In 1939 keurde Hendrik van Boeijen (1889-1947), jarenlang penningmeester van de Vereniging, als minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet de Geer II de bouw van een inrichting voor het geestelijk hulpbehoevende kind in Assen goed. Door het uitbreken van de oorlog werd echter pas in 1949 een gebied aangekocht voor de vestiging van de inrichting. Na overleg met de Gedeputeerde Staten verkreeg men in 1952 toestemming voor de bouw van vier paviljoens met schoollokalen, elk voor vijftig kinderen, een kleuterpaviljoen voor veertig kinderen en een afdeling voor bedlegerige kinderen. Deze gebouwen werden gerealiseerd door de architecten J.H. Groenewegen en H. Mieras. De huiselijke sfeer wilden de initiatiefnemers benadrukken door een passende tuinaanleg ontworpen door architecte M. Ruijs. De moderne en ruime inrichting werd 30 mei 1956 officieel geopend door minister J. Suurhof van Sociale Zaken en Volksgezondheid.
Het startkapitaal werd bijeengebracht door het Comité Hendrik van Boeijen-Oord met donaties van kerkenraden en diaconieën van de Hervormde kerken in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. De bestuurs- en beheerstaken werden uitgevoerd door de Stichting Nederlandse Hervormde Inrichtingen voor Geestelijk Hulpbehoevenden. Door de schaarste van de naoorlogse periode vorderde de bouw niet zo snel als gewenst en kon de instelling niet eerder worden open gesteld.
Het Hendrik van Boeijen-Oord te Assen was de eerste inrichting op het gebied van zwakzinnigenzorg voor kinderen in het noorden van het land. De naam ‘Van Boeijen’ werd vanwege zijn grote aandeel in de ontwikkeling aan de inrichting verbonden. Bij de opening begon men met 300 kinderen vanaf de kleuterleeftijd. In 1967 telde de school nog 170 leerlingen, maar daarna nam het aantal leerlingen af. De Van Lieflandschool te Assen nam in 1977 de leerlingen over en richtte een dependance in op het terrein. In 1994 was het aantal bewoners toegenomen tot 765. Omdat de overheid meer regionale spreiding wenste, vertrokken bewoners naar de inrichtingen Het Erf in Meppel en Opmaat te Bedum. Ook werden in Assen door de stichting zogenaamde sociowoningen in gebruik genomen, dit in het kader van de extramuralisatie of wel het zo veel mogelijk integreren van verstandelijk gehandicapten buiten de instelling en in de maatschappij. Het Psychiatrisch Medisch Centrum maakte gebruik van de middelen van de Stichting Fonds Bijzondere Doeleinden voor therapeutische en recreatieve voorzieningen voor zijn bewoners.
Samenstelling van besturen
Dagelijks Bestuur 1956 Dr. Joh. van der Spek, ’s Gravenhage, voorzitter Dhr. K. van Boeijen, Wassenaar, secretaris Mr. J. van Haselen, Soesterberg, penningmeester Dr. J.W. Beerekamp, Hoogeveen Ds. K.J. van den Berg, de Bilt Ir. F.E.D. Enschedé, Utrecht Prof.dr.Th.L. Haitjema, Groningen Ds. J. Hoekstra, Zeist Ds. P.A.A. Klusener, Delft Ds. J. A. Kwint, ’s Gravenhage Dhr. H.M. Martens, Nunspeet Dhr. J.J. Schokking, Amsterdam
Algemeen Bestuur 1956 Dhr. J. van Antwerpen, Meppel Mr. H.K. Beernink, Rijswijk (Z-H.) Dr. ir. P. Dingemans, Delft Dhr. J.M.C.Emmen,Spakenburg Dhr. H.M. Gerbrandij, Sneek Dr. C.A. Graafland, Groningen Dhr. S. Hoogenboom, Naaldwijk Dhr. H. C. Kranenburg, Rotterdam Mej. G.J.L. Kromsigt, Emmen Ds. C.M. Luteijn, Groningen Dhr. J. T. Mellema, Nieuw-Scheemda mr. H. Rijpstra, Smilde Dr. mr. L.W.D. Schreuder, Amsterdam Mr. Th. Semeijns De Vries- van Doesburgh, ‘s Gravenhage Dr. C. van Staveren, Leeuwarden Dhr. J.M.J. Zandscholten, Deventer
Bestuurscommissie 1976 Prof. dr. R.J. Ritsma, voorzitter Dhr. J.L. van Hasselt, secretaris Mw. A.B. Hannema-van Elinkhuizen Mr. A.G. de Wilde Dr. E. Hoejenbos, Geneesheer-Directeur Dhr. H. Klaver, directeur algemene zaken Dhr. H. Kuiper, pedagogisch, adjunct-directeur Mw. E. van der Zee, adjunct directrice
Zie ook voor jaaroverzichten 1985-1993 jaarverslagen van De Open Ankh.
1965-1973, 1993, 1994,1996-1998 ontbreken.
Aanwezig : nrs. 29,1975; 43,1980; 56,1983.
Bevat vijf nummers, vnl. ter gelegenheid van jubilea van de organisatie.
Eemeroord, een instelling voor zwakzinnige kinderen te Baarn, werd in 1968 opgericht door de Nederlandse Hervormde Inrichtingen voor Geestelijk Hulpbehoevenden in een bestuurlijke unie met de Vereniging. In 2001 koos men de naam Sherpa als gevolg van een fusie met de Stichting NaarMate. De naam Sherpa verwijst naar een Tibetaanse gids, als informant, organisator en drager.
Samenstelling van besturen
Bestuurscommissie 1976 Drs. G.J. Graafland, voorzitter Dhr. J.L. van Hasselen, secretaris Mw. A. Bijloo-Hannema Mr. E.P. van Veldhuizen Dr. A.A. Eggink, Geneesheer-Directeur Dhr. K.F.B. Hoving, ec. directeur, adj. directeur (tot 1 mrt. 1978) Dhr. C. Alberts, ec. directeur, adj. directeur (m.i.v. 1 febr. 1977)