Terug naar zoekresultaten

2.08.78 Inventaris van de Algemene Index van het Ministerie van Financiën: kopieën van besluiten en uitgaande brieven, 1936-1975

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.08.78
Inventaris van de Algemene Index van het Ministerie van Financiën: kopieën van besluiten en uitgaande brieven, 1936-1975

Auteur

CAS 828

Versie

23-10-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2007 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Financiën: Algemene Index
Financiën / Alg. Index

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1936-1975

Archiefbloknummer

F11

Omvang

6940 inventarisnummer(s); 142,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Financiën

Samenvatting van de inhoud van het archief

De algemene index van het Departement van Financiën bestaat uit afschriften (doorslagen) van besluiten van het ministerie en van de uitgaande brieven, op onderwerp geordend volgens een decimale codering. De rubrieken waarin deze index is ingedeeld weerspiegelen alle onderwerpen, waarmee het Ministerie van Financiën te maken heeft gehad. Elk hoofdrubriek begint met subrubrieken als Algemeen, Organisatie, Commissies, Wetten en Besluiten, Uitvoeringsvoorschriften.
Naast de kern, de indexkopieën bevat dit toegangenapparaat onder andere een "Indexboekje", dat is een index op de indexkopieën, een "kaartsysteem op persoons- en instellingsnamen" met verwijzingen naar jaar, datum, stuknummer van de documenten en codenummer van de indexrubrieken, "Rubriekenlijsten", nummerlijsten met verwijzingen naar de afdelingen en de onderwerpen. De index verwijst naar het chronologische archief, waarin de originele besluiten en uitgaande brieven, met de bijbehorende ingekomen brieven en bijlagen zijn opgeborgen. Het grootste deel van deze originelen is evenwel niet bewaard gebleven.

Archiefvorming

Geschiedenis van het archiefbeheer
In 1935 heeft men bij het Ministerie van Financiëne ervoor gekozen, uit bezuinigingsoverwegingen, uitsluitend nog de uitgaande brieven en beschikkingen te indiceren, en niet meer de ingekomen stukken. Dat hield in dat uitsluitend naar deze stukken gezocht konworden. Toen was het simpel: men vervaardigde een extra kopie van de uitgaande brief of beschikking en borg die op volgens een decimaal, bibliografisch systeem. De "originele" brieven en beschikkingen met bijlagen werden in het chronologische verbaal archief opgeborgen. Dat systeem is gevolgd van 1935 tot 1954, het jaar waarin het dossierstelsel werd ingevoerd. Vanaf 1954 zijn de afdelingen en directies van het ministerie geleidelijk overgegaan op het dossierstelsel, waarbij dit systeem niet meer werd gevolgd. De laatste afdeling, ik meen Juridische Zaken, ging in 1975 over. Op het archief van de afdeling Domeinen is dit systeem nooit toegepast.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De algemene index, waar een blauw instructieboekje bij hoort (zie inv.nr. 1), was dus oorspronkelijk echt de centrale toegang op het chronologische verbaal. Nu is dat verbaalarchief rigoureus bewerkt. De stukken van de Generale Thesaurie zijn eruit verwijderd en deels (1935-1940) in het dossierarchief (toegang 2.08.41) opgenomen en deels ge-PIVOT-teerd. Wat overbleef is in een aantal volkomen willekeurige IT's terecht gekomen. De stukken van de belastingafdelingen zijn zwaar geselecteerd, zodat er slechts 2 à 3 % van overgebleven is. De algemene index bevat nu dus afschriften van uitgaande brieven en beschikkingen, waarvan de originele stukken vernietigd zijn. Bij het Ministerie van Financiën werd dit bestand gekoesterd, omdat het veelvuldig een antwoord op leverde als de originelen niet mee te vinden waren. Om die reden is beslotenom diit omvangrijke bestand niet te vernietigen, maar na CAS-bewerking over te nemen. Gelet op de onderwerpen bevat het veel materiaal dat je niet in een archief van Financiën zou verwachten. Het is een ware Fundgrube, maar je moet er wel even mee leren omgaan.
Verantwoording van de bewerking
Als uitvloeisel van het meerjarenconvenant, afgesloten op 13 januari 2003 tussen het Ministerie van Financiën, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) is door de CAS in de periode 2005 - 2006 het archiefbestand bewerkt van de Algemene index van het Ministerie van Financiën, 1936-1975, omvang 160 meter.
Voor de materiële staat van het archief is de bewerking uitgevoerd conform de brochure Om de kwaliteit van het behoud, normen 'goede en geordende staat', uitgave Beekhuis/Hol 1993 van de Rijksarchiefdienst/Pivot.
Ordening van het archief
De algemene index van het Departement van Financiën vormde een deel van de toegangen op de archieven van dat Departement. Er zijn verschillende 'lagen' binnen die indextoegang te herkennen.
Behoudens van enkele met name in de index genoemde categorieën brieven, werd van elke uitgaande brief een doorslag gemaakt. Deze doorslagen werden onderwerpsgewijs geordend, dat wil zeggen dat elke doorslag een nummer of meerdere nummers kreeg die aan de hand van het 'indexboekje' werd bepaald. Bijvoorbeeld: 04 is de onderwerpsaanduiding voor Onderwijs, Kunsten, Wetenschappen en Eerediensten, 043 is de onderverdeling voor Wetenschappen, 04311 voor Algemeen Rijksarchief. Deze getallen noemt men rubrieknummers. Deze aldus geordende doorslagen werden in ordners opgeborgen. Binnen een ordner werden dan de doorslagen met een gelijk rubrieknummer op datum ingevoegd. De doorslagen kunnen roze of geel gekleurd zijn. Een doorslag is roze als op de originele stukken aangegeven werd dat betreffende stuk in aanmerking kwam voor vernietiging (na 5 jaar) of geel als de vermelding 'bewaren' aangegeven was. Aan het 'indexboekje' werd een trefwoordenregister toegevoegd zodat eenvoudig van een onderwerp naar het betreffende rubrieknummer werd verwezen. De rubrieknummers werden op het doorslag genoteerd. Daarnaast zijn op de doorslagen verwijzingen aangebracht naar voorgaande of volgende brieven over het onderwerp meestal met vermelding van het rubrieknummer waarop de verwezen brief geordend werd.
Daarnaast werd op naam van elke adressant aan wie een brief gericht werd een zgn. 'indexkaartje' aangelegd. Deze kaartjes werden alfabetisch gerangschikt. Op de indexkaartjes valt het volgende af te lezen:
  • De namen van de personen en instellingen aan wie brieven verstuurd zijn. Zo zijn op het kaartje 'Wit' alle brieven vermeld welke aan personen, genaamd 'de Wit' verstuurd zijn, met vermelding van de initialen, zodat op het kaartje zowel A. de Wit als Z. de Wit zijn terug te vinden.
  • Brieven met dezelfde naam werden chronologisch (te beginnen in 1936) op het kaartje opgenomen. Dus naast de naam kan worden afgelezen op welke datum een bepaalde brief is verzonden.
  • De nummers van die brieven. Hiermee konden dan de originele brieven opgezocht worden in de chronologische serie.
  • Tenslotte werd ook het rubrieknummer vermeld waaronder het doorslag van de uitgaande brief was opgeborgen. Zo kon zelfs als het origineel al vernietigd was toch nog nagegaan worden wat de aard en inhoud van een brief was geweest.
De algemene index is een afspiegeling van alle onderwerpen, waarmee de minister van Financiën te maken heeft gehad. Elk hoofdrubriek begint met subrubrieken als Algemeen, Organisatie, Commissies, Wetten en Besluiten, Uitvoeringsvoorschriften.
Als men wil nagaan wat het beleid ten aanzien van de heffing van Vennootschapsbelasting gedurende de oorlog is geweest, dient men een rubrieknummer uit de hoofdrubriek 117 'Vennootschapsbelasting' te kiezen. Binnen alle rubrieken en subrubrieken kunnen doorslagen opgenomen zijn die (in-)direct met de oorlog of de afwikkeling daarvan betrekking hebben.
Hoofdrubriek 0118 is gewijd aan Bijzondere Maatregelen, Beslissingen enz. in verband met den oorlog, oorlogsgevaar of andere buitengewone omstandigheden. Deze hoofdrubriek is zowel tijdens de oorlog als daarna veelvuldig gebruikt en bevat dus zeer veel doorslagen. Een van de meest gebruikte rubrieknummers is nummer 011827. Dit rubrieknummer heeft als omschrijving in het 'indexboekje' als omschrijving meegekregen: Oorlogsrecht; internationaal rechtsverkeer tijdens den oorlog. Na de oorlog is hier o.m. aan toegevoegd: Vijandelijk vermogen, Herstel Rechtsverkeer, Collaboratie, Centrale Vermogensopsporingsdienst, Blokkering, Rechtsherstel, Effectenregistratie, Rijksmarkenwet.
Binnen deze rubriek kan men talloze individuele beslissingen met betrekking tot genoemde onderwerpen vinden maar ook (algemeen geldend) beleid ten aanzien van groepen van bedrijven of individuen.
Er zijn een aantal manieren waarop gezocht kan worden naar een specifieke brief of ander document, namelijk:
  • Indien het een correspondentienummer met bekende instantie of persoon betreft raadpleeg dan de indexkaartjes (inventarisnummers 2-133), hierop staan naam, rubriek, datum en rubrieknummer. Via de rubrieknummer kan gezocht worden in de indexkopieën (inventarisnummers 257-6885).
  • Indien alleen datum en nummer bekend zijn. Via de rubrieklijsten (inventarisnummers 139-256) het rubrieknummer opzoeken in de chronologische lijsten. Als het rubrieknummer bekend is kan via de inhoudsopgave gezocht worden naar het inventarisnummer waar de brief in zou kunnen zitten. Bijvoorbeeld een brief gedateerd 28 januari 1953 met nummer 257, in de inventaris kan worden gezocht via de toegang "rubriekenlijsten" onder inventarisnummer 207. Na het opvragen van dit inventarisnummer wordt duidelijk dat deze brief is ingedeeld onder indexnummer 011827. Dit indexnummer kan via de inhoudsopgave worden opgezocht daaruit blijkt dat vanaf pagina 50 rubriek 0118 begint. Op pagina 54 wordt rubriek 011827 aangetroffen (inventarisnummers 585-674), daarbinnen geeft inventarisnummer de datering waar bovengenoemde brief te vinden is.
  • Indien alleen het onderwerp (bijvoorbeeld Deviezen) bekend is. Via het trefwoorden-register achter in het indexboekje (inventarisnummer 1) naar de betreffende rubriek en daar vaststellen welke rubrieksubnummers relevant zijn. Vervolgens via deze inventaris de bijbehorende inventarisnummers van de relevante rubriekmappen vaststellen en lichten. In het geval van het onderwerp Deviezen geeft de trefwoordenlijst in het indexboekje aan de subrubrieknummers 011895 en 17060. Onder deze rubrieknummers tref je bij 011895 Internationaal Betalingsverkeer (pagina 81) het onderwerp Deviezen aan. Verder tref je bij 17060 Algemeen (Overtreding Deviezenbesluit 1945) (pagina 296) het onderwerp Deviezen aan.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A). Bescherming van de persoonlijke levenssfeer
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Financiën: Algemene Index, nummer toegang 2.08.78, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Financiën / Alg. Index, 2.08.78, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen