De Spaarnestad collectie

Zoekresultatenpagina fotocollectie
28 maart 2024

Stichting Spaarnestad Photo houdt met ingang van 1 april 2024 op te bestaan. De Spaarnestad collectie, die bestaat uit zo’n 12 miljoen foto’s, blijft als collectie in zijn geheel behouden.

Dienstverlening

Het Nationaal Archief heeft tussen 2008 en 2011 de collecties van de voormalige uitgeverij en drukkerij De Spaarnestad overgenomen en werkt sinds 2010 samen met de stichting. De exploitatie ten aanzien van de fotocollecties werd tot nu toe uitgevoerd door Spaarnestad Photo. 

Ruim 1 miljoen foto’s zijn toegankelijk via de beeldbank van het Nationaal Archief. Zo’n 430.000 foto’s zijn digitaal beschikbaar als open data en downloadbaar voor iedereen. Dit blijft zo.
Bij 800.000 foto’s was en is een handeling nodig, omdat daarop auteursrechten van toepassing zijn of de situatie ten aanzien van makers of rechthebbenden niet duidelijk is. Het Nationaal Archief is momenteel in gesprek met een externe partij om de dienstverlening zoals die hiervoor door Stichting Spaarnestad Photo verleend werd, op korte termijn op te vangen. 

Collectie blijft behouden

Hoewel Spaarnestad Photo als zelfstandige stichting per 1 april 2024 ophoudt te bestaan, blijft de collectie in zijn geheel behouden. Voor het afdragen van auteursrechten wordt momenteel gewerkt aan een oplossing. Voor de specifieke dienstverlening aan musea, media, uitgeverijen en andere externe gebruikers beraadt het NA zich momenteel op vervolgstappen.