Archief
Titel
2.13.212 Inventaris van de archieven van Secretaris-Generaal (SG) en zijn organisatie-eenheden van het Ministerie van Defensie, (1955) 1976-1991 (1992)
Auteur
Ministerie van DefensieVersie
10-06-2019
Copyright
Nationaal Archief, Den Haag
2014 cc0Beschrijving van het archief
Naam archiefblok
Ministerie van Defensie, Bureau Secretaris-Generaal Defensie/ Bureau Secretaris Generaal
Periodisering
archiefvorming: 1976-1991 oudste stuk - jongste stuk: 1955-1992
Archiefbloknummer
D118Omvang
; 378 inventarisnummer(s) 18,00 meterTaal van het archiefmateriaal
Het merendeel der stukken is in het. Een klein gedeelte is gesteld in talen als het, heten het.
Nederlands
Frans
Engels
Duits
Soort archiefmateriaal
Normaal geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.Archiefdienst
Nationaal ArchiefLocatie
Den HaagArchiefvormers
Bureau Secretaris-Generaal Bureau Onderscheidingen Afdeling Personeelszaken Centrale Organisatie (PZCO), , 1976-1991, , 1976-1991, , 1976-1991Samenvatting van de inhoud van het archief
Dit archief van de Secretaris-Generaal is het tweede archief in een serie van zeven die samen de Centrale Organisatie vormen. De SG adviseert de politieke top en ondersteunt in hun beleidsbeslissingen. Zo komen we bescheiden tegen die van belang zijn voor de continuïteit in de bedrijfsvoering, aangezien de SG coördineert tussen de politieke leiding en topfunctionarissen (lees: directeuren) van de Centrale Organisatie (CO). Op politiek-bestuurlijk gebied adviseert, coördineert, informeert en integreert hij de hoofdlijnen van het Defensiebeleid en coördineert hij het veranderingsproces en de grote reorganisatie en herstructurering die in deze periode plaatsvond. Ook op het terrein van politiek en parlement (het beantwoorden van Kamervragen en het informeren van de beide Kamers) coördineert de SG en zet hij dossiers uit bij de directies.In dit archief zitten ook individuele zaken die in de loop der jaren veel aandacht kregen, zoals de zaak Menten (oorlogsmisdadiger) en de zaak Lindemans (alias dubbelspion King Kong). Daarnaast vinden we hier dossiers over de Lockheed-, Walrus- en Gladio-affaire, de parlementaire enquete over het RSV-concern en de stationering van kruisvluchtwapens in Nederland. In het archief van het Bureau Onderscheidingen (BUO) is informatie te vinden over het decoratiebeleid en -stelsel en defensieprotocol. In het archief van de Afdeling Personeelszaken Centrale Organisatie (PZCO) tenslotte, vinden we overleg met de bonden, dienstcommissies, onderdeelsoverlegorganen en medezeggenschapscommissies inzake het personeels- en loopbaanbeleid.Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Secretaris-Generaal (SG)
Aan de top van het ministerie staat de politieke leiding (de minister en staatssecretaris(sen)), terwijl de ambtelijke leiding in handen is van de Secretaris Generaal (SG), die de rol heeft van algemeen manager en hoogste beleidsadviseur binnen de defensieorganisatie. Taken en bevoegdheden van de SG zijn vastgelegd bij Koninklijk Besluit in 1966 (in 1988 nader uitgewerkt). De Secretaris-Generaal is de hoogste ambtenaar van het ministerie, waar hij onder meer verantwoordelijk is voor de integratie van beleids- en beheersprocessen.
Uit dien hoofde stuurt hij de prioriteitsstellingen en de te maken keuzes daarin.
Indien tussen directies onderling geen oplossing kan worden bereikt vervult hij de rol van arbiter. Tevens voert hij zijn taken - overeenkomstig het politieke beleid van de bewindslieden - uit, hij coördineert en integreert de hoofdlijnen van het Defensiebeleid en geeft hierover informatie en advies aan de politieke leiding.
Bureau Secretaris-Generaal (BSG)
Als belangrijkste ondersteuning van de SG is ingesteld het Bureau SG (BSG) dat als staforganisatie een ondersteunende taak heeft bij de uitvoering van werkzaamheden voor de SG en de plaatsvervangende SG's. Het BSG registreert de interne bescheiden voor de SG en plaatsvervangende SG's en staat onder leiding van een hoofdambtenaar toegevoegd aan de SG.
De taken van het BSG zijn:
- Het verlenen van assistentie bij de taakuitvoering van de SG;
- Het geven van adviezen inzake aan de SG voorgelegde aangelegenheden;
- Het verrichten van secretariaat- en agenda werkzaamheden;
- Het behandelen van alle aangelegenheden, die aan de SG worden opgedragen.
Bureau Onderscheidingen (BUO)
Naar aanleiding van de grote reorganisatie van het ministerie werd in 1976 het Bureau Onderscheidingen (BUO) overgeheveld van de Secretaris-Generaal (SG) naar het Directoraat-Generaal Personeel (DGP).Het bureau - dat onder leiding staat van het hoofd - werd hiërarchisch ondergebracht bij de stafgroep DGP van genoemd directoraat-generaal. Na de reorganisatie in 1988 - binnen DGP - kwam het weer onder de SG te ressorteren.
Het bureau coördineert en geeft sturing aan alle zaken rondom het toekennen van onderscheidingen voor zowel burger- als militair personeel.
Het heeft op gebied van onderscheidingen ook de zorg voor veteranen.
Ten behoeve van nieuw in te voeren onderscheidingen verzorgt het bureau de regelgeving.
Het decoratiebeleid is een specifieke taak van de minister. De minister is lid van de decoratiecommissie uit de Raad van Ministers. Het hoofd BUO vertegenwoordigt de minister in deze decoratiecommissie en is namens hem (in plaats van de minister) verantwoordelijk voor het decoratiebeleid en de uitvoering hiervan.
Tevens bereidt het bureau besluitvorming voor met betrekking tot het toekennen of afwijzen van onderscheidingen. Daarnaast houdt het zich bezig met de instelling van nieuwe onderscheidingen, eretekenen en medailles. Jaarlijks worden er door het bureau meer dan 12.000 aanvragen/voordrachten voor een onderscheiding in behandeling genomen.
Afdeling Personeelszaken Centrale Organisatie (PZCO)
De reorganisatie en herinrichting van de burgerpersoneelsdienst in 1987 heeft met name nieuwe taakverdelingen tussen de verschillende niveaus - die zich binnen dit werkveld onderscheiden- opgeleverd. Eén van de uitgangspunten bij de reorganisatie van het Directoraat Generaal Personeel (DGP) was het principe van "decentraal, tenzij". Per 1 januari 1988 is dan ook een aantal taken van de verschillende afdelingen burgerpersoneelszaken van de directie burgerpersoneel (DBP) gedecentraliseerd naar de directies personeel van de krijgsmachtdelen en naar de nieuw te vormen Afdeling Personeelszaken Centralisatie Organisatie (PZCO). De nieuwe afdeling nam de taken over van de Afdeling Burgerpersoneelszaken Ministerie (BPZMIN) tevens Personeelschef Ministerie (PCM) en kwam rechtstreeks onder de Secretaris-Generaal (SG) te ressorteren.
De afdeling is één van de stafafdelingen van de Centrale Organisatie (CO) en staat onder leiding van het hoofd die verschillende bureaus onder zich heeft, waaronder die van beleidsaangelegenheden en personeelszaken.
De afdeling draagt zorg voor de volgende taken:
a) Algemeen (personeels)beleid;
b) Planning en begroting;
c) Rechtspositie en overleg;
d) Formatiebeleid;
e) Vorming en opleiding;
f) Personeelsbeheer en administratie;
g) Militair Personeel.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Bureau Secretaris-Generaal (BSG)
Het archief van het Bureau Secretaris-Generaal (BSG) over de periode (1955-1975) 1976-1991 heeft een omvang van 65 strekkende meter, en is - na opheffing van het Semi-Statische Archief van de Centrale Organisatie (SSA-CO) - in 1993 overgedragen en ingeleverd bij het voormalige bureau Semi-Statische Archiefdiensten (SSA). Het bestond uit agenda's, brievenboeken en klappers, alsmede onderwerpsdossiers en een aparte serie Kamervragen welke in hangkasten hingen.Verder bevat het archief aanwijzingen en mededelingen van de SG, waarin nadere regels met betrekking tot de interne dienst bij het ministerie werden gesteld. Vastgestelde aanwijzingen van de SG worden door het BSG van een doorlopend nummer voorzien en verspreid binnen het ministerie en gepubliceerd op de intranetsite van defensie.
Op het archief is in het verleden geen selectie toegepast en er zijn geen verklaringen van vernietiging gevonden. Het archief heeft een aanzienlijk bewaarbelang. De missie van het bureau was namelijk "het scheppen van omstandigheden waarin de leiding haar taken adequaat kan uitvoeren en verantwoordelijkheden kan dragen". Die missie resulteerde in adviezen aan de bewindslieden en aan de SG. Dit blijkt uit de aanwezigheid van memo's, persoonlijke aantekeningen en adviezen van zowel het Bureau SG als van de Secretaris-Generaal zelf aan de bewindslieden.
Verder komen we vergaderverslagen van bijeenkomsten van alle SG's van de gezamenlijke departementen tegen. Daarnaast vinden we hier verslagen van het Secretaris-Generaal/Directoraten-Generaal-beraad (SG/DG-beraad).
Stukken over de eigen organisatie, zoals taken en verantwoordelijkheden van de SG, zijn hier ook te vinden.
Tot slot bevat het archief onderwerpsdossiers die politiek beladen waren, zoals: Z.K.H. Prins Bernhard (Lockheed-affaire), de parlementaire enquête over het RSV-concern, de Walrus-affaire, de zaak P.N. Menten (Nederlandse oorlogsmisdadiger), de zaak C.A.J. Lindemans (dubbelspion alias "King Kong"), de levering van onderzeeboten aan Taiwan en Saoedi Arabië, de exportvergunning voor levering van mijnenjagers aan Koeweit, de plaatsing van nucleaire kruisvluchtwapens op Nederlands grondgebied, de Nederlandse bijdrage aan vredesoperaties (Sinaï en Irak), alsmede de financiële problematiek bij de scheepswerven en Staatsbedrijven (overheidsbedrijven).
Bureau Onderscheidingen (BUO)
Het archief van het Bureau Onderscheidingen (BUO) over de periode 1979-1991 heeft een omvang van 22,5 strekkende meter en is na - opheffing van het Semi-Statische Archief CO (SSA-CO) - in 1993 overgedragen en ingeleverd bij het bureau SSA. Het BUO - dat tot de Stafgroep Directoraat Generaal Personeel (DGP) behoort- viel rechtstreeks onder de DGP. Het archief dat gevormd is door de secretarie DGP maakt hiervan deel uit. Na de reorganisatie bij DGP in 1988 kwam het BUO weer onder de Secretaris Generaal (SG) te ressorteren. De afdeling Centrale Post- en Archiefzaken (CPA) nam de archieftaken over van de secretarie. Het archief bestond hoofdzakelijk uit zaakstukken en individuele persoonsstukken (op registratienummers) van (militaire) onderscheidingen, eretekenen en medailles. Er zijn geen foto's, audiovisuele of digitale documenten aangetroffen. Ook is er geen zichtbare schade in het archief waargenomen. Op het archief is in het verleden geen selectie toegepast en er zijn geen verklaringen van vernietiging gevonden.
Daarnaast bevat het archief stukken over de algemene decoratieverlening (de lintjesregen), de Inhuldigingsmedaille 1980 ter gelegenheid van de inhuldiging van Hare Majesteit Koningin Beatrix en de Militaire Willems-Orde.
Andere onderscheidingen die we in dit archief tegenkomen en die niet door de Kroon, maar door de minister van Defensie zijn toegekend, waren het Kruis voor recht en vrijheid, het Nieuw-Guinea herinneringskruis, Verzetsherdenkingskruis, het Ereteken van Verdienste en de Marine-medaille.
Naast bovengenoemde onderscheidingen komen we ook aanvragen voor het Oorlogsherinneringskruis, het Mobilisatiekruis en het Ereteken voor Orde en Vrede tegen.
Ook vinden we hier militaire eretekenen en medailles ontvangen voor langdurige dienst en medailles voor deelname aan bepaalde militaire operaties, de zogenaamde 'campaign medals'. Een voorbeeld hiervan is de Herinneringsmedaille VN-vredesoperaties Sinaï.
Tot slot komen we algemene stukken tegen over herziening van het adelsbeleid en adelsrecht, alsmede het decoratiebeleid en stukken over naamletters(cijfers) op vaandels en standaarden en ontwerp emblemen voor diverse legeronderdelen.
Afdeling Personeelszaken Centrale Organisatie (PZCO) en rechtsvoorganger
Het archief van de Afdeling Personeelszaken CO (PZCO) (incl. zijn rechtsvoorganger) over de periode 1970-1991 heeft een omvang van 25 strekkende meter, en is -na ontruiming uit de kelders van het E-gebouw op de Kalvermarkt in 1999 - geïnventariseerd en overgebracht naar het bureau SSA.Het bedrijf Isotron in Ede heeft een aantal door schimmel aangetaste archiefdozen - 22 stuks - met behulp van gammastraling behandeld.
De nieuwe afdeling PZCO was een afsplitsing van de Afdeling Burgerpersoneelszaken ministerie (BPZMIN) van de Directie Burgerpersoneel (DBP). In het verleden werden deze post- en archieftaken uitgevoerd door de agenda DBP, maar sinds de oprichting (op 1 januari 1988) ging de afdeling PZCO, en wel de sectie Administratie, zelfstandig post- en archiefzaken behandelen. Het archief bestond hoofdzakelijk uit verhuisdozen met ordners, publicaties, circulaires, verslagen van de afdeling (incl. rechtsvoorganger), alsmede zaak- en individuele persoonsstukken (op registratienummers) van ex-burgerpersoneel welke later zijn overgedragen aan het cluster Personeel van de afdeling SSA te Kerkrade.
Er zijn geen foto's, audiovisuele of digitale documenten aangetroffen. Op het archief is in het verleden selectie toegepast, wat blijkt uit de aangetroffen verklaringen van vernietiging.
Het bewaarbelang van dit archief kan aan de hand van onderstaande taken worden vastgesteld:
- het formuleren en zorgdragen voor coördinatie binnen het ministerie te voeren personeelsbeleid;
- het betrokken zijn bij de voorbereiding en totstandkoming van beleidsplannen en rechtspositionele regelingen en richtlijnen op verschillende onderwerpen op personeelsgebied binnen Defensie;
- door de aanwezigheid van stukken over regelgeving en overlegprocedures bij grote reorganisaties;
- sterktestaten-overzichten van het burgerpersoneel, loopbaanbeleid, personeelsreducties en afslankingsoperatieproces, arbeidsmarktknelpunten en werkgelegenheid bij Defensie.
Tevens stukken inzake overleg met de bonden,dienstcommissies, onderdeelsoverlegorganen en medezeggenschapscommissies binnen Defensie. Als laatste vergaderverslagen en mededelingen van de Personeelschef Ministerie en zijn rechtsopvolger de Afdeling Personeelszaken Centrale Organisatie zelf en verslagen (incl. vulling van militair personeel) bij de Centrale Organisatie.
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend
Inhoud en structuur van het archief
Inhoud
Het Secretaris-Generaal-archief omvat aanzienlijk veel bewaarstukken aangezien de SG de politieke top adviseert en ondersteunt in hun beleidsbeslissingen. Daarnaast komen we ook bescheiden tegen die van belang zijn voor de continuïteit in de bedrijfsvoering van Defensie, aangezien de SG coördineert tussen de politieke leiding en de top-functionarissen (de chef defensiestaf en directeuren-generaal) van de Centrale Organisatie (CO).Op politiek-bestuurlijk gebied adviseert, coördineert, informeert en integreert hij de hoofdlijnen van het Defensiebeleid en coördineert hij het veranderingsproces, grote reorganisaties en herstructureringen bij het ministerie. Ook op het terrein van politiek en parlement (het beantwoorden van Kamervragen en het informeren van beide Kamers) coördineert de SG en zet hij dossiers uit bij de directies.
In het archief zitten ook individuele zaken die in de loop der jaren veel aandacht kregen, zoals de zaak P.N. Menten (oorlogsmisdadiger), zaak-C.A.J. Lindemans, alias King Kong (dubbelspion), de Lockheed,- Walrus- en Gladio-affaire, de parlementaire-enquête over het RSV-concern (incl. Taiwan-kwestie), verlening van exportvergunningen voor levering van onderzeeboten en mijnenjagers aan Taiwan, Saoedi-Arabië en Koeweit, de stationering van kruisvluchtwapens in Nederland, het draaiboek bij uitvaart van leden van Koninklijk Huis, alsmede stukken over herziening van het decoratiebeleid en -stelsel en inrichting van het defensieprotocol. Deze laatste stukken komen uiteraard ook voor in het archief van het Bureau Onderscheidingen (BUO),waar we tevens een veelvoud van benoemingen en toekenningen van (Koninklijke) onderscheidingen, eretekens en medailles tegen komen.
In het archief van de Afdeling Personeelszaken (PZCO) komen we vergaderverslagen, alsmede stukken tegen over het personeels- en loopbaanbeleid, rechtspositionele regelingen, sterktestaten en overleg met de bonden, dienstcommissies, onderdeelsoverlegorganen en medezeggenschapscommissies.
Selectie en vernietiging
Tijdens de bewerking worden de archiefbescheiden geselecteerd aan de hand van de volgende selectielijsten:- Militaire Operatiën, 1945-, (RIO 50), Stcrt. 2005/113;
- Militair Materieel, 1945- (RIO 20), Stcrt. 2007/79;
- Militair Personeel, 1945- (RIO 25), Stcrt. 2006/46;
- Rijkshuisvesting, 1945-2002, (RIO 45), Stcrt. 2007/145;
- Organisatie Rijksoverheid, 1945- (RIO 143), Stcrt. 2005/245;
- (Beheer van de) Rijksbegroting, 1945-2000, (RIO 15), Stcrt. 2006/56;
- Politie 1, 1945-1993, (RIO 100), Strct. 2007/215;
- O&I Nederlandse Stay behind-organisatie in de Koude Oorlog, 1945-1994 (RIO 166), Stcrt. 2008/129.
Afhankelijk van de waardering van de handeling worden archiefbescheiden wel/niet bewaard/vernietigd.
Aanvullingen
De archieven kunnen als afgesloten worden beschouwd aangezien zij grotendeels 10-jaren blokken beslaan. Alleen het Bureau Onderscheidingen archief loopt iets door tot begin 1992. Het volgende archiefblok zal de periode 1992-2005 beslaan.
Verantwoording van de bewerking
Aan de hand van bovengenoemde selectielijsten en de hierna volgende werkwijze zijn de archiefdelen geselecteerd en beschreven.De beschrijvingen worden ondergebracht in een klassieke inventaris.
Beschrijvingen van de series en archiefbescheiden van de Secretaris-Generaal en zijn organisatie-eenheden van de Centralisatie Organisatie van het Ministerie van Defensie, 1976-1992 zijn volgens de hierna volgende rubriekindeling geordend:
A. Secretaris-Generaal en zijn organisatie-eenheden, (1955-1975)1976-1991
A.1. Bureau Secretaris-Generaal
A.1.1. Stukken van algemene aard
A.1.2. Stukken van bijzondere onderwerpen
A.2. Bureau Onderscheidingen
A.2.1. Adelsbeleid- en adelsrecht en decoratiebeleid en -stelsel
A.2.2. Voordrachten, toekennen en benoemingen (Koninkijke) onderscheidingen etc..
A.2.3. Instelling van nieuwe onderscheidingen, eretekens en medailles
A.3. Afdeling Personeelszaken Centrale Organisatie
A.3.1. Stukken van algemene aard
A.3.2. Stukken van bijzondere onderwerpen
Met het Nationaal Archief is overeengekomen dat de archiefbescheiden van de Centrale Organisatie (CO) van het Ministerie van Defensie over de periode 1976-1992 worden beschreven in zeven (deel)inventarissen. Onderhavig archief, dat van de Secretaris-Generaal en zijn organisatie-eenheden, is de tweede deelinventaris. Voor de bewerking van deze archieven werd in eerste instantie één groot archiefbewerkingsplan (ABP) voor de gehele CO opgesteld. In aparte plannen van aanpak (PvA) werden deze later gedetailleerd weergegeven. In zowel het ABP als de PvA's, welke waren goedgekeurd door het Nationaal Archief, zijn afspraken met betrekking tot de selectie, ontsluiting, materiële verzorging en overbrenging geregeld.
Ordening van het archief
Aangezien het SG archief bestond uit een grote hoeveelheid dossiers met een grote variëteit aan onderwerpen, en de opbouw van het archief alleen gebaseerd was op chronologie (de dossiers waren op onderwerpen in hangkasten weggehangen), waardoor het niet gebruiksvriendelijk was om te hanteren, hebben we bij de bewerking de oude ordening losgelaten. Daarvoor in de plaats hebben we voor onderstaande indeling gekozen:
Stukken van algemene aard:
Hieronder vallen aanwijzingen en mededelingen van de SG en bijeenkomsten van alle SG's van de gezamenlijk departementen. Verder vallen hieronder in principe ook de notulen van het (Centraal)Departementaal Beraad ((C)DB), het hoogste ambtelijke overlegorgaan binnen het ministerie en verslagen van het Secretaris-Generaal/Directeuren-Generaal-beraad (SG/DG-beraad ), een vast overlegorgaan dat als voorportaal van hetPolitiek Beraad (ook bekend onder de naam Ministerstaf) en de Defensieraad functioneert. Beide functioneren onder voorzitterschap van de SG, het secretariaat berust bij BSG.
Het (C)DB en de Defensieraad worden als aanvulling toegevoegd aan een eerder ingeleverde toegang, namelijk de inventaris van het archief van de minister van Oorlog (later: Defensie), nummer toegang 2.13.162. In die toegang vinden we opeenvolgend de directie B-vergaderingen, 1951-1959, de Grote Staf, 1959-1963; Defensieraad 1963-1975 en de Ochtendvergaderingen Minister 1972-1975.
Stukken van bijzondere onderwerpen:
- Defensie en Veiligheidsbeleid
- Politiek en Parlement
- Organisatie
- Militaire operatiën
- Personeel
- Materieel
- Financiën
- Inlichtingen en veiligheid, bewaking en politietaken
- Ceremonieel, protocol en decoratiestelsel
Bij het Bureau Onderscheidingen-archief hebben we zoveel mogelijk de oude ordening gehandhaafd. Het enige grote verschil in deze periode was de plaats in de organisatie: tot 1988 onder het Directoraat-Generaal Personeel (DGP) en daarna onder de SG.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B), deels niet openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Voor zover bekend zijn er geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Met het Nationaal Archief is overeengekomen de inventarissen van de Centrale Organisatie van het Ministerie van Defensie, 1976-1992 in 7 deelinventarissen in te leveren te weten:
-Deel 1 Politieke leiding (Ministerarchief, archief Kabinet van de Minister en archief van Bureau Staatssecretarissen);
-Deel 2 Secretaris-Generaal en zijn onderliggende bureaus en afdeling;
-Deel 3 Chef Defensiestaf en directies/afdelingen;
-Deel 4 Directoraat Generaal Materieel en directies/afdelingen;
-Deel 5 Directoraat Generaal Economie & Financiën en directies/afdelingen;
-Deel 6 Directoraat Generaal Personeel en directies/afdelingen;
-Deel 7 Zelfstandige Directies en afdelingen/bureaus
In het kader van het bovengenoemde wordt deelinventaris nr. 2 ingeleverd.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
- Creëer een account of log in.
- Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
- Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Defensie, Bureau Secretaris-Generaal , nummer toegang 2.13.212, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Defensie/ Bureau Secretaris Generaal , 2.13.212, inv.nr. ...
Verwant materiaal
Bewaarplaats van originelen
Niet van toepassing.
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
In het kader van Parlementaire-onderzoeken/enquêtes zijn op last van de minister uit bovengenoemd SG-archief aparte collecties aangelegd, zoals de collectie Commissie van onderzoek Militaire Missie Suriname en de collectie onderzoek naar een aantal Vredesmissies waaraan Nederland heeft deelgenomen, zodat deze informatie snel aan het Parlement geleverd kon worden.
Bij het Nationaal Archief (NA) bevinden zich al enige archieven van rechtsvoorgangers van de in deze inventaris opgenomen archiefvormers die zich op hetzelfde werkterrein begaven. Het betreft de volgende archieven:- Archief van het Ministerie van Defensie: (Bureau) Secretaris-Generaal, 1944-1975 (nummer toegang 2.13.183);
- Archieven van het Bureau Onderscheidingen, de Commissie voor Militaire Onderscheidingen en overige archiefvormers op het gebied van (militaire) onderscheidingen van het Ministerie van Defensie, (1922) 1940-1986 (1998) (nummer toegang 2.13.184);
- Archieven van het ministerie van Defensie (en de taakvoorganger ministerie van Oorlog), Kleine Archiefbestanden deel 1, (1898) 1945-1996 waarin is opgenomen de Afdeling (later: Directie Burgerpersoneel, (1898) 1945-1996 (nummer toegang 2.13.188).
Publicaties
Er is gebruik gemaakt van diverse rapporten institutioneel onderzoek (RIO).