Archief
Titel
2.05.457 Inventaris van het archief van de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in Nicaragua, 1990-2013
Auteur
Doc-DirektVersie
06-02-2024
Copyright
Nationaal Archief, Den Haag
2021 cc0Beschrijving van het archief
Naam archiefblok
Nederlandse Ambassade in Nicaragua te Managua BuZa / Ambassade Nicaragua
Periodisering
archiefvorming: 1990-2013 oudste stuk - jongste stuk: 1990-2013
Archiefbloknummer
Z364Omvang
185 inventarisnummer(s);Taal van het archiefmateriaal
Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands
Soort archiefmateriaal
Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.Archiefdienst
Nationaal Archief, Den HaagLocatie
Den HaagArchiefvormers
Nederlandse ambassade in Nicaragua (, 1995-2013)Samenvatting van de inhoud van het archief
Het archief van de Nederlandse ambassade te Nicaragua bevat onder andere stukken betreffende de organisatie zelf en stukken betreffende politieke aangelegenheden, ontwikkelingssamenwerking aangelegenheden, protocollaire aangelegenheden, juridische aangelegenheden, handelsaangelegenheden, aangelegenheden betreffende pers- en culturele zaken en consulaire aangelegenheden.Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Achtergrondinformatie Nicaragua (periode 1989-2013)
Staatsinrichting en politiek
De huidige grondwet van Nicaragua dateert uit 1987. In de grondwet wordt de 'scheiding der machten' geregeld tussen de uitvoerende macht, de wetgevende macht (de Nationale Assemblee) en de juridische macht. Er zijn 131 gemeentelijke raden en voorts twee autonome regionale raden voor de Atlantische kustregio's. In 1995 werd een aantal hervormingen doorgevoerd. Het leger kwam onder burgerlijk bestuur. De macht van de President (met name de mogelijkheid van herverkiezing) werd beperkt.
De Nationale Assemblee wordt door middel van evenredige vertegenwoordiging gekozen voor een periode van 5 jaar en bestaat uit 92 leden (70 provinciaal en 20 nationaal plus de bij de verkiezingen verslagen kandidaten voor het presidentschap en vice-presidentschap).
Het Opperste Gerechtshof is onafhankelijk van de uitvoerende macht en bestaat uit 12 leden die door de Nationale Assemblee worden gekozen voor een periode van zeven jaar. Het land kent een onafhankelijke Nationale Rekenkamer
Bron: https://www.landenweb.nl/nicaragua/samenleving/
Geschiedenis
De door de regering uitgeschreven vervroegde verkiezingen in 1990 werden, tegen de algemene verwachting in, gewonnen door de oppositie, verenigd in de UNO (Union Nacional Opositora). Violeta Barrios de Chamorro werd president en haar schoonzoon Lacayo premier. Enkele weken later werd een vredesverdrag met de “Contra” van kracht. Het leger werd flink in omvang teruggebracht en de naam veranderde van “sandinistisch” in “nationaal” (ook bij de politie). Nog tot ver in de jaren negentig bleef het ten gevolge van gewapende acties van ex-Contra’s en ex-leden van het sandinistische leger onrustig. De economie werd, na een drastische aanpassing, getransformeerd in een vrije markteconomie.
De politieke polarisatie die door de burgeroorlog was ontstaan, bepaalde de verkiezingen van 1996. Het FSLN (('Frente Sandinista de Liberación Nacional')) onder aanvoering van Daniel Ortega werd met 51% meerderheid verslagen door de Liberale Alliantie, aangevoerd door de voormalige burgemeester van de hoofdstad Managua, Arnoldo Alemán. Alemán was president tot aan de nationale verkiezingen in november 2001. Deze verkiezingen, waar veel nationale en internationale waarnemers een oogje in het zeil hielden, verliep eerlijk en rustig en werd na een nek aan nek race tussen Liberalen en Sandinisten gewonnen door de Liberale Partij. Op basis van een ‘gentlemen’s agreement” tussen Alemán (in 2003 veroordeeld vanwege een omvangrijke corruptie) en Ortega, het zogeheten “pacto”, werden de leden van de Hoge Raad, Hoge Kiesraad en Algemene Rekenkamer op 50%-50% basis verdeeld tussen de leden van FSLN en PLC. De democratie verzwakte hierdoor verder, daar hierdoor de facto een “tweepartijendictatuur” ontstond. Hoewel in maart 2005 de Corte Centroamericana de Justicia (CCJ) bepaalde dat deze overeenkomst het beginsel van de scheiding der machten schond, werd dit door de PLC en FSLN niet erkend.
Het pacto leidde tot het uittreden van belangrijke segmenten politici van beide partijen. In 2005 vormde zich een vier-partijensysteem dat in 2006 deelnam aan de verkiezingen. Per 10 januari 2002 nam president Enrique Bolaños Geyer (als kandidaat van de PLC winnaar van de verkiezingen) de leiding van het land over en zorgde daarmee voor een nieuw elan in Nicaragua. Binnen het parlement bestond er ten gevolge van de samenwerking tussen FSLN en PLC een oppositionele meerderheid. Deze situatie heeft voor veel spanningen in het land gezorgd.
Door bemiddeling van de subsecretaris van politieke zaken van de OAS, Dante Caputo, werd tussen de partijen een politiek compromis gesloten waarmee een minimum aan regeerbaarheid in het land werd gegarandeerd. In deze ‘Ley Marco’ werden constitutionele hervormingen tot aan de nieuwe verkiezingen bevroren.
Presidentiële en parlementsverkiezingen vonden plaats op 5 november 2006. Nederland verleende steun aan het verkiezingsproces door deel te nemen aan de EU-waarnemingsmissie. De verkiezingen hadden een ordelijk en transparant verloop. Daniel Ortega werd tot president verkozen met 38% van de stemmen. Zijn partij, het FSLN, consolideerde nagenoeg het aantal zetels in het parlement (thans 38 van de 90), maar zal met andere partijen moeten samenwerken om een regeringscoalitie te kunnen vormen.
In oktober 2007 beslechtte het Internationale Hof in Den Haag het territoriale conflict tussen Nicaragua en Honduras. In juli 2009 kondigt president Ortega een plan aan om de grondwet aan te passen zodat hij nog een keer herkozen kan worden. In 2011 werd Ortega met een overweldigende meerderheid herkozen als president. In november 2012 beslechtte het internationale hof in Den Haag een conflict tussen Colombia en Nicaragua. Nicaragua verliest een aantal eilandjes aan Colombia maar ziet wel een geschil over territoriale wateren in haar voordeel beslist worden.
Bron: https://www.landenweb.nl/nicaragua/geschiedenis/
Betrekkingen Nederland – Nicaragua
De betrekkingen tussen Nederland en Nicaragua zijn vriendschappelijk. Nederland heeft ruim 30 jaar een intensieve ontwikkelingsrelatie met Nicaragua. Aan de ontwikkelingssamenwerking kwam in 2013 een einde.
Politieke betrekkingen
Nederland is na de omverwerping van het bewind van de toenmalige dictator Somoza in 1979 intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling van Nicaragua. Aan de periode van ruim 30 jaar samenwerking kwam in 2013 een einde. Toen sloot de ambassade in de hoofdstad Managua. Vanaf 2014 worden de Nederlandse belangen behartigd vanuit de ambassade in Costa Rica.
Economische betrekkingen
Nicaragua werkt hard aan het verbeteren van haar exportpositie en investeert in het verbeteren van de randvoorwaarden voor investeringen vanuit het buitenland. Deze investeringen nemen dan ook toe. De recente ondertekening van het Associatieakkoord tussen Midden-Amerika en Europa biedt nieuwe mogelijkheden voor betere economische relaties. Nicaragua exporteert vooral pindaolie, koffie, leerproducten, vers fruit, sigaren. Nederland stimuleert de ontwikkeling van de economie in Nicaragua. Daarvoor staat een aantal programma’s open:
- Private Sector Investeringsprogramma (PSI);
- Programma Publiek Private Samenwerking (PPP);
- Ontwikkelingsrelevante Infrastructuurontwikkeling (ORIO);
- Matchmaking Facility (MMF);
- Programma Uitzending Managers (PUM).
Ontwikkelingssamenwerking
Nederlandse ontwikkelingshulp kwam begin jaren ’80 op gang, vooral voor de wederopbouw van het door de binnenlandse oorlog gehavende land. De ontwikkelingsrelatie heeft zich in de afgelopen 30 jaar ontwikkeld van een divers projectenprogramma naar een programma dat beter aansluit bij het nationale overheidsbeleid van Nicaragua. De huidige projecten zijn afgestemd met andere donorlanden en de Nederlandse meerwaarde komt meer tot zijn recht. De thema’s die Nederland momenteel nog ondersteunt zijn: private sector ontwikkeling ten behoeve van duurzame economische ontwikkeling, seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, gender, mensenrechten, toegang tot justitie en de preventieve rol van de politie in geweld tegen vrouwen en de aanpak van jeugdcriminaliteit.
Bij de afbouw van het ontwikkelingsprogramma wordt gestreefd naar zoveel mogelijk overdracht van de ervaringen en geleerde lessen aan de Nicaraguaanse partnerorganisaties. Waar mogelijk worden activiteiten die nog verder ondersteuning nodig hebben overgedragen aan andere donoren. De programma’s op het terrein van preventie van geweld en toegang tot justitie zullen in regionaal verband een vervolg krijgen.
Culturele betrekkingen
Er zijn nauwelijks culturele betrekkingen met Nicaragua. Er zijn wel intensieve relaties tussen Nederlandse en Nicaraguaanse steden via 17 actieve stedenbanden. Deze relaties bestaan al meer dan 25 jaar en dragen bij aan een wederzijdse vriendschap tussen en begrip voor elkaar van burgers in Nederland en Nicaragua.
Ambassade Nicaragua:
Vanaf 1960 werden de Nederlandse belangen in Nicaragua behartigd door de ambassade te San Jose (Costa Rica).
Nederland is na de omverwerping van het bewind van de toenmalige dictator Somoza in 1979 intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling van Nicaragua. Eerst door het openen van een zgn. OS-kantoor. In 1989 werd dit kantoor opgewaardeerd tot ambassade om de daar werkende OS-mensen de status te geven die hun optreden tegenover de lokale autoriteiten zou vergemakkelijken. Expliciet werd bepaald dat men zich niet mocht inlaten met consulaire zaken en politieke zaken. Deze werden behartigd door het Consultaat-Generaal in Managua, resp. de Nederlandse Ambassade te San Jose (Costa Rica). Drs. R.C.J. Muyzert werd tot Tijdelijk Zaakgelastigde (TZ) benoemd.
Later werd besloten om per 1 januari 1995 het Consulaat-Generaal in Managua te sluiten. De reden voor de sluiting was gelegen in het feit dat na de opwaardering van de status van de Nederlandse Ambassade te Managua, een herschikking van de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging wenselijk was geworden. Dit vooral omdat de onderlinge taakverdeling en de veelhoofdige leiding (Ambassadeur te San Jose, Tijdelijk Zaakgelastigde in Managua en een Consul-Generaal in Managua) in de praktijk vaak verwarring bleek te wekken, zowel richting Nicaragua als de Nederlandse gemeenschap aldaar. De taken van het Consulaat-Generaal werden overgenomen door de Ambassade te Managua. Ambassadeur van Nederland in Midden-Amerika bleef de CdP te San Jose. In Managua bleef een TZ.
Aan de periode van ruim 30 jaar samenwerking kwam in 2013 een einde. Toen sloot de ambassade in de hoofdstad Managua. Vanaf 2014 worden de Nederlandse belangen behartigd vanuit de ambassade in Costa Rica.
Overzicht ambassadeurs:
- 1990-1992: Muyzert, drs. Ronald Cornelis Jacobus
- 1992-1995: Kesteren, K., van
- 1996-2000: Bot, drs. Margarita Maria
- 2001-2004: Rade, mr. drs. Kees Pieter
- 2008-2011: Grijns, drs. Lambert C.
- 2011-2013: Buijs, R.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is in 2021 door overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995
De archieven van de buitenlandse posten van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) werden geordend en geselecteerd conform instructies, opgesteld door de centrale archiefafdeling op het departement en neergelegd in een archiefinstructiebundel. De archiefinstructiebundel heeft in de loop der jaren grotere en kleinere revisies ondergaan. De belangrijkste was de introductie van de archiefinstructiebundel "Archiefzorg op de posten" in 1999. Deze archiefinstructie introduceerde een nieuwe primaire, hiërarchische ordening op trefwoord en verving de oude ordening op basis van de Archiefcode BZ, afgeleid van de Universele Decimale Code (UDC).
In 2014 is besloten om alle postenarchieven uit de periode 1975-2013 te bewerken. Het zogenaamde archiefblok "Postenarchieven" bestaat uit de volgende onderdelen:
- Archiefbescheiden over de periode 1975 – 1984, code-archief
- Archiefbescheiden over de periode 1985 – 1990, code-archief
- Archiefbescheiden over de periode 1990 – 2013.
De archiefbescheiden over de periode 1990-12013 zijn na sluiting van de ambassade rond 2005 naar Nederland overgebracht, met uitzondering van die stukken die voor de Nederlandse ambassade in Costa Rica nodig waren. De archieven waren tot aan de overdracht aan het NA in beheer bij Doc-Direkt.
Inhoud en structuur van het archief
Inhoud
Het archief bevat stukken over de organisatie en taken van de ambassade op het gebied van consulaire, culturele, economische en politieke zaken.
Selectie en vernietiging
Formele grondslagen voor vernietiging:
Voor archiefbescheiden over de periode tot en met 1990 op de beleidsterreinen Buitenland en Ontwikkelingssamenwerking:
- 103B: selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Buitenlandse Zaken en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Ontwikkelingssamenwerking over de periode 1965–1990’, 18 december 2013, Nr.: NA/2013/13.045 (stcrt. jaargang 2013, nr. 36668);
- 103A: Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Buitenlandse Zaken en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Buitenland over de periode 1965-1990, 18 december 2013, Nr.: NA/2013/13.044 (stcrt. jaargang 2013, nr. 36665);
Voor archiefbescheiden over de periode vanaf 1990 op de beleidsterreinen Buitenland en Ontwikkelingssamenwerking:- 186: Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Buitenlandse Zaken en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Nederlands buitenlands beleid over de periode vanaf 1990, 18 december 2013 / Nr.: NA/2013/12.299 (stcrt. jaargang 2013, nr. 36667).
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht
Verantwoording van de bewerking
Als basis voor de bewerking werd een Archiefbewerkingsplan (ABP Postenarchieven 1975-2013) opgesteld, dat in november 2013 werd ondertekend door Doc-Direkt, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Nationaal Archief. Hierin zijn de afspraken met betrekking tot de selectie, ontsluiting, materiële verzorging en overbrenging geregeld voor de postenarchieven in de periode 1975-2013. Vervolgens werd voorafgaand aan de bewerking een werkinstructie opgesteld.
De omvang van het archief voor aanvang van de bewerking was 59 meter. Na bewerking door Doc-Direkt is in totaal 7 meter archief voor bewaring overgebleven. De archiefstukken die voor bewaring in aanmerking komen zijn overgebracht naar het Nationaal Archief. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van Buitenlandse Zaken ter beschikking gesteld, als bijlage bij het voorstel voor vernietiging.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten.
Ordening van het archief
De hoofdindeling van het archief is als volgt:
- AZ (Algemene Zaken)
- CZ (Consulaire zaken)
- EZ (Economische zaken)
- OS (Ontwikkelingssamenwerking)
- PCZ (Pers- en culturele zaken)
- PZ (Politieke zaken)
Nadere onderverdeling is zo mogelijk gemaakt op basis van de door de archiefvormer toegekende trefwoordindeling.Aanwijzingen voor de gebruiker
Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B), deels niet openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het Auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
- Creëer een account of log in.
- Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
- Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlandse Ambassade in Nicaragua te Managua, nummer toegang 2.05.457, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, BuZa / Ambassade Nicaragua, 2.05.457, inv.nr. ...
Verwant materiaal
Bewaarplaats van originelen
Niet van toepassing
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Niet van toepassing
Informatie over Nicaragua is eveneens opgenomen in de inventaris van het archief van de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in Costa Rica te San José, 1975-2013.
Bijlagen
Geen bijlagen