Praktische informatie website en studiezaal

Archiefstukken reserveert u zelf via deze website. Wilt u een digitale reproductie, dan kunt u zelf foto's maken of scans bestellen. 

Alles uitklappen

#Reserveren via de website

Als u na een zoekopdracht in de archiefinventarissen archiefstukken gevonden heeft die u wilt inzien, dan kunt u die op de website aanvragen of reserveren. Bij een beschikbaar inventarisnummer vindt u de knop 'Reserveren'. 

Als u reserveert krijgt u ook een reserveringsnummer. Dit nummer gebruikt u om uw stukken af te halen bij de uitgiftebalie.

U kunt u reservering al 'vanuit huis' plaatsen. In de studiezaal kunt u op de website reserveren op één van de beschikbare computers of op uw eigen laptop (WIFI is beschikbaar).

Stukken ophalen bij de uitgiftebalie

U haalt de archiefstukken op bij de uitgiftebalie. Uw reserveringsnummer verschijnt op de schermen in de studiezaal, in het informatiecentrum en in de hal wanneer de stukken voor u klaar staan. Iedere bezoeker mag maximaal 3 archiefdozen tegelijk op tafel hebben.

Wanneer u uw stukken heeft opgehaald, kunt u een tafel uitzoeken. Wie een laptop bij zich heeft, kan kiezen voor een tafel met een stopcontact. De grote tafel in het midden van de Studiezaal is bedoeld voor bezoekers die beperkt openbare archieven inzien.

Hulpmiddelen

In de studiezaal zijn leeskussens en loodveters aanwezig die het gemakkelijk maken om dikke boeken in te zien. Voor het bekijken van negatieven kunt u gebruik maken van de lichtbak. Het dragen van handschoenen, verkrijgbaar bij de uitgiftebalie, is dan verplicht. Ook bij het bekijken van foto's zal u gevraagd worden handschoenen aan te trekken. Voor het bekijken van kaarten staan achterin de studiezaal extra grote tafels. Wilt u uw camera of laptop even kwijt? Dan kunt u gebruik maken van de kluisjes.

Verlengen van uw reservering

Is het sluitingstijd, maar heeft u nog niet al uw stukken ingezien? Dan kunt u deze verlengen voor een volgend bezoek. Dat bezoek moet dan wel binnen 3 werkdagen plaatsvinden. Vul het formulier voor verlengen in bij de uitgiftebalie en laat de archiefassistent weten dat u wilt verlengen. Omdat verlengen tijd kost en het aan het einde van de dag erg druk kan zijn bij de balie, is verlengen mogelijk tot een kwartier voor sluitingstijd. Wanneer u toch later verlengt, bestaat de kans dat in de drukte van de sluiting uw archiefstuk per ongeluk terug naar het depot worden gestuurd.

#Opgevraagde archiefstukken kunt u in de studiezaal zelf digitaliseren, dit kan met behulp van onze professionele boekscanner. Iedereen kan met deze scanner gemakkelijk hoogwaardige scans maken. Neem zelf een USB-stick mee om de bestanden op te slaan.

Het is, onder voorwaarden, toegestaan uit archiefstukken te fotograferen. In de studiezaal zijn statieven aanwezig die u gemakkelijk naar uw tafel kunt rijden. 

Voor fotograferen en digitaliseren gelden de volgende voorwaarden:

  • Openbare archiefstukken mag u fotograferen.
  • Beperkt openbare archiefstukken mogen niet worden gefotografeerd en/of gekopieerd.
  • Wilt u uw foto's publiceren? Let op de auteursrechten. U bent zelf verantwoordelijk voor eventuele juridische gevolgen.

Reproducties op de studiezaal

Wilt u liever scans of fotokopieën laten maken? Dan kunt terecht bij de uitgiftebalie. De medewerker legt uit hoe u een bestelling plaatst. Vaak kan uw bestelling dezelfde dag nog worden uitgevoerd. 

Reproducties via de website

U kunt er ook voor kiezen de bestelling van een reproductie op deze website te plaatsen. Bij de inventarisnummers klikt u dan op de knop 'Bestel scans'.  Per inventarisnummer betaalt u €16,75 opzoek- en onderzoekskosten, die u van tevoren afrekent. U ontvangt maximaal 250 scans. De scans worden digitaal verzonden.

Als u een reproductie van een archiefstuk groter dan A2 bestelt (bijvoorbeeld een kaart), krijgt u na uw bestelling en betaling van de opzoek- en onderzoekskosten een offerte met de bijkomende kosten voor de maatwerk scans.

#Wanneer u een vraag heeft over de levertijd van uw gereserveerde stukken, waar u de leeskussens kunt vinden of over andere praktische zaken, stel deze dan bij de uitgiftebalie in de studiezaal.

Voor inhoudelijke vragen en hulp bij uw onderzoek, is de informatiebalie de aangewezen plek. U vindt de informatiebalie voor de ingang van de studiezaal. Heeft u een vraag over het archiefstuk dat u op tafel heeft? Vraag dan de medewerker van de informatiebalie om even met u mee te lopen. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat u het archiefstuk meeneemt naar de informatiebalie.

Online kunt u uw vraag stellen via het contactformulier of door te chatten met een medewerker.