Terug naar zoekresultaten

2.02.05.02 Inventaris van de archieven van de Raad van Ministers [Ministerraad], 1823-1998

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.02.05.02
Inventaris van de archieven van de Raad van Ministers [Ministerraad], 1823-1998

Auteur

H.H. Jongbloed e.a.

Versie

07-10-2024

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2010 (2018) cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerraad
Ministerraad

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1823-1998

Archiefbloknummer

A250

Omvang

7450 inventarisnummer(s) 237,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normaal geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Raad van Ministers Raad van Ministers van het Koninkrijk

Samenvatting van de inhoud van het archief

De Ministerraad fungeerde in de eerste decennia als adviesorgaan van de Koning over wetten, reglementen en verordeningen. Ingevolge de Grondwet van 1848 ontwikkelde de raad zich tot het leidinggevend en coördinerend orgaan van het regeringsbeleid. Na 1850 werden veel nieuwe onderwerpen ter bespreking in de raad toegevoegd, waaronder: verdragen met buitenlandse mogendheden; instructies aan gezanten over belangrijke kwesties; benoeming en ontslag van hoge staatsambtenaren. Elke minister was verplicht over zaken van algemeen regeringsbeleid overleg te plegen met de voorzitter van de Ministerraad.
Omdat de Ministerraad zich bezig hield met het gehele regeringsbeleid, bevat het archief informatie over alle beleidsterreinen. Het bestaat uit series vergaderagenda's, notulen, bijlagen (vergaderstukken) en besluitenlijsten. De informatieve waarde van de notulen wisselt per periode: groot in het midden van 19e eeuw, daarna geruime tijd zeer beknopt (weinig meer dan besluitenlijsten) en na 1945 weer van toenemend belang. Aanvullende informatie is vaak te vinden in het archief van de minister, die een zaak in de raad aanhangig maakte. De notulen van na 1945 zijn ook op microfiche te raadplegen.
Vanaf 1945 zijn er de gedeponeerde archieven van Onderraden, zoals de Raad voor Economische Aangelegenheden, de Raad voor Ruimtelijke Ordening en de Raad voor Europese Zaken. Een apart deel-archief is dat van de Raad van Ministers van het Koninkrijk (de Rijksministerraad), waarin ook Suriname en de Nederlandse Antillen waren vertegenwoordigd.

Archiefvorming

Geschiedenis van het archiefbeheer
De Secretarie van de Raad van Ministers zal, bij ongewijzigd beleid, voortgaan met de jaarlijkse overdrachten van steeds een "Dienstjaar" van het archief na verstrijken van 20 jaren: in het voorjaar van 1995 zal zo het dienstjaar 1974 worden overgedragen. Deze regelmatige overdrachten behelzen de bescheiden van MR, OR en MC's, en RMR. De bescheiden van de onderraad Algemene Verdedigings Raad (AVR) vanaf zijn instelling in 1952 zijn vooralsnog van deze jaarlijkse overbrenging uitgezonderd. Besprekingen zijn gaande om in elk geval een deel van de overbrengingsachterstand van deze AVR-bescheiden in te lopen. Voorts hebben in de afgelopen jaren met enige regelmaat incidentele overdrachten van "nagekomen" stukken -veelal buiten de reguliere reeksen geraakte bescheiden- plaatsgevonden. Het is niet uit te sluiten dat dat ook in de toekomst bij wijlen het geval zal zijn.
De inventarisnummers 7567 t/m 7648 werden in 2013 (akte van 23 september / 2 oktober 2015) door het Historisch Documentatie Centrum voor het Nederlands Protestantisme (HDCNP) overgebracht. Ze maakten deel uit van het zgn. ‘ministerieel archief Colijn’. In werkelijkheid was dat een conglomeraat van onderscheiden archieven uit het tijdvak 1919-1953 samengebracht door drs. W. Reyseger. Deze had in 1933-1937 binnen het departement van Koloniën gefungeerd als ‘economisch secretaris’ van Colijn en van 1937-1945 als hoofd van Afdeling II van het (eerste) ministerie van Algemene Zaken (1937-1945) dat Colijn in juli 1937 had gecreëerd. Van dat archiefconglomeraat-Reyseger vormde het vooroorlogse archief van die Afdeling II het zwaartepunt. Doordat nog net bij het leven van Colijns kortstondige vijfde kabinet, namelijk bij brief van Colijn als minister van Algemene Zaken van 27 juli 1939, Afdeling II nr. 488 ‘het secretariaat van de Raad van Ministers en van de voorzitter daarvan’ verplaatst werd van het ministerie van Binnenlandse naar dat van Algemene Zaken, is ook het archief van dat secretariaat kort daarop naar Algemene Zaken overgebracht. Men zie verder hierover in de inventaris van het archief van het (eerste) ministerie van Algemene Zaken (1932) 1937-1945, nummer toegang 2.03.06.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Aan toegang 2.02.05.02 zijn een aantal bijlagen toegevoegd. Bijlagen 1-9 geven nadere specificaties van bepaalde archiefbestanddelen. Bijlage 10 verschaft een overzicht van de afkortingen die in gebruik zijn voor de Raad van Ministers, zijn onderraden en commissies.
Aanvullingen
De Secretarie van de Raad van Ministers zal, bij ongewijzigd beleid, voortgaan met de jaarlijkse overdrachten van steeds een "Dienstjaar" van het archief na verstrijken van 20 jaren.
Verantwoording van de bewerking
Reguliere en incidentele overdrachten met de aanvolgende microfichering nopen uiteraard tot een periodieke revisie van de toegangen. In deze editie - 1994 - is rekening gehouden met komende aanvullingen door toevoeging van blanco pagina's.
Ordening van het archief
Bijlage 11 geeft de concordanties van vroegere naar huidige nummers, die het gevolg waren van ingrepen in het archief sedert 1989.De praktijk van jaarlijkse overdrachten en evengenoemde ingrepen hebben ertoe geleid dat de nummering in het archief niet meer lineair oploopt. Bijlage 12 geeft daarom een lineaire volgorde.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A), deels niet openbaar. Voor raadpleging van notulen en bijbehorende vergaderstukken van de ministerraad en de onderraden, ouder dan 20 en jonger dan 25 jaar, is toestemming van de directeur van het Nationaal Archief vereist. Ten aanzien van de persoonlijke aantekeningen van de secretaris van de ministerraad geldt een absolute beperking van de openbaarheidstermijn van 50 jaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is aan beperkingen onderhevig. Er mogen geen kopïëen gemaakt worden van beperkt openbare archiefbescheiden. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van kwetsbare of slechte materiële staat.
Een klein aantal stukken van dit archief in een slechte materiële staat, wat tot gevolg heeft dat het niet geraadpleegd kan worden
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerraad, nummer toegang 2.02.05.02, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Ministerraad, 2.02.05.02, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar
De notulen van de Ministerraad 1945-1973, de notulen van de vergaderingen van de Raad voor Economische Aangelegeheden (REA),1945-1973 en de notulen van de vergaderingen van de Raad van Ministers van het Koninkrijk over het jaar 1971 zijn alleen te raadplegen op microfiche
Verwante archieven
Nationaal Archief, archief van het Ministerie van Algemene Zaken, (1932) 1937-1945, 's-Gravenhage, 1993, nummer toegang2.03.06
Nationaal Archief, archief van het Ministerie van Algemeene Oorlogvoering van het Koninkrijk (AOK) en van Algemene Zaken (AZ), Kabinet van de Minister-President (KMP) (1924) 1946-1979 (1989), 2003, nummer toegang 2.03.01

Bijlagen

Archiefbestanddelen