Terug naar zoekresultaten

3.04.20 Inventaris van de Collectie indices van DTB-registers uit de periode 1584-1812 in Zuid-Holland

De collectie bevat alfabetische namenklappers op de doop-, trouw- en begraafboeken en de gaarderboeken in Zuid-Holland, welke destijds grotendeels in het Algemeen Rijksarchief berust hebben, maar thans naar de gemeente- en streekarchiefdiensten zijn overgebracht.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.04.20
Inventaris van de Collectie indices van DTB-registers uit de periode 1584-1812 in Zuid-Holland

Auteur

H.A.J. van Schie

Versie

20-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2019 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

DTB-registers Zuid-Holland; collectie indices
DTB-ZH coll. indices

Periodisering

archiefvorming: 1945-1991
oudste stuk - jongste stuk: 1930-1991

Archiefbloknummer

37112

Omvang

; 89 inventarisnummer(s) 1,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en getypte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Algemeen Rijksarchief, 1912-2002

Samenvatting van de inhoud van het archief

De collectie bevat alfabetische namenklappers op de doop-, trouw- en begraafboeken en de gaarderboeken in Zuid-Holland, welke destijds grotendeels in het Algemeen Rijksarchief berust hebben, maar thans naar de gemeente- en streekarchiefdiensten zijn overgebracht.

Archiefvorming

Geschiedenis van het archiefbeheer
Sinds 1919 zijn de doop-, trouw- en begraafboeken, behorende tot kerkelijke, rechterlijke en belasting archieven, naar de rijksarchieven overgebracht. Het Algemeen Rijksarchief verwierf zo de registers die betrekking hadden op gemeenten in Zuid-Holland. Genealogische onderzoekers hebben op sommige van deze registers alfabetische namenklappers gemaakt. Veelal, maar niet altijd, werd een extra kopie gemaakt ten behoeve van het Algemeen Rijksarchief.
De aldus sinds 1938 verkregen namenklappers of indices werden in de studiezaal van het Algemeen Rijksarchief geplaatst, ten gerieve van de genealogische onderzoekers. Toen in 1975 de college- en vergaderzaal van het Algemeen Rijksarchief werd ingericht tot een studiezaal genealogie, kwamen de indices ook daar te staan. In de jaren tachtig werden er fotokopieën van gemaakt, die zijn ingebonden in gele banden, waarna de serie indices als "gele serie" bekend stond.
Bij de vorming in 1998 van de collectie Nadere Toegangen genealogie (toegang 3.04.22), welke werd geplaatst in de studiezaal zelfbediening, is het merendeel van de collectie indices in deze nieuwe collectie opgenomen. De namenklappers en indices, verworven na 1991 (inv.nrs. 72-140), zijn in hun geheel naar die collectie overgegaan. Het betrof afdrukken van computerbestanden, die fysiek goed in de nieuwe serie pasten. Van de namenklappers en indices van vóór 1991 zijn nieuwe fotokopieën gemaakt ten behoeve van de collectie Nadere Toegangen. De hier beschreven collectie indices DTB (inv.nrs. 1-71) bevat dus slechts de originelen uit de periode van vóór 1991.
De verwerving van het archief
De kopieën en afschriften zijn in de loop der jaren door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De collectie bevat alfabetische namenklappers, in de vorm van doorslagen, fotokopieën of afdrukken (prints), van doop-, trouw- en begraafboeken en gaarderboeken, die deel hebben uitgemaakt van de collecties DTB en Gaarderboeken van het Algemeen Rijksarchief. Ook van enkele boeken, die nooit in het Algemeen Rijksarchief berust hebben, zijn namenklappers of indices aanwezig. De originele DTB- en Gaarderboeken zijn overgebracht naar de de gemeente- en streekarchieven in Zuid-Holland. Van deze boeken zijn nog wel fotokopieën aanwezig. Hiervan zijn scans gemaakt, die raadpleegbaar zijn via de website van het Nationaal Archief.
Selectie en vernietiging
Behoudens dubbele kopieën is uit de collectie bij bewerking niets vernietigd.
Aanvullingen
Aanvullingen worden niet verwacht worden. De collectie wordt als afgesloten beschouwd.
Verantwoording van de bewerking
De oudste exemplaren van de collectie Indices DTB, waarvan kopieën zijn opgenomen in de collectie Nadere Toegangengenealogie (toegang 3.04.22), is in 2019 opnieuw beschreven in deze inventaris.
Bij de beschrijvingen is, indien bekend, de naam van de vervaardiger van de klapper of index vermeld. De datering is niet die van de klapper, maar van het originele boek waarop de klapper of index is vervaardigd. De oude signaturen verwijzen naar de kenmerken die de kopieën hadden voordat ze zijn opgenomen in de collectie Indices DTB. De aanduiding HS verwijst naar de collectie Handschriften van de Derde afdeling van het Algemeen Rijksarchief, en Aanw3 naar de aanwinstenlijst van diezelfde afdeling. Bij elke beschrijving is een verwijzing naar het inventarisnummer van de klapper in de collectie Nadere Toegangen genealogie opgenomen in de vorm van een NT-nummer.
Ordening van het archief
De fysieke ordening van de namenklappers en indices in de collectie en van de beschrijvingen ervan in deze inventaris is chronologisch, in volgorde van verwerving en toevoeging aan de collectie.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van openbare bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, DTB-registers Zuid-Holland; collectie indices, nummer toegang 3.04.20, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, DTB-ZH coll. indices, 3.04.20, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Afgescheiden archiefmateriaal
De inventarisnummers 72-140 van de collectie Indices DTB zijn overgebracht naar de collectie Nadere Toegangen genealogie (toegang 3.04.22), met andere inventarisnummers.
Verwante archieven
De originele doop-, trouw- en begraafboeken van gemeenten in Zuid-Holland, zijn alle teruggegeven aan de gemeenten. Van de fotokopieën, welke in de jaren 1973-1974 zijn vervaardigd (de series rode en groene banden DTB en Gaarderboeken), zijn scans gemaakt, welke via de website van het Nationaal Archief zijn te raadplegen. De in deze Collectie indices beschreven klappers verwijzen voor het merendeel naar deze rode en groene serie.
Voorts bestaat er nog een Collectie afschriften DTB, vervaardigd door genealogische onderzoekers op de doop-, trouw- en begraafboeken, die in niet beheer waren bij het Algemeen Rijksarchief, maar merendeels in beheer waren van kerkelijke gemeenten (toegang 3.04.21).
Tenslotte is in 1998 een nieuwe serie Nadere Toegangen studiezaal zelfbediening genealogie gevormd, waarin het merendeel der klappers en indices van deze collectie Indices DTB is opgenomen (toegang 3.04.22).
Publicaties
Voor enige achtergrondinformatie over de collectie doop-, trouw- en begraafboeken raadplege men. H. Brouwer, Beschrijving van de doop-, trouw- en begraafboeken, benevens van de registers van overledenen enz. in Zuid-Holland, dateerende van vóór de invoering van de Burgerlijke Stand , 's-Gravenhage, 1929

Archiefbestanddelen