Archief
Titel
2.11.91 Inventaris van het archief van de Directie Industrie en Handel en taakvoorgangers van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, 1970-2001 (2005)
Auteur
Doc-DirektCopyright
Nationaal Archief, Den Haag
2021Beschrijving van het archief
Naam archiefblok
Ministerie van Landbouw, Directie Industrie en Handel en taakvoorgangers LNV / Directie Industrie en Handel
Periodisering
archiefvorming: 1970-2001 oudste stuk - jongste stuk: 1970-2005
Archiefbloknummer
L54Omvang
; 302 inventarisnummer(s) 10,00 meterTaal van het archiefmateriaal
Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands
Soort archiefmateriaal
Normale geschreven en getypte documenten, geen bijzondere handschriften. Het archief bestaat uit dossiersArchiefdienst
Nationaal Archief, Den HaagLocatie
Den HaagArchiefvormers
Directie Agrarische Produktie, Verwerking en Afzet (APVA)/Verwerking en Afzet Agrarische Producten (VAAP) Directie Industrie en Handel, , 1970-1991, , 1991-2001Samenvatting van de inhoud van het archief
Het archief bevat archiefbescheiden gevormd door de directie Agrarische Produktie, Verwerking en Afzet (APVA)/Verwerking Agrarische Afzet en Productie (VAAP) en de directie Industrie en HandelArchiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Directie APVA; vanaf 1976 directie VAAP
De directie Agrarische Produktie, Verwerking en Afzet (APVA, vanaf 1976 directie Verwerking en Afzet van Agrarische Producten (VAAP)) was vanaf 1971 tot 1991 onderdeel van het Directoraat-Generaal voor de Landbouw en de Voedselvoorziening. Als taakstelling had zij:
- De vraagstukken van technische, economische en sociale aard met betrekking tot productie, verwerking en afzet van plantaardige en dierlijke producten.
- De vraagstukken met betrekking tot de verbetering van de bedrijfs- en marktstructuur, zowel nationaal als in het kader van de Europese Economische Gemeenschap.
- De vraagstukken betreffende de ontwikkeling van handel en industrie, voor zover deze niet liggen op het gebied van marktordening en agrarische handelspolitiek.
- De aangelegenheden betreffende de voorlichting aan land- en tuinbouw en het praktijkonderzoek in de land- en tuinbouw.
- De keurings-, kwekers-, kwaliteits- en fokkerijaangelegenheden op nationaal en internationaal terrein en het uitoefenen van het ter zake ingestelde rijkstoezicht, een en ander voor zover niet aan andere directies opgedragen.
- De gezondheids- en kwaliteitsaangelegenheden van belang voor handel en industrie, zowel op nationaal terrein als in het kader van de in- en uitvoer. In 1979 kwam deze taak voor de rekening van een aparte directie.
- Financieringsaangelegenheden met betrekking tot de bedrijfsontwikkeling en de verbetering van de marktstructuur.
- Arbeidsmarktaangelegenheden in de agrarische sector, voor zover aan deze directie opgedragen.
- Het voeren van het secretariaat van de Landelijke Raad voor de Bedrijfsontwikkeling, de Codex Alimentarius en van het Borgstellingsfonds voor de Landbouw.
- Aangelegenheden met betrekking tot de Stichting Uitvoering Landbouwmaatregelen.
De Directie was in 1975 ingedeeld in de volgende afdelingen:
- Hoofdafdeling Handel- en Industrieontwikkeling
- Hoofdafdeling Kwaliteits- en Voedingsaangelegenheden
- Hoofdafdeling Afzetbevordering Buitenland
- Afdeling Exportbevordering
- Afdeling Marktexploratie
- Afdeling Kwaliteits-, Gezondheids- en Etiketteringsvoorschriften
- Directie Beheers- en Financieringszaken
- Afdeling Financiën en Materieel
- Afdeling Personeelszaken
- Afdeling Scholing
- Hoofdafdeling Financieringszaken
- Afdeling Rentesubsidies en Borgstellingsfonds
- Afdeling Sociale Regelingen
- Afdeling Overige Regelingen
- Afdeling Publicatiezaken
- Afdeling Evaluatie
Onder de directie vielen ook:- De Landelijke Raad voor de Bedrijfsontwikkeling in de Landbouw
- Stichting Uitvoering Landbouwmaatregelen
In 1977 valt de Directie Beheers- en Financieringszaken niet meer onder de Directie VAAP. Vanaf 1979 vormt de Directie Voedings- en Kwaliteitsaangelegenheden een aparte directie naast de Directie VAAP. In 1991 werd de Directie VAAP opgeheven en werden haar taken overgenomen door de Directie Industrie en Handel. Als taakstelling had zij:
- Economische, technische en sociale vraagstukken bij de verwerking en afzet van land- en tuinbouwproducten en van voedings- en genotmiddelen.
- Ontwikkeling van de handel en industrie met uitzondering van de marktordening en de agrarische handelspolitiek.
- Bedrijfs- en marktstructuur van de agrarische handel en –industrie zowel nationaal als internationaal, met name in de Europese Economische Gemeenschap (EEG).
- Bevordering van de export van agrarische en agro-industriële producten en diensten en voedings- en genotmiddelen.
- Totstandkoming en uitvoering van bilaterale economische samenwerkingsakkoorden ten behoeve van het agrarisch en agro-industrieel bedrijfsleven, waaronder de departementale coördinatie van de bilaterale hulp aan Midden- en Oost Europa.
- Financiering van de agrarische handel en industrie in Nederland, als ook van activiteiten in het buitenland.
De volgende instellingen vormen een belangrijk onderdeel van het archief van de directie APVA (VAAP):Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw (EOGFL)
Het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw (EOGFL), dat dient ter financiering van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid, werd in januari 1962 ingesteld bij Verordening nr. 25 van de EEG-Raad.
In 1964 werd het opgesplitst in een afdeling Oriëntatie en een afdeling Garantie (Verordening nr. 17/64/EEG). De eerste is met name bedoeld voor financiering van de uitgaven die voortvloeien uit de tenuitvoerlegging van het markt- en prijsbeleid. In de verordening uit 1964 werd het Comité van het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw ingesteld, die tot taak had en heeft om de EC bij te staan bij het beheer van het fonds.
Er kunnen verschillende categorieën van uitgaven van het EOGFL-G worden onderscheiden;
- Restituties bij uitvoer
- Prijsinterventies: opkoop en steun voor openbare en particuliere opslag
- Directe steun: bestemd voor producenten of bedrijfstakken
- Monetair compenserende bedragen
Stichting Borgstellingsfonds (SBF)
Het Borgstellingsfonds voor de Landbouw is in 1951 in het leven geroepen als uitvloeisel van de Marshall-hulp en is een stichting sinds 1965. De stichting stelt zich garant, onder de in het Besluit Borgstellingsfonds voor de Landbouw opgenomen voorwaarden, voor rente en aflossing van door banken aan landbouwbedrijven verstrekte kredieten, met name als de ondernemer het bedrijf wil verbeteren of overnemen. Het fonds maakt gebruik van de organen van het Ministerie van LNV voor het realiseren van zijn doelen. Pas vanaf 1963 was dit feitelijk het geval met de decentralisatie van activiteiten.
In het kader van de ambtelijke begeleiding waren de volgende organisatieonderdelen van het ministerie voor behandeling van aangelegenheden betreffende het Borgstellingsfonds verantwoordelijk: Afdeling Algemene Zaken (1951-1957), de directie Akker- en Weidebouw (1957-1963), begin 1963 overgegaan in de hoofddirectie Landbouwvoorlichting en Onderzoek, de directie Bedrijfsontwikkeling (1968-1970), de hoofddirectie Agrarische Productie, Verwerking en Afzet (1971-1976), Stafbureau Landbouw en Voedselvoorziening (secretariaatsvoering) en directie Uitvoering Regelingen (uitvoerend secretariaat) (1988-1995). Daarna is de Landelijke Service bij Regelingen (LASER) belast met de afhandeling van aanvragen voor een borgstelling.
Met betrekking tot de ambtelijke begeleiding, specifiek de financiële kant, is er steeds een afdeling Kredietzaken, later Financiering, geweest, achtereenvolgens ondergebracht bij directies Akker- en Weidebouw en Tuinbouw, directie Beheerszaken, directie Algemene Zaken, directie Bedrijfsstructurele Aangelegenheden, directie Uitvoering Regelingen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is in 2021 door Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995
Inhoud en structuur van het archief
Inhoud
Het archief bevat stukken die voortvloeiden uit de taakuitvoering van de directie en taakvoorgangers. Dit zijn vaak stukken betreffende het voeren van overleg en het informeren van de directeur, de directeur-generaal en de minister. Tevens zijn er veel vergaderstukken van commissies, werkgroepen en overige verbanden op het gebied van de agrarische industrie en handel.
Selectie en vernietiging
Het selecteren heeft plaatsgevonden op basis van de volgende selectielijsten:
- Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Rijksbegroting over de periode 1945–2000. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant 30 juli 1998, nr. 142. Rekening houdend met de actualisatie in de Staatscourant 31 maart 2005, nr. 62 / pag. 34.
- Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Voorlichting van de rijksoverheid, over de periode 1945–. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant 16 december 2005, nr. 245. Rekening houdend met de actualisatie in de Staatscourant 14 juni 2007, nr. 112 / pag. 10.
- Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als vakminister, en de onder hem ressorterende actoren op het deelbeleidsterrein arbeidsverhoudingen bij de overheid over de periode 1945-1995 (1997). Deze lijst is gepubliceerd in Staatscourant 16 oktober 2001, nr. 200 / pag. 10. Rekening houdend met het Basisselectiedocument op het deelbeleidsterrein van personeelszaken, t.w. het personeelsdossier. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant 20 november 2007, nr. 225 / pag. 15 en gerectificeerd in de Staatscourant 18 december 2007, nr. 245.
- Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als vakminister, en de onder hem ressorterende actoren op het deelbeleidsterrein formatiebeleid, arbeidsmarktbeleid en personeelsontwikkeling en mobiliteit over de periode 1945-1996. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 16 oktober 2001, nr. 201 / p. 10. Rekening houdend met het Basisselectiedocument op het deelbeleidsterrein van personeelszaken, t.w. het personeelsdossier. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant 20 november 2007, nr. 225 / pag. 15 en gerectificeerd in de Staatscourant 18 december 2007, nr. 245.
- Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein agrarische handelspolitiek en exportbevordering over de periode vanaf 1945. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant 17 november 2000, nr. 224 / pag. 8.
- Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Overheidsinformatievoorziening over de periode 1945–1999. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant 20 oktober 2003, nr. 202 / pag. 11.
- Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Organisatie van de Rijksoverheid over de periode 1945–1999. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatcourant van 30 juli 1998, nr. 142. Rekening houdend met de actualisatie in de Staatscourant 14 juni 2007, nr. 112 / pag. 10.
- Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Voedselvoorziening en agrarisch markt- en prijsbeleid (1934) 1945 – 2000. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 12 oktober 2007, nr. 198 / pag. 13
- Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Landbouwkwaliteit en voedselveiligheid en kwaliteit van het uitgangsmateriaal en biotechnologie over de periode vanaf 1945. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 21 mei 2007, nr. 95 / pag. 8.
- Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Landbouwstructuurbeleid over de periode vanaf 1945. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 27 maart 2008, nr. 60 / pag. 25.
- Basisselectiedocument voor de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het deelbeleidsterrein van personeelszaken, t.w. het personeelsdossier. Dit selectiedocument is gepubliceerd in de Staatscourant 20 november 2007, nr. 225 / pag. 15 en gerectificeerd in de Staatscourant 18 december 2007, nr. 245.
In totaal is 38,625 meter archiefbescheiden ter vernietiging aangewezen en door Van Gansewinkel Nederland BV vernietigd. Aanvullingen
Verantwoording van de bewerking
Het archief van de directie Verwerking en Afzet Agrarische Producten 1970 – 1989 is in 2008 bewerkt door de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) te Winschoten (15,125 meter). In dezelfde periode is het archiefblok van de directie Verwerking en Afzet van Agrarische Producten/directie Industrie en Handel 1990 – 2001 bewerkt door het Project Wegwerken Archiefbestanden (PWAA) te Rotterdam (13,5 meter). In de loop van 2009 zijn beide bestanden door de CAS samengevoegd en is de definitieve inventaris opgemaakt.
De waardering heeft plaatsgevonden op basis van de vigerende selectielijsten. Er zijn echter tijdens de bewerking een aantal uitzonderingen aangewezen. In de serie aanvragen van subsidies, geordend op bedrijf, zijn een aantal gevallen aangetroffen waar de inbreng van de rijksoverheid verder ging dan het beoordelen van de aanvraag en het al dan niet verstrekken van de subsidie. In het geval van de Koninklijke Scholten Honig (KSH) N.V., heeft de rijksoverheid een grote invloed gehad in de herstructurering van de bedrijven vallende onder de N.V. Veelal is dit ingegeven door de afweging tussen rentabiliteit van het bedrijf enerzijds en de werkgelegenheid anderzijds. Deze stukken zijn door de CAS met ‘bewaren’ gewaardeerd. Naast de Koninklijke Scholten Honig (KSH) N.V. zijn de stukken van het overheidshandelen in een aantal kleinere, vergelijkbare gevallen ook bewaard.
In de archiefblokken zijn nog een aantal andere series aangetroffen, te weten ‘Jaarbeurzen en tentoonstellingen’, ‘Samenwerkingsakkoorden’ en ‘Studiereizen en Stages’, welke allemaal op land geordend waren. In al deze series zijn vrijwel geen stukken met ‘bewaren’ gewaardeerd.
Agenda’s en notulen van stafvergaderingen die werden aangetroffen uit de periode 2002 – 2005 zijn opgenomen in de inventaris.
Van het archiefblok dat door de PWAA is bewerkt, is 0,25 meter multimedia en 0,125 meter aan bescheiden met de waardering ‘vernietigen op termijn’ retour gezonden aan de Directie Industrie en Handel. In totaal is 38,625 meter archiefbescheiden ter vernietiging aangewezen en door Van Gansewinkel Nederland BV vernietigd. Na het samenvoegen van beide bestanden is 9,4 meter als te bewaren aangemerkt. Deze archiefbescheiden zijn materieel verzorgd conform de Normen Goede Staat.
Ordening van het archief
De inventaris is ingedeeld in rubrieken, welke zijn geordend volgens de archiefcode van het Ministerie van Landbouw en Visserij (concept-versie 1990). De coderingskeuze van de zorgdrager is leidinggevend geweest bij de plaatsing van de dossiers in de inventaris. Een klein aantal eenheden konden echter, gezien de inhoud, overduidelijk beter in andere rubrieken geplaatst worden, dan in de rubriek waaronder ze door de archiefvormer geplaatst werden. Deze eenheden zijn verplaatst om de toegankelijkheid voor de gebruiker van de inventaris te vergroten.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit de archieven is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
- Creëer een account of log in.
- Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
- Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Landbouw, Directie Industrie en Handel en taakvoorgangers, nummer toegang 2.11.91, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, LNV / Directie Industrie en Handel, 2.11.91, inv.nr. ...
Verwant materiaal
Bewaarplaats van originelen
Niet van toepassing
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Niet van toepassing
Bijlagen
Geen bijlagen