Terug naar zoekresultaten

2.13.103 Inventaris van het archief van het Directoraat Verkeerswezen van het Hoofdkwartier Kwartiermeester-Generaal betreffende troepenverschepingen van en naar Nederlands- en West-Indië, 1945-1952 (1955)

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.13.103
Inventaris van het archief van het Directoraat Verkeerswezen van het Hoofdkwartier Kwartiermeester-Generaal betreffende troepenverschepingen van en naar Nederlands- en West-Indië, 1945-1952 (1955)

Auteur

J. Rijpstra

Versie

14-03-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
(c) 2004 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Defensie: Collectie Troepenverschepingen van en naar Nederlands- en West-Indië behorende tot het Directoraat Verkeerswezen van het Hoofdkwartier Kwartiermeester-Generaal
Defensie / Troepenverschepingen

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1945-1952

Archiefbloknummer

D9

Omvang

; 479 inventarisnummer(s) 5,76 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Defensie / Hoofdkwartier Kwartiermeester-Generaal / Directoraat Verkeerswezen, 1945-1952 (1955)

Samenvatting van de inhoud van het archief

De collectie Troepenverscheping van en naar Nederlands- en West-Indië, behorende tot Het Directoraat Verkeerswezen van het Hoofdkwartier Kwartiermeester-Generaal was verantwoordelijk voor het militaire vervoer en het militair verkeer. De collectie Troepenverschepingen is geordend op scheepsnaam en datum van de reis en bevat voornamelijk verschepingslijsten, passagierslijsten en appellijsten. De stukken van het Bureau Geneeskundige Dienst Troepenschepen bevat stukken betreffende de medische verzorging van zieken en gewonden militairen en van repatrianten van en naar Nederlands- Indië.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
1 Geschiedenis van de collectie Troepenverschepingen van en naar Nederlands- en West-Indië, behorende tot het Directoraat Verkeerswezen van het Hoofdkwartier van de Kwartiermeester-Generaal, 1945-1952, (1955)
1.1. Collectie Troepenverschepingen van en naar Nederlands-Indië
De troepentransporten van en naar Nederlands- en West-Indië vonden plaats onder verantwoordelijkheid van het Directoraat Verkeerswezen. Het uitvoerend orgaan was de Inspectie Verkeerswezen Troepenschepen. De schepen die gebruikt werden voor het vervoer van militairen werden per reis gecharterd.
Op last van de minister van Oorlog werd door de directeur, later de inspecteur verkeerswezen, een commanderend officier troepen (COT) aangewezen op elke reis naar of van Nederlands-Indië. Deze COT vormde de schakel tussen de gezagvoerder van het schip en de zich aan boord bevindende troepen. ( Voor meer inhoudelijke informatie over het verloop van deze troepentransporten zie onder meer: H.A.G.J.P. van Hanswijck de Jonge, Troepentransport naar Nederlandsch-Indië 1946-1950 (Bussum, 1981). ) Op een aantal van de transporten naar Nederland zijn behoudens de militairen ook verwante familieleden en repatrianten vervoerd.
1.2. Collectie Bureau Geneeskundige dienst troepenschepen
Het Bureau Geneeskundige Dienst Troepenschepen was als onderdeel van de Inspectie Verkeerswezen Troepenschepen belast met de medische zorg aan boord van de troepenschepen bij het vervoer van en naar Nederlands-Indië. Op elke reis was een medisch team aan boord. Bij het terugvoeren van de in Nederlands-Indië ziek geworden of gewond geraakte militairen waren deze teams uitgebreid. De zieken en gewonden werden meestal vervoerd op dezelfde schepen waarop de overige militairen naar Nederland terug gingen. Een klein aantal schepen is speciaal verbouwd tot hospitaalschip waardoor onderweg een uitgebreide medische bijstand geleverd kon worden aan de zich aan boord bevindende patiënten. Er zijn ook een klein aantal reizen vanuit West-Indië naar Nederland gemaakt.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Na beëindiging van de verschepingen werd het archief als onderdeel van de Inspectie Verkeerswezen ondergebracht bij het Archief Koninklijke Landmacht (KL) en bij het opheffen van deze dienst overgedragen aan het CAD. Een onderdeel van dit archief betrof de collectie troepenverschepingen van en naar Nederlands-Indië. De archiefstukken betreffen het vervoer van en naar Nederlands-Indië van militairen, hun naaste familie en repatrianten, en zijn verzameld door een samenvoeging van stukken die zich o.a. bevonden bij de voormalige Inspectie Verkeerswezen en het Bureau Vaste Staven Troepenschepen. Beiden waren een onderdeel van het Directoraat Verkeerswezen van het Hoofdkwartier Kwartiermeester-Generaal. welk gevestigd was te 's-Gravenhage
De collectie van het bureau Geneeskundige dienst troepenschepen was in beheer van het Centraal Medisch Archief (CMA). Het CMA werd in 1999 in het CAD geïntegreerd.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Aanwijzing voor de gebruiker
Aangezien de inschrijfmiddelen ontbraken en de oorspronkelijke inventaris c.q. plaatsingslijst niet voldeed zijn beide archieven opnieuw in bewerking genomen en opnieuw beschreven in één toegang. Het primaire rangschikkingskenmerk is alfabetisch op naam van het troepentransportschip, het secundaire kenmerk is datum van vertrek van de reis. Opgenomen zijn de verschepings-, passagiers- en appellijsten van militairen en repatrianten. Van een aantal verschepingen is een reisverslag aanwezig. Deze zijn bij de desbetreffende verschepingslijst opgeborgen.
De collectie van het Bureau Geneeskundige Dienst Troepenschepen bevat voornamelijk medische gegevens van de vervoerde zieken of gewonden militairen. Deze gegevens waren benodigd voor het verplegend personeel aan boord van de schepen en voor een eventuele verdere behandeling van de patiënten in Nederland.
Selectie en vernietiging
Bij de laatste inventarisatie zijn alleen aangetroffen een aantal dubbelen van verschepingslijsten. Het totaal ± 0,4 m¹ is geselecteerd ter vernietiging.
Verantwoording van de bewerking
3 Verantwoording van de bewerking
De collectie troepenverschepingen van en naar Nederlands-Indië is in het verleden reeds diverse malen bewerkt. In 1976 werd de collectie geordend en beschreven en ontsloten door een plaatsingslijst. In 1982 werd de collectie opnieuw geselecteerd en geïnventariseerd. Dit resulteerde in een voorlopige inventaris. De voorlopige versie behoefde rangschikking en een klein aantal toevoegingen.
De collectie van het bureau Geneeskundige dienst troepenschepen is begin 1990 eenmaal ontsloten en verwerkt in een databasebestand. De gebruikte programmatuur is niet meer voorhanden en daardoor is niet meer te achterhalen of het archief compleet is. Beide collecties zijn bij de laatste bewerking nu verwerkt in een definitieve inventaris.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Raadpleging van dit archief is aan beperkingen onderhevig: Met het oog op de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van nog levende personen, is, op grond van de Archiefwet van 1995, artikel 15, lid 1, sub A, de openbaarheid van de inventarisnummers 303 t/m 478 beperkt tot 1 januari 2013. Ontheffing is niet mogelijk. Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is aan beperkingen onderhevig.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Defensie: Collectie Troepenverschepingen van en naar Nederlands- en West-Indië behorende tot het Directoraat Verkeerswezen van het Hoofdkwartier Kwartiermeester-Generaal, nummer toegang 2.13.103, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Defensie / Troepenverschepingen, 2.13.103, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen