Terug naar zoekresultaten

2.05.352 Inventaris van het archief van de Nederlandse Vertegenwoordiging bij de United Nations War Crimes Commission (UNWCC), 1945-1948

Het archief bevat stukken en lijsten betreffende de opsporing van oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog en de coördinatie van hun berechting. Tevens zijn er getuigenverklaringen van slachtoffers en rapporten van afzonderlijke Europese landen waarin de misdaden van de bezettende mogendheden worden uiteengezet.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.352
Inventaris van het archief van de Nederlandse Vertegenwoordiging bij de United Nations War Crimes Commission (UNWCC), 1945-1948

Auteur

Haagse Vestiging Archiefbewerking

Versie

12-12-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2011 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlandse Vertegenwoordiger bij de United Nations War Crime Commission
BuZa / UNWCC

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1945-1948

Archiefbloknummer

Z273

Omvang

92 inventarisnummer(s); 1,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het..
Nederlands en Engels

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

United Nations War Crimes Commission te London (1945-1948)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken en lijsten betreffende de opsporing van oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog en de coördinatie van hun berechting. Tevens zijn er getuigenverklaringen van slachtoffers en rapporten van afzonderlijke Europese landen waarin de misdaden van de bezettende mogendheden worden uiteengezet.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
In januari 1942 gaven de in Londen gevestigde regeringen van België, Frankrijk, Griekenland, Joegoslavië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen en Tsjechoslowakije een gemeenschappelijke verklaring af waarin zij aangekondigden dat na WOII alle door Duitsland bedreven gewelddaden tegen burgers bestraft zouden worden. Een verklaring die in overeenstemming was met een eerdere verklaring van Churchill en Roosevelt. Vervolgens hadden Churchill en Roosevelt samen met Stalin in november 1943 een verklaring doen verschijnen waarin zij, sprekend namens de 32 verenigde naties, aangekondigden dat de Duitsers die zich schuldig hadden gemaakt aan wreedheden, massamoorden en executies, na de oorlog zouden worden berecht. Vooral Churchill vreesde dat in Duitsland deining zou ontstaan als men de leiders van het Derde Rijk voor de rechter zou brengen (hij wilde hen zonder vorm van proces laten fusilleren en het is dan ook aan de Amerikanen te danken dat besloten werd om de voornaamste oorlogsmisdadigers te vervolgen). In 1943 werd daarom in Londen de United Nations War Crimes Commission opgericht. Haar taak was het vormen van het dossier en de oorlogsmisdadigers te doen opsporen en hun berechting te coördineren.
Op 8 augustus 1945 werd in Londen een overeenkomst ondertekend. Er werd een in Neurenberg te vestigen Internationaal Militair Gerechtshof in het leven geroepen. Het hof telde vier leden en vier plaatsvervangend leden, allen hooggeplaatste juristen uit respectievelijk Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Frankrijk en de Sovjet-Unie.
Bij Koninklijk Besluit van 29 oktober 1945 (Stb. 57) werd Martinus Willem Mouton benoemd tot Vertegenwoordiger voor Nederland bij de UNWCC te Londen.
In 1944 kreeg de UNWCC een subcommissie, de Far Eastern and Pacific Subcommission. Deze subcommissie was gevestigd in Tsjoenking en stond onder voorzitterschap van China. Er hadden elf landen zitting in dit orgaan en de Nederlandse vertegenwoordiger was A.H.J. Lovink, die van 1943 tot en met 1947 de Nederlandse ambassadeur te China was. De subcommissie had tot taak informatie te verzamelen over Japanse oorlogsmisdadigers en hun eventuele berechting te coördineren.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Over de geschiedenis van dit archief is weinig informatie bekend. Onderzoek in de stukken heeft echter uitgewezen dat het archief afkomstig is van de Nederlandse Vertegenwoordiger bij de UNWCC te Londen, mr. Dr. M.W. Mouton.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2011 door Ministerie van Buitenlandse Zaken overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Stukken en lijsten betreffende de opsporing van oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog en de coördinatie van hun berechting. Tevens zijn er getuigenverklaringen van slachtoffers en rapporten van afzonderlijke Europese landen waarin de misdaden van de bezettende mogendheden worden uiteengezet.
Selectie en vernietiging
Het archief van de United Nations War Crimes Commission (UNWCC) over de periode 1945 - 1948 is al eerder door het ministerie van Buitenlandse Zaken geselecteerd. Met het Nationaal Archief (NA) is afgesproken dat er tijdens de herbewerking van het archief in 2011 geen aanvullende selectie zal plaatsvinden. Het archiefbestand zal in zijn geheel worden overgebracht naar het NA. Met het NA is afgesproken geen koppeling te maken met handelingen uit de Basis Selectiedocumenten.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
De inventaris is op dezelfde manier gestructureerd als tijdens de eerdere bewerking. De voorliggende inventaris is een herbewerking van de oude toegang; deze is als archiefstuk opgenomen in de inventaris en te vinden onder Rubriek Oude Toegang, inv.nr. 92
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van Buitenlandse Zaken overgedragen.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van ministerie van Buitenlandse Zaken overgedragen.
Ordening van het archief
De oorspronkelijke -chronologische- ordening van het archief van de United Nations War Crimes Commission te London is aangehouden.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het Auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlandse Vertegenwoordiger bij de United Nations War Crime Commission, nummer toegang 2.05.352, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, BuZa / UNWCC, 2.05.352, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
Niet van toepassing.
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Niet van toepassing.
Verwante archieven
2.12.49
Inventaris van het archief van het Ministerie van Marine: Persoonlijk archief van Schout-bij-Nacht Titulair mr. Dr. M.W. Mouton, 1929-1966
2.09.61
Inventaris van de archieven van de Commissies tot opsporing van oorlogsmisdadigers (COOM), (1942) 1944-1949 (1984), geanonimiseerde versie
Publicaties
Er bestaan geen relevante publicaties.

Bijlagen

Geen bijlagen
Ordeningsplan
Geen tekst
[Ander soort bijlage]
Geen tekst