Archief
Titel
2.17.37 Inventaris van de archieven van de Commissie Integraal Waterbeheer, 1995-2004, en van de Adviescommissie Water, 2004-2018
Auteur
Doc-DirektVersie
12-01-2024
Copyright
Nationaal Archief, Den Haag
2019 cc0Beschrijving van het archief
Naam archiefblok
Ministerie van Verkeer en Waterstaat; Adviescommissie Water Commissie Integraal Waterbeheer en Adviescommissie Water Commissie Integraal Waterbeheer en Adviescommissie Water V&W / Adviescommissie Water Adviescommissie Water Adviescommissie Water
Periodisering
archiefvorming: merendeel 1996-2018 oudste stuk - jongste stuk: 1995-2018
Archiefbloknummer
V33Omvang
2574 inventarisnummer(s); 8,90 meterTaal van het archiefmateriaal
Het merendeel der stukken is in het
Nederlands
Soort archiefmateriaal
Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriftenArchiefdienst
Nationaal ArchiefLocatie
Den HaagArchiefvormers
Commissie Integraal Waterbeheer (1995 - 2004) Adviescommissie Water (2004 - 2018)Samenvatting van de inhoud van het archief
De Commissie Integraal Waterbeheer was van 1995 tot aan haar opheffing op 12 februari 2004 het bestuurlijk overleg voor de afstemming van beleid en uitvoering van integraal waterbeheer. Haar opvolger, de Adviescommissie Water (AcW), is in 2004 ingesteld met als taak de minister en staatssecretaris van VenW gevraagd en ongevraagd te adviseren omtrent de uitvoering van het integraal waterbeleid. Deze commissie is per 1 januari 2018 opgeheven.Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
De Wet verontreiniging oppervlaktewateren of Wvo was een Nederlandse wet die op 1 december 1970 in werking trad met als doel de verontreiniging van oppervlaktewater tegen te gaan en te voorkomen. De wet verbood het zonder vergunning lozen van afvalstoffen en verontreinigende en schadelijke stoffen in het oppervlaktewater in het gehele Nederlandse grondgebied. Inmiddels is deze wet op 22 december 2009 vervangen door de Waterwet. Deze vervangt acht wetten ineens en zal de handhaving vereenvoudigen.
Commissie Uitvoering Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren (CUWVO), 1973-1995
De Commissie Uitvoering Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren (CUWVO) werd in 1973 door de Minister van Verkeer en Waterstaat ingesteld als overlegkader voor de waterbeheerders over de uitvoering van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren.
Commissie Integraal Waterbeheer (CIW), 1995-2004
In 1995 vond een wijziging plaats in taak en naamstelling van de CUWVO met als doel een verbreding van de CUWVO tot een bestuurlijk overlegkader van de bij het waterbeheer betrokken overheden. Het nieuwe overlegorgaan kreeg de naam Commissie Integraal Waterbeheer (CIW). De ontwikkelingen in het waterbeheer maakten dat een verdere versterking van het bestuurlijk karakter van de CUWVO gewenst was, alsmede een verbreding van het werkveld met economische en maatschappelijke aspecten van het waterbeheer. De taak van de CIW werd verbreed met het adviseren inzake de uitvoering van het project waterbeleid in de 21e eeuw (WB21).
De CIW was, tot de opheffing van de commissie op 12 februari 2004, het bestuurlijk overleg voor de afstemming van beleid en uitvoering van integraal waterbeheer. De commissie bestond uit bestuurlijke vertegenwoordigers van de overheden die betrokken zijn bij het integraal waterbeheer: waterschappen, provincies en gemeenten, plus directeuren-generaal van de ministeries van Verkeer en Waterstaat, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu en Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.
Technische Adviescommissie voor de Waterkeringen (TAW), 1965 - 2005
De Technische Adviescommissie voor de Waterkeringen (TAW) werd op 31 mei 1965 opgericht als onafhankelijke adviescommissie, mede naar aanleiding van de doorbraak van een kade bij Tuindorp Oostzaan (14 januari 1960). De commissie moest onderzoeken hoe het met de Nederlandse dijken gesteld was, en hoe de beveiliging van Nederland tegen overstromingen zou kunnen worden verbeterd. De TAW richtte zich zowel op primaire als secundaire waterkeringen en boezemkaden. Veertig jaar na de oprichting is de TAW begin 2005 overgegaan in het Expertise Netwerk Waterkeren (ENW).
De TAW is op 22 juni 2005 opgeheven. De Adviescommissie Water kon toen ook dit aspect van het waterbeheer (de gesteldheid van de Nederlandse dijken en de beveiliging van Nederland tegen overstromingen) in haar adviesrol betrekken. Uitbreiding van de adviescommissie met een extra deskundige waarmee het veiligheidsaspect van het waterbeheer in de advisering door de commissie goed zou zijn gewaarborgd, was daarom noodzakelijk.
Expertise Netwerk Waterkeren (ENW), 2005-2014
Om te voorkomen dat de technische expertise op het gebied van waterkeren verloren ging, werd in december 2005 het Expertise Netwerk Waterkeren (ENW) opgericht, dat als taak kreeg de kennis over de beveiliging van Nederland tegen overstromingen samen te brengen, te ontwikkelen, vast te leggen en te verspreiden ten behoeve van de wettelijke taakuitoefening van het Rijk, de provincies en de waterschappen.
De ENW ging zich ook bezig houden met alle technische wetenschappelijke aspecten van constructie en onderhoud van waterkeringen en als platform fungeren voor kennisuitwisseling. Het expertisenetwerk richtte zijn adviezen op overheidsorganisaties die verantwoordelijk waren voor beveiliging tegen overstromingen en het voorkomen van wateroverlast. Het netwerk hield hierbij niet alleen rekening met de technische kanten van het waterkeren, maar ook met het beleid én de maatschappelijke belangen.
Adviescommissie Water (AcW), 10 februari 2004 – 2018
De Adviescommissie Water (AcW) werd in 2004 ingesteld met als taak de Minister en Staatssecretaris van V&W gevraagd en ongevraagd te adviseren omtrent de uitvoering van het integraal waterbeleid. Op basis van een jaarlijks werkprogramma bracht de AcW adviezen uit over uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot het waterdomein. Deze adviezen kregen opvolging in het beleid van de Minister. Met haar adviezen speelde de AcW in op actuele vraagstukken in het waterbeleid. De AcW paste in het nieuwe, meer efficiënte stelsel van advies- en overlegorganen op het terrein van het waterbeheer. De wijzigingen in dit stelsel waren wenselijk in het licht van de ontwikkelingen op het gebied van het waterbeheer, met name de totstandkoming van het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW).
United Nations Secretary-Generals' Advisory Board on Water and Sanitation (UNSGAB) (2004-2015)
De United Nations Secretary General's Advisory Board on Water and Sanitation (UNSGAB), ook wel VN Adviesraad voor Water en Sanitatie, diende de secretaris-generaal van de VN van onafhankelijk advies en vroeg wereldwijd aandacht voor praktische maatregelen voor het behalen van de Millenniumdoelen op het gebied van water en sanitatie. De VN had zich ten doel gesteld om in 2015 het aantal mensen dat geen duurzame toegang heeft tot veilig drinkwater en sanitatie te halveren. UNSGAB gaf in dit kader bijzondere aandacht aan praktische maatregelen op het gebied van integraal waterbeheer, financiering en monitoren van voortgang. Daarnaast werd aandacht gegeven aan de sanitatieproblematiek en aan watergerelateerde rampen. De Prins van Oranje (PvO) was lid van UNSGAB sinds 2004. In 2006 werd de Prins van Oranje door toenmalig VN secretaris-generaal Kofi Annan gevraagd om de Japanse oud-premier Hashimoto op te volgen als voorzitter zijn UNSGAB. Hij legde deze functie neer in 2013 vanwege de troonswisseling. De Prins van Oranje is voorzitter geweest van 2006 tot 2013.
Als lid en later als voorzitter van UNSGAB bezocht de Koning talloze landen, organisaties en internationale bijeenkomsten om aandacht te vragen voor deze problematiek en voor de visie van UNSGAB. De UNSGAB sloot haar activiteiten via een eindrapport aan de secretaris-generaal tijdens de laatste vergadering van 20 november 2015.
Verdere ontwikkelingen
Een van de doelstellingen van de Kaderwet Adviescolleges was het laten afnemen van het aantal adviesraden. De opheffing van de AcW past binnen deze doelstelling. In 2012 werd de Raad van de leefomgeving en infrastructuur (RLI) ingesteld, die advies geeft over onderwerpen van de leefomgeving. De RLI beziet deze onderwerpen strategisch en meer integraal. De RLI adviseert over diverse thema’s uit de leefomgeving, waaronder water. De RLI heeft het thema water binnen zijn mandaat. De AcW heeft in 2017 nog vijf adviezen uitgebracht en is opgeheven per 1 januari 2018.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het analoge archief is vanuit de depots van lenW naar een depot van Doc-Direkt in Hengelo getransporteerd in afwachting van bewerking bij Doc-Direkt. De bewerking vond plaats in 2018.
De digitale bestanden zijn vanuit het documentair managementsysteem van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geïngest in het e-Depot van het Nationaal Archief.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.
Inhoud en structuur van het archief
Inhoud
Het archief bevat de neerslag van de activiteiten van de Adviescommissie Water en van de Commissie Integraal Waterbeheer (CIW), haar taakvoorganger. Het archief bevat o.a. informatie over vergaderingen van de commissies zelf en van de United Nations Secretary-General's Advisory Board on Water &Sanitation (UNSGAB), adviezen aan bewindslieden en stukken inzake werkbezoeken in binnen- en buitenland. Ook zijn er enkele stukken inzake de organisatie. Het archief is niet compleet.
Selectie en vernietiging
Het analoge archief is reeds door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geselecteerd. Alle door IenW aangewezen bestanden zijn bewaard en als zodanig beschreven in deze inventaris. Alleen stukken zoals adressenlijsten zijn uit de dossiers gehaald en vernietigd. Uit het digital born archief is niet vernietigd.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
Bij aanvang bedroeg de omvang van het analoge archief 11,25 meter. Na bewerking is dit 8,9 meter geworden, dit vanwege de gebruikte verpakkingsmaterialen en het comprimeren van de bestanden.
Alle papieren documenten stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten.
Het digitale deel omvat 1,2 gigabyte. De digitale bestanden zijn vanuit het documentair managementsysteem van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geïngest in het e-Depot van het Nationaal Archief. De websites van de AcW zijn omgezet van HTTrack- naar WARC-formaat. Beide formaten zijn opgenomen in het e-Depot.
Ordening van het archief
Het analoge archief is primair geordend op archiefvormer – CIW en AcW – en daarbinnen op onderwerp. Binnen de rubrieken is sprake van een chronologische ordening.
Het digitale archief is zoveel mogelijk geordend volgens de indeling van het analoge archief om de overzichtelijkheid te waarborgen.
Het in de analoge dossiers opgenomen audiovisuele materiaal is uit de oorspronkelijke mappen en om praktische redenen samenhangend met de eisen die aan de berging van dit type materiaal worden gesteld geplaatst in één afzonderlijke rubriek. Voor zover mogelijk is dit materiaal tevens opgenomen in het e-Depot en direct benaderbaar via links. Dit bleek niet altijd meer mogelijk voor materiaal met verouderde bestandsformaten.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen be-perkingen krachtens het Auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
- Creëer een account of log in.
- Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
- Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Verkeer en Waterstaat; Adviescommissie Water Commissie Integraal Waterbeheer en Adviescommissie Water Commissie Integraal Waterbeheer en Adviescommissie Water, nummer toegang 2.17.37, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, V&W / Adviescommissie Water Adviescommissie Water Adviescommissie Water, 2.17.37, inv.nr. ...
Verwant materiaal
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar