Het Staatse Leger: militairen vóór 1795

Bent u op zoek naar een militair die heeft gediend in het Staatse Leger? Gebruik dan deze zoekhulp en bijbehorende indexen.

Alles uitklappen

In het archief van het Staatse leger zijn conduitestaten, ranglijsten, recrutenlijsten en stamboeken bewaard gebleven. Deze laatste geven de meeste informatie over een militair, maar zijn niet van iedereen nog aanwezig. Soms is een ranglijst het enige dat er nog te vinden is. Hieronder vindt u de definities van deze begrippen.

  • Een conduitestaat, ofwel conduitelijst, is een lijst waarop het gedrag van de militair werd bijgehouden. 
  • Een ranglijst geeft aan in welk regiment een militair diende. Vaak staan op een ranglijst alle militairen van dat regiment of garnizoen vermeld, met daarbij een jaartal en de garnizoensplaats. 
  • Een recrutenlijst is een lijst met nieuw aangekomen militairen. 
  • Een stamboek geeft de meest uitgebreide informatie over een militair. Veelal staan hier gegevens in over zijn militaire loopbaan, uiterlijk, en familie.

U kunt op verschillende manieren zoeken naar militairen in het Staatse leger. In deze zoekhulp treft u twee (digitale) indexen met betrekking tot militairen die gediend hebben in het Staatse Leger. In deze indexen kunt u op naam zoeken. Als zoekresultaat vindt u verwijzingen naar aanstellingen en stamboeken van officieren, onderofficieren en manschappen.

U kunt scans bestellen of de archiefstukken reserveren om in de studiezaal te bekijken. Klik daarvoor op de bronvermelding die u vindt in de index.

Scans bestellen

Wanneer u een scan wilt bestellen, dan klikt u eerst op het zoekresultaat. Op de volgende pagina klikt u op de knop 'Bestel scans'. 

Reserveren

Wilt u het dossier liever reserveren om in te zien in onze studiezaal, klik dan eerst op het zoekresultaat. Vervolgens klikt u op de link achter het woord bronverwijzing. Op de pagina die verschijnt klikt u op de omschrijving in de archiefinventaris die geel gearceerd is om het stuk te kunnen reserveren.

Het archief van de Raad van State bestrijkt de periode 1581-1795. Helaas zijn de commissieboeken, conduitestaten, ranglijsten en stamboeken niet van deze hele periode bewaard gebleven. Over de jaren 1600-1640 en 1664-1672 ontbreken de commissieboeken. In het archief van de Raad van State (1.01.19) zijn wel alfabetische registers aanwezig.

Ook voor de periode 1700-1704 en 1793-1794 zijn de boeken niet meer aanwezig. In het archief van Adriaan Bogaers (1.10.09) is onder inventarisnummer 9 een index op een commissieboek (1793-1794) bewaard gebleven.

Subalterne officieren in het gewest Holland 1625-1725

Onder subalterne officieren worden officieren beneden de rang van majoor verstaan. Het betreft hier dus kapiteins en luitenants. Informatie over deze subalterne officieren in het gewest Holland in de periode 1625-1725 kunt u vinden in de archieven van de Staten van Holland en Friesland en in die van de Gecommitteerde Raden van Holland. Deze Gecommitteerde Raden vormden het dagelijks bestuur van de Staten van Holland en West-Friesland. De archieven bevinden zich in het Nationaal Archief.

Hoe ga ik te werk?

U vraagt uit het archief van de Staten van Holland en Friesland (3.01.04.01) inventarisnummer 1815 aan. Dit is de index op onder andere de benoeming en het ontslag van de subalterne officieren 1625-1725 van de ‘ter repartitie van Holland staande krijgsmacht’ van de Gecommitteerde Raden van Holland. Hiermee worden die subalterne officieren bedoeld die door het gewest Holland moesten worden betaald.
Deze index verwijst naar de minuutresoluties van de Gecommitteerde Raden. Deze resoluties vindt u in het archief van de Gecommitteerde Raden (3.01.05) 
in de inventarisnummers 3000A tot 3075. De resoluties staan per inventarisnummer op chronologische volgorde, maar er is lang niet altijd een datum bijgeschreven. Soms moet u dus even zoeken voordat u de gezochte benoeming vindt.

Andere gewesten

Bent u op zoek naar een officier beneden de rang van kapitein ter repartitie staande van een ander gewest? Dan kunt u zoeken in de resoluties en de commissieboeken van de Staten van die gewesten. U vindt deze in de archiefinstelling in de provinciehoofdstad van het betreffende gewest.