Archief
Titel
2.21.285 Inventaris van het archief van F.J. Goedhart [levensjaren 1904-1990], 1944-1984
Auteur
M. BaertlCopyright
Nationaal Archief, Den Haag
1992 cc0Beschrijving van het archief
Naam archiefblok
Collectie 570 F.J. Goedhart Goedhart, F.J.
Periodisering
oudste stuk - jongste stuk: 1944-1984
Archiefbloknummer
C27007Omvang
; 88 inventarisnummer(s) 4,90 meterTaal van het archiefmateriaal
Het merendeel der stukken is in het,en
Nederlands
Frans
Engels
Soort archiefmateriaal
Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.Archiefdienst
Nationaal ArchiefLocatie
Den HaagArchiefvormers
Goedhart, F.J.
Samenvatting van de inhoud van het archief
Frans Johannes Goedhart (1904-1990) was vanaf 1922 werkzaam als journalist. Na de Duitse inval schreef hij vanaf juli 1940 onder de schuilnaam Pieter 't Hoen zijn eerste illegale Nieuwsbrief. Die Nieuwsbrief was de voorloper van het Parool, waar Goedhart de hele oorlog een hoofdrol zou spelen. Na de oorlog was Goedhart actief in de PvdA als kamerlid en in de Europese beweging.
Het archief bevat zijn correspondentie; diverse stukken over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog (waaronder de Indonesische kwestie); zijn werkzaamheden voor het dagblad "Het Parool" (waaronder notulen van de vergaderingen van het Stichtingsbestuur); en zijn werkzaamheden als politicus, waaronder stukken over de oprichting van de Partij Democratisch Socialisten '70. Tevens zijn er stukken m.b.t. zijn activiteiten voor diverse internationale organsiaties: de Raadgevende Vergadering van de Raad van Europa, de Western European Advisory Committee van het Free Europe Committee en de Assemblee van de West-Europese Unie.Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Levensbeschrijving F.J. Goedhart
Frans Johannes Goedhart, geboren in 1904 te Amsterdam, begon zijn carrière als leerling-journalist bij de Velpsche Courant in 1922, waarna hij o.a. bij "De Telegraaf" werkte. In 1928 vertrok hij naar Brussel als journalist van het liberale blad "Het Laatste Nieuws". Door zijn aandeel in de typografenstaking in 1931 verloor hij deze betrekking.
De confrontatie met de gevolgen van de economische crisis hadden zijn politieke opvattingen steeds meer geradicaliseerd en na terugkeer in Nederland sloot hij zich aan bij de Communistische Partij Holland en werd hij redacteur van "De Tribune". Door zijn onafhankelijke geest werd hij echter in 1934 als redacteur ontslagen en uit de partij gezet.
De volgende jaren maakte hij een studie van het sowjet-systeem, met name van het Stalinisme, waardoor hij tot de overtuiging kwam, dat hij met het communisme moest breken. In de loop van de jaren daarna ontwikkelde hij zich steeds meer in sociaal-democratische richting; vanaf 1938 schreef hij artikelen voor de Belgische socialistische krant "Vooruit". Tegelijk werd hij zich in toenemende mate bewust van de gevaren van nazi-Duitsland voor Nederland.
Na de Duitse inval liet hij in juli 1940 zijn eerste illegale Nieuwsbrief verschijnen onder de schuilnaam Pieter 't Hoen, een pseudoniem, dat hij zijn verdere journalistieke loopbaan regelmatig zou gebruiken. Uit deze Nieuwsbrief kwam het latere illegale blad "Het Parool" voort waarin hij een hoofdrol speelde.
Na de bevrijding bleef Goedhart werkzaam als journalist, de eerste maanden als plaatsvervangend hoofdredacteur, later als buitenlandredacteur van "Het Parool". Tevens was hij voorzitter van de Stichting "Het Parool".
Daarnaast begon hij een politieke carrière; vanaf 1945 tot 1972, met een korte onderbreking in 1946, was hij lid van de Tweede Kamer, eerst voor de Partij van de Arbeid, vanaf 1970 voor de Partij Democratisch Socialisten '70. In deze functie heeft aanvankelijk vooral de Indonesische kwestie zijn belangstelling gehad, later hield hem de buitenlandse politiek in het algemeen bezig, met name de Westerse militaire defensie tegen het communistische blok. Met dit laatste aspect heeft hij zich eveneens intensief beziggehouden als lid van de Assemblee van de West-Europese Unie.
Voorts heeft hij zich o.a. als lid van de Raadgevende Raad van de Raad van Europa ingespannen voor de mensenrechten in communistisch Oost-Europa en voor vluchtelingen uit dat gebied. Zijn kwaliteiten als journalist kwamen ook tot hun recht in het Western Advisory Committee van het Free Europe Committee, waarvan hij de initiator was en dat Radio Free Europe beheerde.
F.J. Goedhart overleed te Amsterdam op 4 maart 1990.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van F.J. Goedhart werd in 1992 door zijn weduwe, mevrouw M.A.A.W. Goedhart-van Alebeek, aan het Algemeen Rijksarchief geschonken.
Schenking (van een niet overheidsarchief)
Inhoud en structuur van het archief
Ordening van het archief
De oorspronkelijke ordening waarin de stukken werden aangetroffen is grotendeels het werk van mevrouw M.A.A.W. Goedhart-van Alebeek, de weduwe van F.J. Goedhart.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
- Creëer een account of log in.
- Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
- Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 570 F.J. Goedhart, nummer toegang 2.21.285, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Goedhart, F.J., 2.21.285, inv.nr. ...
Verwant materiaal
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar