Terug naar zoekresultaten

2.19.218 Inventaris van het archief van De Open Ankh, stichting dienstverlening geestelijke gezondheidszorg, Zorgcoöperatie Nederland en verwante instellingen, 1927-2010

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.19.218
Inventaris van het archief van De Open Ankh, stichting dienstverlening geestelijke gezondheidszorg, Zorgcoöperatie Nederland en verwante instellingen, 1927-2010

Auteur

BECIS B.V., Amsterdam

Versie

26-06-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
(c) 2004 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlands Hervormde Stichtingen voor Zenuw- en Geesteszieken; De Open Ankh; Zorgcoöperatie Nederland
Zorgcoöperatie Nederland en voorgangers

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1927-2010

Archiefbloknummer

I105

Omvang

; 6232 inventarisnummer(s) 74,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Vereniging Nederlandsche Hervormde Stichtingen voor Zenuw- en Geesteszieken Zon & Schild, Hebron, Symfora Groep Licht en Kracht, Port Natal , APZ Drenthe, GGZ Drenthe Stichting Nederlandse Hervormde Inrichtingen voor Zenuw- en Geesteszieken Hulp en Heil, Schakenbosch Stichting Nederlandse Hervormde Inrichtingen voor Geestelijk Hulpbehoevenden Hendrik van Boeijen-Oord, Vanboeijen Oranje Nassau’s Oord Stichting Dienstbetoon Gezondheidszorg Overduin, Duyn en Rhyn Eemeroord, Sherpa Borneroord, ’t Heechhout, Heechhout Kaai, Talant Hernesseroord, Zuidwester De Open Ankh, stichting dienstverlening geestelijke gezondheidszorg Bovenwegen, Stichtse Warande Zorgcoöperatie Nederland, ,1927-1979, ,1931-2009, ,1933-2009, ,1939-1966, ,1949-1988, ,1953-1979, ,1955-2009, ,1964-2009, ,1966-2009, ,1966-2009, ,1968-2009, ,1972-2009, ,1972-2009, ,1979-2009, , 2002-2009, , 2008-2010

Samenvatting van de inhoud van het archief

De archieven hebben betrekking op de zorg verleend door verschillende instellingen voor psychiatrie, zwakzinnigenzorg, psychiatrische bejaardenzorg, verpleeghuiszorg en de verzorging van somatische aandoeningen. De instellingen maakten deel uit van drie opeenvolgende koepelorganisaties: de Vereniging Nederlandsche Hervormde Stichtingen voor Zenuw- en Geesteszieken, De Open Ankh en de Zorgcoöperatie Nederland. In de inventaris zijn de organisatie, het beleid, de hoofdlijnen van de taakuitvoering als mede de ondersteunende personele en facilitaire zaken beschreven. Het oorspronkelijk christelijk stempel van de instellingen maakte plaats voor een algemener naarmate het collectief zich uitbreidde. Een grotere diversiteit in de zorg, waaronder meer aandacht voor opname in het maatschappelijk leven, ging gepaard met een sterkere regionale concentratie door de fusie met steeds nieuwe zorginstellingen. Nieuwe initiatieven op het gebied van psychiatrische en medische zorgverlening werden ondernomen door het ondersteunen van diverse organisaties. Deze brede oriëntatie werd afgerond door de vorming van een zorgcollectief in coöperatieve vorm, de Zorgcoöperatie Nederland. Vanwege de te grote omvang en onderlinge verschillen bleken de gezamenlijke voordelen onvoldoende te bereiken en werd besloten de coöperatie op te heffen. De leden van het collectief zijn opgegaan in reeds bestaande regionale samenwerkingsverbanden.

Archiefvorming

Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief werd voor een deel gevormd door de eerste twee opvolgende koepelorganisaties de Vereniging Nederlandsche Hervormde Stichtingen voor Zenuw- en Geesteszieken en De Open Ankh, over de periode 1927-2009. De daaraan verbonden instellingen hebben elk hun eigen archieven gevormd, te weten de instellingen voor psychiatrische zorg, Zon & Schild, Licht en Kracht; Hulp en Heil, voor zwakzinnigen zorg, Hendrik van Boeijen-Oord, Eemeroord, Borneroord, Hernesseroord, de instellingen voor de zorg van demente bejaarden en verpleeghuiszorg, het Oranje Nassau’s Oord en Overduin, en de instelling Bovenwegen voor behandeling van psychosomatische storingen. Tot de archieven van deze leden van de zorgkoepels behoren ook de stukken van die instellingen welke door regionale fusies toetraden. Het archief van de Vereniging bevat daarnaast de archivalia van de hierin werkzame stichtingen met aan de Vereniging parallelle besturen, namelijk de Stichting Nederlandse Hervormde Inrichtingen voor Zenuw- en Geesteszieken, de Stichting Nederlandse Hervormde Inrichtingen voor Geestelijk Hulpbehoevenden en de Stichting Dienstbetoon Gezondheidszorg. De jaarverslagen van deze organisaties zijn om onduidelijke redenen opgenomen in de jaarverslagen van de oudste instelling, Zon & Schild, en vanaf 1964 bij die van Oranje Nassau’s Oord ( zie verwijzingen op de desbetreffende pagina’s).
Het archief van de Zorgcoöperatie Nederland over de periode 2008-2010 vormt het sluitstuk van dit archief. In verband met juridische aansprakelijkheden loopt de afbouw van de oude organisatie een jaar lang parallel met de opbouw van de nieuwe coöperatie.
Van de overige instellingen waarmee tussen 1984 en 2006 samenwerkingsverbanden werden aangegaan is geen eigen archiefmateriaal aangetroffen. Het gaat hier om de Vierackers, De Hemelse Berg, Rijnhof, Beileroord, Altingerhof, De Boshof, Dekelhem, Haagwijk, de Stichting Topaz, Lingehof en Overrhyn.
De archieven gevormd door de verbonden instellingen zijn uiteindelijk door de opvolgende moederorganisaties beheerd. Hun archieven zijn nadien gevormd onder de nieuwe samenwerkingsverbanden, waar ze deel vanuit gingen maken.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Gearchiveerd zijn de archiefstukken van de instellingen die deel uitmaakten van de opeenvolgende koepelorganisaties. Archiefmateriaal aanwezig van het Oranje Nassau’s Oord, voorafgaand aan de toetreding, werd overgedragen aan het oude archief van deze verpleeginstelling dat overgedragen is aan het gemeente archief Wageningen (zie p.15). Bewaard werden stukken die de organisatie, het beleid en de taakuitvoering op hoofdlijnen documenteerden. Verwijderd zijn alle dubbele exemplaren, uitvoeringstukken op facilitair en financieel gebied en stukken die ter kennisname werden ontvangen en waarop geen reactie gegeven is.
De oorspronkelijke omvang was 132.7 strekkende meters. Na bewerking bleef 90 m over.
Verantwoording van de bewerking
Het archief is bewerkt in de periode mei 2011-januari 2012. Het grootste deel van het archief bestond uit series notulen, verslagen en vergaderstukken, welke onder de respectievelijke organisaties in een zelfde orde konden worden overgenomen. Het overige materiaal is stuksgewijs geselecteerd en aan de daarvoor geëigende hoofdstukken toegedeeld. In een enkel geval is een organisatiedeel, waarvan de periode zich uitstrekt over twee opvolgende koepelorganisaties beschreven onder de eerste koepel om onnodige versnippering te voorkomen. Dit is het geval met het kleine archief van Stichting Dienstbetoon Gezondheidszorg.
Ordening van het archief
Het archief is gestructureerd op basis van de verschillende instellingen en bijgehouden op organisatorisch, facilitair en financieel gebied, met uitzondering van enkele documentverzamelingen.
In elk hoofdstuk is een indeling gehanteerd in enerzijds algemene onderwerpen, met name overleg, en anderzijds in bijzondere onderwerpen, zoals organisatie, beleid en de taakuitvoering, in de vorm van publiciteit, projecten, ondersteunende personele, facilitaire en financiële zaken. Het hoofdstuk Publiciteit is gebruikt voor stukken betreffende externe publiciteit. Stukken van intern karakter zoals nieuwsbrieven van de centrale ondernemingsraad zijn gerangschikt onder Personele Zaken

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlands Hervormde Stichtingen voor Zenuw- en Geesteszieken; De Open Ankh; Zorgcoöperatie Nederland, nummer toegang 2.19.218, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Zorgcoöperatie Nederland en voorgangers, 2.19.218, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen