Een nieuw seizoen Verborgen Verleden

Verborgen Verleden met Danny Vera
8 februari 2024

In het televisieprogramma Verborgen Verleden van de NTR gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. Wie waren hun voorouders en wat deden ze? Om daarachter te komen, gaan de hoofdpersonen op reis. Tijdens hun zoektocht bezoeken ze onder andere archieven en musea, waar ze meer te weten komen over hun familiegeschiedenis. In het 17e seizoen van het populaire televisieprogramma bekijken voormalig politicus Alexander Pechtold en zanger Danny Vera verschillende stukken uit de collectie van het Nationaal Archief.

Danny Vera

Zanger en muzikant Danny Vera duikt in zijn eigen familiegeschiedenis. Hij stuit daarbij op een aangrijpend verhaal over vlucht en vervolging. Tijdens een bezoek aan de studiezaal van het Nationaal Archief in Den Haag bekijkt hij samen met medewerker dienstverlening Rivka Baum persoonsdossiers uit het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). In dit archief zitten de strafdossiers van mensen die verdacht werden van collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De dossiers bevatten daarnaast ook informatie over slachtoffers.

Het CABR wordt momenteel met een snelheid van ongeveer 150.000 scans per week gedigitaliseerd. Het doel is om vanaf januari 2025, wanneer het archief openbaar wordt, de eerste dossiers digitaal aan te kunnen bieden. De aflevering met Danny Vera is zaterdag 10 februari om 20.35 uur te zien op NPO2. 

Bekijk voor meer informatie over het CABR de zoekhulp Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging.

Alexander Pechtold

In de op één na laatste uitzending van het seizoen gaat ook Alexander Pechtold op zoek naar het verleden van zijn familie. De voormalig D66-leider duikt onder andere in de geschiedenis van zijn betovergrootvader. Samen met medewerker dienstverlening Robbert Boukema vindt Alexander Pechtold in het Nationaal Archief het militaire stamboek waar zijn betovergrootvader in voorkomt. Zo’n stamboek bevat de staat van dienst van een militair. Daarnaast ontdekt Pechtold in een van de krijgsraadarchieven dat zijn betovergrootvader een zeer dubieus verborgen verleden had. Hoe zit dat precies? De aflevering met Alexander Pechtold wordt zaterdag 24 februari om 20.35 uur uitgezonden op NPO2.

Zoekt u informatie over Nederlandse militairen en marinepersoneel tot circa 1950? Op de pagina Militairen en marinepersoneel vindt u een overzicht van zoekhulpen die uitleg geven over het onderzoek naar militairen en marinepersoneel.

Verborgen Verleden met Alexander Pechtold