Reactie Afelonne Doek, Algemeen directeur Nationaal Archief op rapport vernietigen interlandelijke adoptiedossiers

27 juli 2023

Vandaag is het onderzoeksrapport van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed gepubliceerd over de vernietiging van interlandelijke adoptiedossiers door het ministerie van Justitie en Veiligheid. De Inspectie constateert dat de vernietiging van de dossiers door het ministerie niet conform de Archiefwet was. 

Het Nationaal Archief betreurt de gevolgen hiervan voor interlandelijk geadopteerden. Het recht van mensen om te weten wat hun afkomst is telt zwaar. Als Nationaal Archief staan wij voor dat recht op informatie van de burger. Wij realiseren ons dat het voor geadopteerden geen vanzelfsprekendheid is, dat zij hun afkomst kunnen achterhalen. Ieder splintertje informatie over de adoptieprocedure en het proces van de afstand is van belang om zicht te krijgen op de eigen geschiedenis.

Aanbeveling Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed doet aan het Nationaal Archief in haar rapport Vernietiging van Adoptiedossiers de aanbeveling om aan te sturen op tijdige overbrenging van de bewaarde adoptiedossiers. Een overheidsorganisatie moet dossiers die niet vernietigd mogen worden na 20 jaar overbrengen naar een archiefbewaarplaats.

Als Nationaal Archief blijven wij ons onverminderd hard maken dat dit zorgvuldig en zo spoedig mogelijk gebeurt. Dit is een lopend proces waarvan we u zo goed mogelijk op de hoogte zullen houden via onze website of andere kanalen.

Dubbelingen

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed vermeldt in haar rapport dat er dubbelingen zitten in de archieven die indertijd zijn aangelegd door de verschillende overheidsorganisaties die zich toen bezig hielden met adoptie. Het Nationaal Archief brengt momenteel in kaart in welke archieven die door ons worden beheerd informatie over adoptie te vinden is. Dat geldt bijvoorbeeld voor de archieven van de Centrale Adoptieraad en de Centrale Adoptiedocumentatie die recent bij ons zijn binnengekomen.

Wij kunnen niet garanderen dat informatie die eerder vernietigd is, toch in kopie bewaard is gebleven in andere dossiers. Wat we wel kunnen doen is meezoeken in de archieven die naar ons zijn overgebracht. Informatie die gevonden wordt, stellen we zo volledig mogelijk beschikbaar.

Vanaf 14 augustus kunt u op onze website meer informatie vinden over hoe u een aanvraag kan doen voor inzage in een adoptiedossier bij het Nationaal Archief.