Terug naar zoekresultaten

2.15.5295 Inventaris van het archief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Collectieve Arbeidsovereenkomsten (CAO's), (1941) 1945-1994 (1997)

Het archief bevat stukken betreffende de registratie van afgesloten, gewijzigde, of opgezegde collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's), en het algemeen verbindend verklaren van cao's. Het gaat daarbij zowel om cao's voor hele bedrijfstakken als om cao's voor specifieke ondernemingen of organisaties.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.15.5295
Inventaris van het archief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Collectieve Arbeidsovereenkomsten (CAO's), (1941) 1945-1994 (1997)

Auteur

Centrale Archief Selectiedienst

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2010 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Collectieve Arbeidsovereenkomsten (CAO's)
SZW / Arbeidsovereenkomsten

Periodisering

archiefvorming: 1945-1994
oudste stuk - jongste stuk: 1941-1997

Archiefbloknummer

5295

Omvang

; 6326 inventarisnummer(s) 205,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Loontechnische Dienst Loonbureau Dienst Collectieve Arbeidsvoorwaarden College van Rijksbemiddelaars

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat stukken betreffende de registratie van afgesloten, gewijzigde, of opgezegde collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's), en het algemeen verbindend verklaren van cao's. Het gaat daarbij zowel om cao's voor hele bedrijfstakken als om cao's voor specifieke ondernemingen of organisaties.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De volledige historische achtergronden en ontwikkelingen van de Buitendiensten ressorterend onder het Directoraat-generaal voor Algemeen Beleidsaangelegenheden zijn uitgebreid beschreven in de volgende publicatie: 47. Het verdiende loon. Een institutioneel onderzoek op het terrein van inkomens- en arbeidsvoorwaardenbeleid over de periode 1940-1994 (samenstelling: A. Ettekoven en A.T. Spieksma; ISBN 90-74442-51-x), 's-Gravenhage 1997.
De Loontechnische Dienst
De Loontechnische Dienst werd ingesteld door de minister van Sociale Zaken bij beschikking van 7 juli 1964 (Stcrt. 155), maar wordt al genoemd op 16 april 1962 bij brief van de minister van Sociale Zaken aan de minister van Binnenlandse Zaken. De nieuwe dienst kwam voort uit de Afdeling Arbeidsverhouding en Loontechniek, een onderdeel van de Centrale directie van de Arbeidsinspectie, waaraan in 1964 de Looncontroledienst werd toegevoegd. De dienst had ten aanzien van lonen functies op het gebied van controleren, adviseren, informeren, analyseren en signaleren. Sinds 1 mei 1994 is de Loontechnische Dienst, tezamen met de Arbeidsinspectie, de Dienst Inspectie Arbeidsverhoudingen (DIA) en de Dienst Collectieve Arbeidsvoorwaarden (DCA) samengevoegd tot de Dienst voor Inspectie en Informatie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (I-SZW).
Het Loonbureau
Het Loonbureau kwam voort uit het secretariaat van het College van Rijksbemiddelaars. In 1963, geformaliseerd bij beschikking van 23 juli 1964 (Stcrt. 146), werd dit secretariaat door de principiële wijziging van het systeem van loonvorming zelfstandig gemaakt en ten dienste gesteld van de Stichting van de Arbeid en het College. De inspecteurs van het College van Rijksbemiddelaars gingen over naar het Loonbureau en vormden de buitendienst. De taken van het Loonbureau lagen in de sfeer van analyse, voorbereiding en documentatie, zoals het analyseren en registreren van ingediende collectieve arbeidsovereenkomsten. De gegevens werden ter beschikking gesteld aan de toetsende organen (Stichting en College) en aan degene die er kennis behoorden te hebben, zoals de minister, de leden van de Confrontatiecommissie, de Looncontroledienst en de Loontechnische Dienst en tevens aan instellingen zoals het Centraal Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij beschikking van 8 februari 1982 (Stcrt. 32) werd het Loonbureau omgedoopt tot Dienst Collectieve Arbeidsvoorwaarden.
Dienst Collectieve Arbeidsvoorwaarden (DCA)
De Dienst Collectieve Arbeidsvoorwaarden (DCA) is ingesteld bij Besluit van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 8 februari 1982 (Stcrt. 32) en vormt de rechtsopvolger van het Loonbureau. De DCA vervult een grote rol bij het van kracht worden van collectieve arbeidsovereenkomsten: een (gewijzigde) collectieve arbeidsovereenkomst kan pas in werking treden nadat de DCA van de c.a.o.-partijen hiervan schriftelijk bericht heeft ontvangen en dit heeft bevestigd. Het bevestigen van de verplicht aan te melden (gewijzigde) collectieve arbeidsovereenkomsten is een taak die voortvloeit uit artikel 4 van de Wet op de Loonvorming. Op grond van een op 15 augustus 1987 in werkinggetreden wijziging van artikel 4, zijn c.a.o.-partijen sinds die tijd ook verplicht de opzegging van een collectieve arbeidsovereenkomst te melden.
Ten aanzien van het algemeen verbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten kunnen de partijen bij de DCA hiertoe een verzoek indienen. Eveneens is de DCA belast met een aantal taken voortvloeiend uit de Wet arbeidsvoorwaardenvorming gepremieerde en gesubsidieerde sector, de WAGGS. In 1987 kreeg de DCA een nieuwe organisatorische structuur. Sinds 1 mei 1994 worden de taken van de DCA, samen met die van drie andere uitvoerende diensten, te weten de Arbeidsinspectie, de Dienst Inspectie Arbeidsverhoudingen en de Loontechnische Dienst, uitgevoerd door I-SZW.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Voor de selectie werd gebruik gemaakt van het 'Basis Selectie Document (BSD) inkomens- en arbeidsvoorwaardenbeleid (2 juni 1998/RAD/B&T/98.18/CZ).
Verantwoording van de bewerking
Als uitvloeisel van het meerjarenconvenant afgesloten op 22 september 1994 tussen het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) zijn door de CAS in 1998 de volgende archiefbestanden op het beleidsterrein inkomens en arbeidsvoorwaarden bewerkt:
Archiefbestand Omvang
Taakvoorgangers Algemene Beleidsaangelegenheden (ABA) 23 m
ABA blok 1980-1989 70 m
ABA/Algemeen Secretariaat .07 en .08 8 m
Loontechnische Dienst, gedeelte vanaf 1975 67 m
Diverse departementale en interdepartementale werkgroepen betreffende de inkomenspolitiek en Commissie van Toezicht of Advies 12 m
ABA/Algemeen Economisch en Inkomensbeleid/Arbeidsmarkt 1980-1989 18 m
ABA/Algemeen Economisch en Inkomensbeleid/Arbeidsmarkt 1990 35 m
ABA/Algemeen Secretariaat 1990-1994 9 m
Loonwet en loonmaatregelen 3 m
Dienstcommissie ABA 1980-1996 4 m
Werktijdverkorting 1987-1989 6 m
I-SZW/CK (vm. LTD-betaalstukken) 8 m
I-SZW/CK (vm. LTD-administratie) 13 m
Commissie Coördinatie Arbeidsvoorwaarden en Inkomensaangelegenheden 10 m
Loontechnische Dienst 17 m
Dienst Inspectie Arbeidsverhoudingen 8 m
Directie Arbeidsverhoudingen 17 m
Commissie Coördinatie Arbeidsvoorwaarden en Inkomensaangelegenheden 2 m
Commissie Gelijke Behandeling 8 m
Dienst Collectieve Arbeidsvoorwaarden uit de periode 1990-1994 6 m
In het bestand van het DG ABA waren vele beleidsterreinen van Sociale Zaken vertegenwoordigd. Vaak waren in de stukken twee of meer beleidsterreinen tegelijk aan de orde. Dit hing samen met het feit dat op de terreinen inkomen en arbeid zaken spelen die in elkaars verlengde liggen, waardoor al snel diverse andere beleidsterreinen erbij worden betrokken. Gezien het bovenstaande werd besloten om van het bestand DG ABA een klassieke inventaris te vervaardigen. ( Inventaris van de archieven van het Directoraat-Generaal voor Algemene Beleidsaangelegenheden en daaronder ressorterende diensten en commissies van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 1980-1994 (1995); CAS inv.nr. 334 ) Archiefbescheiden van het DG ABA en taakvoorgangers uit de periode voor 1979 zijn opgenomen in de in 1993 door de CAS vervaardigde inventaris (CAS/ITW-inventaris nr. 141).
In 1997 zijn eveneens twee inventarissen verschenen met hierin neerslag betrekking hebbende op het beleidsterrein inkomens en arbeidsvoorwaarden. Het betreft de "Inventaris van de archieven van het (college van) Rijksbemiddelaars, (1940-1942) / De Gemachtigde voor den Arbeid, (1942-1945) / het College van Rijksbemiddelaars, (1945-1963) / het Loonbureau (1963-1970)" en de "Toegang op de gegevensbestanden op het beleidsterrein Inkomens- en arbeidsvoorwaarden, 1940-1994 C.A.O.'s" (CAS inv.nr. 285).
Opmerking: In januari 2005 is Cas-inv. 285 geïntegreerd in deze toegang.
Als basis voor de bewerking diende het rapport institutioneel onderzoek (RIO): "Het verdiende loon, een institutioneel onderzoek op het terrein van inkomens- en arbeidsvoorwaardenbeleid over de periode 1940-1994".
Aan deze toegang werkten mee:
  • O. Bos
  • P.C.A. van den Bogaerdt
  • P.H.M. Teuben
Ordening van het archief
Het archief is allereerst ingedeeld naar beleidsterrein. Met een beleidsterrein wordt bedoeld een afgebakend onderwerp van overheidsbemoeienis, in dit geval dus: "Inkomens- en arbeidsvoorwaardenbeleid".
Per beleidsterrein is het archief onderverdeeld naar handeling. Per handeling zijn de beschrijvingen van de dossiers vermeld. Een handeling wordt verricht door een actor ter uitvoering van een taak, of op grond van een wettelijke bevoegdheid. Een actor is een overheidsinstelling die bevoegd is zelfstandig op te treden (bijvoorbeeld een minister) binnen het beleidsterrein. Op een beleidsterrein treden meerdere actoren handelend op.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Het archief was aanvankelijk beschreven in de Institutionele Toegang: 5.047.5061 - Institutionele Toegang op de gegevensbestanden met betrekking tot het beleidsterrein Inkomens- en Arbeidsvoorwaardenbeleid, 1940-1994.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Collectieve Arbeidsovereenkomsten (CAO's), nummer toegang 2.15.5295, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, SZW / Arbeidsovereenkomsten, 2.15.5295, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Zie ook: 2.15.5061 - Inventaris van het archief van het Ministerie van Sociale Zaken: Directoraat-Generaal voor Algemene Beleidsaangelegenheden, Buitendiensten, 1940-1994.
ArchiefbestandOmvang