Indische Handel en Bezittingen, Secrete Commissie

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat secrete en niet-secrete resoluties en missiven, verzonden 1796-1800 met alfabetische indices; missiven, ontvangen 1791-1791 van commissarissen-generaal, Gouverneur-Generaal, raden van Indië, Raad van Justitie te Batavia, functionarissen in Bengalen, Coromandel, Ceylon, Galle, Malabar en Surat; archieven van speciale commissies, waaronder de Commissie tot de Retourschepen in Portugal, de Commissie tot de Indische Expeditieën en de Commissie tot de Directe Vaart en Handel op China.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Op 24 december 1795 vervingen de Staten-Generaal het bestuur van de Verenigde Oostindische Compagnie door een nieuw college, genaamd het "Comitté tot de Zaken van de Oost-Indische Handel en Bezittingen". Het bestond uit 28 personen; 17 uit Holland, 6 uit Zeeland en de rest uit de overige provinciën. Het was samengesteld uit vier departementen, te weten:
  1. het departement van Defensie (7 leden)
  2. het departement van Huishoudelijk Bestuur in Indië en de Kaap (7 leden)
  3. het departement van Commercie en Equipage (9 leden)
  4. het departement van Financiën (5 leden).
Elk departement mocht een substituut secretaris, klerken enz. aanstellen.
Bij het Committé zou voorts worden aangesteld een Advocaat-Fiscaal, een secretaris en een visitateur-Generaal om toezicht te houden op de boekhouders en kantoorbedienden, alsmede een ontvanger-generaal.
Het comité werd op 16 februari 1796 beëdigd en begon zijn werkzaamheden op 1 maart 1796. Het was volledig onderworpen aan de Nationale Vergadering, die een speciale commissie voor de koloniën had ingesteld.
In 1798 nam het Uitvoerend Bewind de bevoegdheden van de Nationale Vergadering met betrekking tot het Comité over.
Bij decreet van het Uitvoerend Bewind d.d. 6 mei 1800 no. 41 werd het Comité met ingang van 15 mei 1800 opgeheven.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is bij Koninklijk Besluit of ministeriële beschikking overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
De overgekomen papieren uit Azië zijn toegankelijk gemaakt door mej. H.J. van der Tak.
Correcties en aanvullingen door M.P.H. Roessing, hoofdchartermeester bij de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief, november-december 1983 (voornamelijk aantekeningen bij de beschrijvingen en lettering / nummering van de losse stukken, inv.nrs. 237-246).

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Een klein aantal stukken van dit archief is in een slechte materiële staat, wat tot gevolg heeft dat het niet aangevraagd kan worden. Een opgave van de desbetreffende inventarisnummers op deze plaats is nagelaten, aangezien de materiële staat en de bijbehorende raadpleegmogelijkheden niet een permanente situatie vormen (restauratie, verfilming, etc.). Bij het aanvragen met de terminal krijgt u een mededeling ter zake.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Comité Oost-Indische Handel en Bezittingen, nummer toegang 2.01.27.01, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Comité Oost-Indische Handel en Bezittingen, 2.01.27.01, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Het Comité tot de Zaken van de Oost-Indische Handel en Bezittingen was achtereenvolgens ondergeschikt aan de Nationale Vergadering (zie toegang nr. 2.01.01.01) en het Uitvoerend Bewind.( zie toegang nr. 2.01.01.04).

Archiefbestanddelen