Terug naar zoekresultaten

2.14.37 Inventaris van het archief van het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming: Afdeling Kabinet, 1940-1945

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.14.37
Inventaris van het archief van het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming: Afdeling Kabinet, 1940-1945

Auteur

F.G.A.H.H. van Abeelen

Versie

15-04-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1988 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen: Afdeling Kabinet
OKW / Kabinet, 1940-1945

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1940-1945

Archiefbloknummer

O27568

Omvang

; 932 inventarisnummer(s) 3,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming, Afdeling Kabinet

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat het zogenoemde crisisdossier (mei-september 1940) over de organisatie van het departement na de Duitse inval, en verder documentatie over de maatregelen van de Duitse bezetter (waaronder maatregelen tegen Joodse docenten en tegen Joodse leerlingen, stukken over onrust op scholen en maatregelen van de Duitse bezetter tegen activiteiten gericht tegen de Duitse bezetting), dossiers over de leerplannen (waaronder het onderwijs in de Duitse taal), documentatie over leermiddelen en de inspectie. Het bevat ook stukken over beleid op het gebied van de film, natuurbescherming, jeugdzaken (waaronder de Arbeidsinzet), lichamelijke opvoeding en sport. Er is ook een beperkt aantal stukken van het departement van Volksvoorlichting en Kunsten. Het archief is ontsloten door registers en agenda's op ingekomen en uitgegane brieven en klappers op persoonsnamen, waaronder klappers met de titel 'joodse aangelegenheden'.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Op 10 mei 1940 vielen de Duitse troepen ons land binnen. Na de hierop volgende gevechten, die slechts 5 dagen duurden, moest het Nederlandse leger capituleren en als gevolg hiervan werd ons land bezet. Naar aanleiding hiervan werden aan de Departementen van Algemeen Bestuur instructies en aanwijzingen voor de Nederlandse bevolking gegeven over de wijze waarop men zich in de nieuwe situatie moest schikken (zie inventarisnummer 1). De Nederlandse Regering had evenals de leden van het Koninklijk Huis nog bijtijds weten uit te wijken naar Londen, zodat alle ministers uit ons land weg waren. Alle werkzaamheden van de vertegenwoordigende lichamen, zoals de beide Kamers van de Staten-Generaal, de Provinciale Staten en de Gemeenteraden werden opgeschort. Aan het hoofd van elk Departement kwam een secretaris-generaal te staan. De Departementen van Defensie en van Buitenlandse Zaken werden echter ontbonden (1942). Bij het Departement van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen werd de functie van secretaris-generaal waargenomen door mr. H.J. Reinink tot 26 november 1940, toen bij verordening nr.211 van de Rijkscommissaris voor het bezette Nederlandse gebied in plaats van het Departement van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen de Departementen van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming van Volksvoorlichting en Kunsten werden ingesteld. Aan het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming, dat praktisch een voortzetting van het Departement van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen was, werd prof.dr. J. van Dam als secretaris-generaal benoemd.
In 1943 moest dit Departement van Den Haag naar Apeldoorn verhuizen op last van de Duitse bezettingsautoriteiten in verband met de inrichting van de verdediging van het Nederlandse kustgebied tegen een eventuele invasie.
In de tweede helft van april 1945 werd het Oosten van ons land bevrijd en het toen te Apeldoorn gevestigde Departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming kreeg weer de naam van Departement van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. De afdeling Kabinet was voor de Duitse inval het Kabinet van de minister en was slechts bemand door één persoon namelijk de referendaris Lobatto, die tevens chef van de afdeling Algemeen Secretariaat was.
Ze had als taak de behandeling van benoeming en ontslag van hoogleraren aan de universiteiten en hogescholen en van de ambtenaren van het rijksschooltoezicht, verder de behandeling van de koninklijke onderscheidingen.
Gedurende de Duitse bezetting was de afdeling Kabinet het Kabinet van de secretaris-generaal. Koninklijke onderscheidingen werden in deze tijd uiteraard niet meer toegekend. De behandeling van de benoemingen van hoogleraren aan de universiteiten en hogescholen bleef aan het Kabinet voorbehouden. De stukken betreffende deze benoemingen zijn ondergebracht in de serie persoonsdossiers van het Rijkspersoneel van de geboortejaren 1835 - 1903. Deze serie persoonsdossiers werden in maart 1981 aan het Algemeen Rijksarchief overgedragen.
Gedurende de bezetting bestond de afdeling Kabinet uit drie personen namelijk de chef (deze functie werd in de praktijk vervuld door een waarnemend chef), de adjunct-commies (vanaf 1943 commies) J. Steur, die belast was met het beheer van het archief en de bibliotheek van het Departement, en de adjunct-commies mej. mr. M.C.D.L. Laban, in hoofdzaak belast met de behandeling van zaken van algemene aard, zoals onderwijsfilm, jeugdzaken, lichamelijke opvoeding, voorbereidend onderwijs.
Bij beschikking van de Secretaris-Generaal van het Departement van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen van 21 november 1940, Kabinet nr.7 werd mr. W.H. Fockema Andreae belast met de waarneming van de functie van chef van de afdeling Kabinet. Deze werd als zodanig opgevolgd door prof.mr. A.L. de Block, hoogleraar aan de Katholieke Economische Hogeschool te Tilburg, bij beschikking van de secretaris-generaal van het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming van 6 oktober 1941 Kabinet nr.1236.
Bij beschikking van de secretaris-generaal van 1 juni 1942 Kabinet nr.2140 werd aan de afdeling Kabinet een bureau voor de Jeugdzaken toegevoegd, waarvan de leiding werd opgedragen aan E.W.J. Rosenberg, die tevens belast werd met de functie van sous-chef van de afdeling Kabinet en de afdeling Algemeen Secretariaat.
Tot het takenpakket van de afdeling Kabinet behoorden volgens de Pyttersens Almanak 1942 de behandeling van geheime stukken, geheim archief, archief en bibliotheek van het Departement en volgens de Bestuursalmanak 1942/1943 bovendien de behandeling van jeugdzaken. Volgens de Bestuursalmanak was aan de afdeling Kabinet bovendien nog een vertaalbureau en een persbureau verbonden. Verder liepen alle zaken, waarvoor de goedkeuring van de Duitse autoriteiten was vereist over de afdeling Kabinet evenals de zaken van medewerking aan maatregelen van de Duitse overheid.
Zoals reeds vermeld was dhr. J. Steur als adjunct-commies en later als commies belast met het beheer van het archief (vanaf 1 maart 1940) en de bibliotheek van het Departement. Het beheer van de bibliotheek van het Departement werd hem bij beschikking van de secretaris-generaal van het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming van 26 mei 1941, Kabinet nr.622 opgedragen.
Het beheer van het archief van het Departement alsmede de taak van de met dat beheer belaste ambtenaar werd bij beschikking van de secretaris-generaal van het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming van 21 mei 1941, Kabinet nr.588 geregeld. Tot de taak van deze ambtenaar behoorden de herordening van het archief van het Departement, de uitlening van bescheiden uit dat archief aan de ambtenaren van het Departement en de vernietiging van archiefbescheiden, die daarvoor in aanmerking kwamen (door het niet meer van belang zijn voor de administratie of voor later historisch onderzoek). Bij voornoemde beschikking was ook de overbrenging van archiefbescheiden van de afdelingen van het Departement naar de onder beheer van dhr. J. Steur staande archiefbewaarplaats geregeld.
Bovengenoemde beschikking nr.588 werd bij beschikking van de secretaris-generaal van het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming van 24 juli 1944, Kabinet nr. 4846 gewijzigd. De stukken betreffende het beheer van het archief van het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming en betreffende de met dat beheer belaste ambtenaar J.Steur gedurende de periode 1940 -1946 bevinden zich in het beheerdersarchief van de onderafdeling Centrale Archiefbewaarplaats van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het Kabinetsarchief over de periode van de Duitse bezetting van mei 1940 - april 1945 was aanvankelijk in portefeuilles opgeborgen. Bij het begin van de inventarisatie was het ondergebracht in dozen. Het bevond zich toen in een af te sluiten gedeelte (geheim archief) van de kelder van de Centrale Archief Bewaarplaats van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, die toen gevestigd was op het Savornin Lohmanplein 33 in Den Haag. De stukken waren ondergebracht in dossiers, waarvan het laatste stuk (minuut van een uitgaande brief) als omslag diende. Dit was de omslagminuut. De dossiers waren chronologisch gerangschikt volgens een doorlopende nummering. Het gedeelte van het archief van 10 mei t/m december 1940 had een nummering, die aansloot op het voorgaande gedeelte van 1940. Vanaf 1941 begon een nieuwe nummering, welke doorliep over de gehele periode tot april 1945.
Behalve de dozen, die de chronologisch gerangschikte dossiers bevatten, waren er nog enkele dozen, die stukken over een bepaald onderwerp bevatten, zoals jeugdzaken, arbeidsinzet, terugvoering in krijgsgevangenschap, Joodse aangelegenheden.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Lijst van vernietigde stukken
  1. Minuut en afschrift van een uitgaande brief en een aantekening betreffende correcties in de tekst van de beschikking no. 5/1942 van de Rijkscommissaris voor het bezette Nederlandse gebied. januari 1942. 1 omslag
  2. Ingekomen circulaire van het Departement van Justitie houdende voorschrift tot tijdsaanduiding volgens de 24 uur tijdindeling in ambtelijke stukken. april 1942. 1 stuk
  3. Ingekomen brief en minuut en afschrift van een uitgaande brief betreffende een verzoek van een Bulgaars onderdaan om inlichtingen inzake het al dan niet door de Nederlandse Staat erkend zijn van het Instituut “Scholasticat Mater Dolorosa” te Mook (bij Nijmegen). juli 1942. 1 omslag
  4. Ingekomen brief, een aantekening en minuut van een uitgaande brief betreffende pogingen van de N.S.B. tot het verkrijgen van de beschikking over een voor allerhande doeleinden in gebruik zijnd oud kerkgebouw te Halsteren voor bijeenkomsten van deze organisatie. oktober 1942. 1 omslag
  5. Ingekomen circulaire met bijlage betreffende vaststelling van het einde van de zomertijd voor 1942 en het begin van de zomertijd voor 1943. oktober 1942. 2 stukken
  6. Ingekomen circulaire betreffende vaststelling in het einde van de zomertijd voor 1942 en het begin van de zomertijd voor 1943, met een bijlage. oktober 1942. 2 stukken
  7. Briefwisseling betreffende verzoek van het Opvoedersgilde tot het verlenen van verlof aan de leden van dit gilde voor het bijwonen van de van 2 tot 9 januari 1944 op “De Scheeleberg” te Lunteren te houden Vormingsweek (niet doorgegaan). december 1943. 1 omslag
  8. Stukken betreffende aan prof. dr. J. van Dam, secretaris-generaal van het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming, gerichte verzoeken om een onderhoud, aan hem gerichte uitnodigingen en aanbiedings- en dankbrieven voor aan hem toegezonden drukwerken. 1 pak
  9. Stukken betreffende individuele verzoeken om vrijstelling van arbeidsdienst. 1 pak
  10. Stukken betreffende individuele gevallen van arbeidsinzet voor leerkrachten bij het onderwijs, 4 pakken
  11. Stukken betreffende individuele verzoeken om vrijstelling van terugvoering in krijgsgevangenschap voor leerkrachten bij het onderwijs. juni - augustus 1943. 2 pakken
  12. Bescheinigungen Deutschlehrer (verklaringen van vrijstelling van terugvoering in krijgsgevangenschap voor leraren, die les geven in de Duitse taal). 1 doos
  13. Afstammingsformulieren. 1 pak
  14. Stukken betreffende individuele verzoeken om vrijstelling van deportatie voor Joden, die zich op een of andere wijze verdienstelijk hebben gemaakt. 1 pak
  15. Stukken betreffende individuele gevallen van arrestatie van leerlingen van scholen. 4 pakken
  16. Stukken betreffende verzoeken om vrijstelling van invoering van radiotoestellen. 1 pak
Verantwoording van de bewerking
Het gehele archief bevat uitsluitend stukken betreffende de verschillende taken, waarmee de afdeling was belast en zoals ze op de afdeling afkwamen (namelijk wanneer de Duitse overheid zich ermee bemoeide). Over interne organisatie en personeel van de eigen afdeling bevat het archief niets. Dit houdt in, dat van het (klassieke) schema van indeling maar één hoofdstuk van toepassing is namelijk stukken betreffende taak. In de inhoudsopgave komt deze taak in voornoemde hoofdrubrieken A t/m L met haar subrubrieken. In de inventaris staan o.a. de hoofdrubriek personeel en de subrubriek leerlingen van scholen vermeld. Verder komt er in voor de voor de bezettingstijd karakteristieke subrubriek maatregelen tegen de Joden. De dossiers betreffende Joods personeel en Joodse leerlingen van scholen zijn daarom hierin ondergebracht. Een andere voor die tijd karakteristieke subrubriek was onrust op de scholen en maatregelen ter handhaving van orde en rust op de scholen. Hierin zijn scholen van verschillende soorten van onderwijs vermeld.
Ordening van het archief
De chronologisch geordende dossiers zijn nu systematisch gerangschikt en ondergebracht in hoofdrubrieken en vervolgens weer in subrubrieken De stukken in de dozen, die met een bepaald onderwerp waren aangeduid zijn zaaksgewijs geordend en in dossiers ondergebracht, welke op hun beurt weer in de hoofd- respectievelijk subrubrieken zijn ondergebracht.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen: Afdeling Kabinet, nummer toegang 2.14.37, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, OKW / Kabinet, 1940-1945, 2.14.37, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen