Terug naar zoekresultaten

2.25.25 Inventaris van het archief van de Bedrijfsvereniging voor het Kledingbedrijf (BV Kleding), (1932), 1952-1986 (1992)

Het archief bevat de neerslag van de handelingen van de bedrijfsvereniging voor het Kledingbedrijf, in het kader van de uitvoering van de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving. Het bestaat voornamelijk uit vergaderstukken en correspondentie. Daarnaast zijn jaarverslagen en statuten aanwezig.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.25.25
Inventaris van het archief van de Bedrijfsvereniging voor het Kledingbedrijf (BV Kleding), (1932), 1952-1986 (1992)

Auteur

W. Leendertse, J. Outhuis

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2008 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Bedrijfsvereniging voor het Kledingbedrijf [BV Kleding]
BV Kleding

Periodisering

archiefvorming: 1952-1986
oudste stuk - jongste stuk: 1932-1992

Archiefbloknummer

P19

Omvang

; 40 inventarisnummer(s) 0,90 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, geprinte en gedrukte documenten.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

BV Kleding

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat de neerslag van de handelingen van de bedrijfsvereniging voor het Kledingbedrijf, in het kader van de uitvoering van de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving. Het bestaat voornamelijk uit vergaderstukken en correspondentie. Daarnaast zijn jaarverslagen en statuten aanwezig.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Bedrijfsvereniging voor het Kledingbedrijf werd ook wel BV Kleding, BVK en BV 6 genoemd. Het ontstaan van bedrijfsverenigingen als de BV Kleding vond plaats in het kader van de in 1952 tot stand gekomen Organisatiewet Sociale Verzekering. Deze wet droeg met ingang van 1953 de uitvoering van de wettelijke sociale verzekeringen tegen ongevallen, invaliditeit, ziekte en werkloosheid, alsmede de uitvoering van de Kinderbijslagwet op aan destijds 26 bedrijfsverenigingen, ingedeeld naar sectoren van het bedrijfs- en beroepsleven. In de praktijk kwam de uitvoering van de verzekeringen tegen ongevallen en invaliditeit pas in 1967 bij de bedrijfsverenigingen te berusten, terwijl de Kinderbijslagwet vanaf 1963 door de Raden van Arbeid werd uitgevoerd.
Vrijwel alle bedrijfsverenigingen kwamen voort uit reeds bestaande organisaties met een beperkter takenpakket, meestal de uitvoering van één verzekering ( Geraadpleegde literatuur. Voorlopers en/of soortgelijke organisaties: )
  1. Bedrijfsvereeniging voor Ziekengeldverzekering voor het Kleedingbedrijf en Aanverwante Bedrijven.
. De nieuw gevormde bedrijfsverenigingen kenden een verplicht lidmaatschap van werkgevers. In het bestuur waren organisaties van werkgevers en werknemers gelijkelijk (paritair) vertegenwoordigd.
Aanvankelijk opereerden onder auspiciën van de BVK twee bedrijfsafdelingen: de bedrijfsafdeling Confectie-industrie en de bedrijfsafdeling Textielverwerkende ambachten. Deze hadden ieder hun eigen verantwoordelijkheid t.a.v. de uitvoering van de sociale verzekeringswetten. In het jaar 1969 werd in het kader van een fusie om financiële redenen, besloten tot opheffing van de bedrijfsafdelingen per januari 1970, waarmee een unificatie van de uitvoering sociale verzekering binnen de BVK werd bewerkstelligd.
Evenzo werd in 1971 om organisatorische redenen besloten het aantal bestuurscolleges terug te brengen tot twee: de ledenvergadering en het algemeen bestuur. Effectief met ingang van januari 1972.
De taken van de bedrijfsverenigingen waren drieërlei: ten eerste de uitkeringsverzorging, ten tweede beheersing van het uitkeringsvolume en het verzekerde risico en ten derde de handhaving. De uitkeringsverzorging omvat de claimbeoordeling, de uitvoeringsbeslissing en de uitbetaling, waarbij de termen volume- en risicobeheersing waren gericht op voorkoming van een beroep van verzekerden op de uitkering.
In een door het bestuur ingestelde Kleine Commissie werden besluiten genomen ten aanzien van individuele gevallen met betrekking tot de uitvoering van de sociale verzekeringswetten.
Volgens de indeling van het bedrijfs- en beroepsleven ressorteerden onder de BV Kleding bedrijven uit de confectie-industrie, het maatkledingbedrijf en de overige textielverwerkende ambachten. Vanwege de moeilijke positie van de bedrijfstak en het te kleine draagvlak werd de minister al in 1985 verzocht om de erkenning van de BV Kleding in te trekken, waardoor leden, taken en bevoegdheden van rechtswege over zouden gaan op de Nieuwe Algemene Bedrijfsvereniging (NAB), hetgeen in 1989 zijn beslag kreeg. De BV Kleding werd in 1989 ontbonden, waarbij de 'BVK werkgevers' ondergebracht werd bij de NAB. De bedrijfstak Kleding kreeg in 1991 een plaats in de Nieuwe Industriële Bedrijfsvereniging (NIBv). In 1997 werden de bedrijfsverenigingen opgeheven. Hun taken zijn overgenomen door het Landelijk Instituut voor Sociale Verzekeringen (Lisv). Dat heeft bestaan tot eind 2001, waarna het opging in het UWV, samen met het Gak en de overige uitvoeringsinstellingen sv.
Het krachtenveld van de BV Kleding: allereerst speelden natuurlijk de werkgevers- en werknemersbonden een prominente rol. Daarnaast was het Gak als administrateur een gesprekspartner. Zo ook het GMD als adviseur op verzekeringsgeneeskundig en arbeidsdeskundig gebied, en de FBV als beleidsadviseur in meer algemene zin. Samenwerking was er met de overige BV-en, het Algemeen Werkloosheidsfonds, de arbeidsbureaus en de gemeentelijke sociale diensten. Toezicht werd gehouden door de SVr en het Ctsv.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De BV Kleding was van haar oprichting in 1952 tot 1981 gevestigd aan de Koningslaan 35 te Amsterdam. Van 1982 tot aan haar beëindiging was de BVK gehuisvest op het hoofdkantoor van het Gak te Amsterdam. Opbouw van het archief geschiedde op deze locaties. Bij de opheffing per januari 1997 van de BV-en, bestond een onacceptabel gedistribueerde situatie met betrekking tot de door de BV-organisaties gevormde archieven. Het Lisv heeft het Internationale Instituut voor Geschiedenis (IISG) toen opdracht gegeven één en ander in kaart te brengen, teneinde een overdrachtsproces op gang te kunnen brengen. Dit leidde ertoe dat in 1999 grote delen van de BV-archieven werden overgebracht naar het IISG, dat daarna ook de taak van bewerking op zich nam. De rest van de BV-archieven kwam merendeels terecht in de kelders van het Lisv te Amsterdam-Buitenveldert. Toen in het jaar 2000 vervolgens bleek dat de archieven van de bedrijfsverenigingen onder de Archiefwet 1995 vallen, was dat voor het IISG aanleiding de bewerking ervan te staken. Het gedeelte van het BV Kleding-archief dat op dat moment al door het IISG was bewerkt, werd nog wel overgebracht (in 2001) naar het Nationaal Archief; het betreft de nummers 1- 10 van deze inventaris. Aan dit archiefdeel is uiteindelijk in 2008 door het UWV inventarisnummer 11-40 toegevoegd. De totale omvang van het archief komt daarmee op 1,27m.
De administratie van leden en verzekerden en de administratie m.b.t. de uitvoering van de sociale verzekeringswetten kon door de bedrijfsverenigingen zelf gedaan worden of door het eveneens in 1952 opgerichte Gemeenschappelijk administratiekantoor (Gak). De BV Kleding besloot in 1981 om met ingang van 1982 het zelfstandig voeren van de administratie te beëindigen, hetgeen automatisch de overdracht van de administratie aan het Gak met zich bracht.
Het archief van de BV Kleding dat bij overgang naar UWV in de kelders van het Gak-gebouw te Bos en Lommer werd aangetroffen, bevond zich in zeer slechte staat (door schimmel onder andere). Reden waarom delen ervan noodgedwongen ongezien zijn vernietigd; andere delen zijn vóór bewerking gegammastraald. Het bewerkte archief bevat hierdoor helaas nogal wat hiaten. Van de Kleine Commissie bijvoorbeeld zijn geen relevante archiefstukken aangetroffen.
Het archief is na selectie en beschrijving in 2008 aan het Nationaal Archief overgedragen.
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bestaat uit vergaderstukken en correspondentie van zowel het bestuur en de algemene ledenvergadering als de Kleine Commissie. Daarnaast zijn jaarverslagen en statuten aanwezig. Het archief bevat voornamelijk stukken van algemene aard, met name vergaderstukken, correspondentie en jaarverslagen (het z.g. 'beleidsarchief'). De series notulen van vergaderingen en de serie besluitenlijsten, die aanvankelijk deel uitmaakten van de serie agenda's met bijlagen van vergaderingen, zijn daarvan afgescheiden en apart beschreven. Uitzondering hierop vormt het inventarisdeel 20-30 dat bestaat uit ingebonden vergadersets die bij de bewerking intact zijn gelaten.
Selectie en vernietiging
Het totale archief is geïnventariseerd volgens het schema Algemeen-Bijzonder. Bewerking vond plaats op grond van het Basisselectiedocument sociale verzekeringen 1945-1997.
Verantwoording van de bewerking
Het archief bestond oorspronkelijk uit beleidsdossiers, projectdossiers en uitvoeringsdossiers. Het archief is geselecteerd op bewaren en vernietigen. Het te bewaren gedeelte is geordend op datum. Het archiefmateriaal is volgens de gebruikelijke richtlijnen materieel verzorgd.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Alle stukken in dit archief zijn in een goede materiële staat. Alle stukken kunnen worden aangevraagd en/of gekopieerd.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Bedrijfsvereniging voor het Kledingbedrijf [BV Kleding], nummer toegang 2.25.25, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, BV Kleding, 2.25.25, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar