Militairen: Officieren van de Landmacht 1813-1940 (1945)

Bent u op zoek naar een voorouder die als officier gediend heeft bij de Koninklijke Landmacht in de periode 1813-1940 ? Gebruik dan deze zoekhulp en bijbehorende indexen.

Alles uitklappen

Met deze zoekhulp vindt u vooral algemene informatie over de militair:

  • Persoonsgegevens, zoals geboorteplaats, geboortedatum, namen van zijn ouders. Soms namen van echtgenote of kinderen.
  • Informatie over de militaire loopbaan: indiensttreding, overplaatsingen, bevorderingen, krijgshandelingen, verwondingen, onderscheidingen.
  • Informatie over hoe het dienstverband is beëindigd: eervol ontslag, pensioen of overlijden.
  • De plaatsen waar de militair gelegerd was, staan er niet in. Verder hebben we geen foto’s van de militair.

In principe zijn alle stamboeken van officieren voor de periode 1813-1940 (1945) bewaard gebleven. Belangrijk voor u is dat er van dit hele archief scans aanwezig zijn. Om uw zoektocht makkelijker te maken zijn twee indexen gemaakt. Het gaat om de indexen Stamboeken Officieren  en Stamboeken Officieren BRIOP (aanvulling)  die gebaseerd zijn op archiefinventaris (2.13.04). In onderstaande zoekvelden kunt u een achternaam invullen.

Hoe gaat u verder te werk?

  • Heeft u de juiste persoon gevonden? Klik dan op het zoekresultaat.
  • Op het volgende scherm vindt u één of meerdere bronverwijzingen. Meerdere bronverwijzingen wijzen erop dat de officier in verschillende stamboeken voorkomt. Klik op een bronverwijzing door naar het betreffende inventarisnummer. U bekijkt de scans door op het inventarisnummer te klikken.
  • Let op dat u bij het bladeren in de scans het folionummer (paginanummer) nodig heeft om bij de juiste registratie uit te komen.

Heeft u in de index iemand gevonden waarbij de bronverwijzing niets is ingevuld? Of komt u de naam helemaal niet tegen? Dan zal het gaan om een officier die recenter dan circa 1900-1905 is geboren. Het stamboek is dan nog niet naar het Nationaal Archief overgebracht. Neem voor de staat van dienst contact op met het Commando Dienstencentrum van het ministerie van Defensie Semi Statische Archiefdiensten van het ministerie van Defensie te Kerkrade.

De stamboeken vermelden geen legeringsplaatsen. Als u het legeronderdeel van de officier weet kunt u de legeringsplaatsen achterhalen via de Officiersboekjes: Jaarboekje voor het Koninklijke Leger der Nederlanden, bibliotheek Nationaal Archief (V 159) (jaarlijks uitgegeven vanaf 1830). Deze boekjes geven informatie over de legeringsplaatsen van de bataljons Infanterie en andere legeronderdelen in Nederlands-Indië, vanaf 1848.

Bekijk voor meer informatie ook de website van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).