Terug naar zoekresultaten

3.20.43 Inventaris van het archief van de familie Pauw van Wieldrecht

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.20.43
Inventaris van het archief van de familie Pauw van Wieldrecht

Auteur

A.E.M. Ribberink

Versie

15-12-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1959 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Familiearchief Pauw van Wieldrecht
Pauw van Wieldrecht

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1230-1941

Archiefbloknummer

35240

Omvang

; 303 inventarisnummer(s) 8,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten. de Nederlandstalige stukken van vóór ca. 1700 zijn geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Pauw van Wieldrecht

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de verzameling familiepapieren Pauw van Wieldrecht bestaat uit genealogische documentatie, die bijeen is gebracht en gehouden door Matthieu Christiaan Hendrik Pauw van Wieldrecht. In het archief bevinden zich o.a. stamboeken, kwartierstaten, adelbewijzen, stukken betreffende familieportretten, processtukken en grafdichten. Het archief bevat foto's, prenten en tekeningen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Matthieu Christiaan Hendrik Pauw van Wieldrecht is bij Koninklijk Besluit van 22 october 1847 nr. 100 in de Nederlandse Adelstand verheven, door zijn voorouders en door zijn zoon en kleinzoon, Maarten Iman (1860-1913) en Reinier Pauw van Wieldrecht (1893-1939).
Het was bekend dat de Amsterdamse schepen en raad Adriaan Pauw (1516-1578), stamvader van de in Amsterdam en in Delft op de voorgrond tredende families Pauw, uit Gouda afkomstig was. Lange tijd nam men onder invloed van de vervalsingen van de belgische genealoog P.A. de Launay (+1694) aan, dat de Goudse Pauwen afkomstig waren uit de Tielerwaard, waar in de 13de en 14de eeuw een adellijk geslacht Pauw gevestigd was. Wel koesterde men argwaan - zie bijv. H.J. Koenen, Het geslacht Pauw (Scheveningen, 1900) blz. 2 - doch eerst in de jaren 1908, 1909 vond de hoofdcommies bij het Algemeen Rijksarchief P. Berends de bewijzen, dat de familie Pauw rechtstreeks afstamde van de in de 13de en 14de eeuw in Waterland en Amsterdam gevestigde edelen De Grebber, (zie P. Berends, Het geslacht Pauw (1300-1550), maandblad "De Nederlandsche Leeuw" 1910 k. 8 e.v. en Nederland 's Adelsboek 1916.
Genealogische overzichten
Amsterdamse tak:
Embedded Image
Delftse tak:
Embedded Image
Vervolg Delftse tak:
Embedded Image
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verzameling, waarvan veel is verloren gegaan bij de brand van het kasteel Broekhuizen te Leersum op 5 october 1906, werd in september 1941 door de dochters van Reinier ridder Pauw van Wieldrecht (1893-1939) aan het Algemeen Rijksarchief in bewaring gegeven op voorwaarde, dat derden geen inzage zullen krijgen van stukken van nà 1865 dan met toestemming van de familie.
De verwerving van het archief
Het archief is voor langere tijd in beheer, niet in eigendom verkregen.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De verzameling familiepapieren Pauw van Wieldrecht bestaat uit genealogische documentatie, die bijeen is gebracht en bijeen is gehouden door Matthieu Christiaan Hendrik Pauw van Wieldrecht.
Verantwoording van de bewerking
Bij de inventarisatie is uitgegaan van het documentatiekarakter van de verzameling. De stukken zijn dus in principe niet geplaatst op ontvanger of verzender, maar bij de persoon of personen, over wie zij inlichtingen geven. In rubriek II van de inventaris bevinden zich de stukken betreffende de De Grebbers en de familie Pauw te Gouda, in rubriek III die betreffende Adriaan (1516-1578), zijn zoon, de Amsterdamse burgemeester Reinier (1564-1639) en diens nageslacht, de in 1745 uitgestorven takken der ridders Pauw, geadeld door de Koningen Jacobus I en Karel II van Engeland en Lodewijk XIII van Frankrijk. De stukken betreffende Reinier's oudere broer, de Delftse burgemeester Jacob Pauw (1558-1620) en zijn nageslacht zijn geplaatst in rubriek IV, waar eerst het in 1847 geadelde en in 1939 in mannelijke lijn uitgestorven nageslacht van Maarten Philibert Pauw (1747-1795) behandeld is en tot slot diens broer Engelbert (1752-1803) en nageslacht, een niet-geadelde tak in Rusland en een nog bloeiende niet-geadelde tak in Nederland. In rubriek V gijn o.m. de stukken betreffende het vermeende gelderse voorgeslacht te vinden. De gegevens omtrent de aanverwante en andere families zijn geplaatst in de rubriek B, foto's, prenten en curiosa in de rubriek C.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B). Derden zullen geen inzage krijgen van stukken van na 1865 dan met schriftelijke toestemming van de familie.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Familiearchief Pauw van Wieldrecht, nummer toegang 3.20.43, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Pauw van Wieldrecht, 3.20.43, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen