Militairen Nederlands-Indië (KNIL) 1815-1950: officieren

Bent u op zoek naar gegevens over KNIL-officieren in de periode 1815-1950? Gebruik dan deze zoekhulp met informatie over stamboeken waarin hun gegevens te vinden zijn.

Alles uitklappen

Met deze zoekhulp vindt u vooral algemene informatie over de militair:

  • Persoonsgegevens, zoals geboorteplaats, geboortedatum, namen van zijn ouders. Soms namen van echtgenote of kinderen.
  • Informatie over de militaire loopbaan: indiensttreding, overplaatsingen, bevorderingen, krijgshandelingen, verwondingen, onderscheidingen.
  • Informatie over hoe het dienstverband is beëindigd: eervol ontslag, pensioen of overlijden.
  • De plaatsen waar de militair gelegerd was, staan er niet in. En we hebben geen foto’s van de militair.

In Nederland aangenomen:

KNIL-officieren die in Nederland zijn aangenomen vindt u in archiefinventaris (2.13.04). Belangrijk voor u is dat er van dit hele archief scans aanwezig zijn. Om uw zoektocht makkelijker te maken is er een index gemaakt, waarmee u kan zoeken op naam. In onderstaand zoekveld kunt u een achternaam invullen.

Hoe gaat u verder te werk?

  • Heeft u de juiste persoon gevonden? Klik dan op het zoekresultaat.
  • Op het volgende scherm vindt u één of meerdere bronverwijzingen. Meerdere bronverwijzingen wijzen erop dat de officier in verschillende stamboeken voorkomt. Klik op een bronverwijzing door naar het betreffende inventarisnummer. U bekijkt de scans door op het inventarisnummer te klikken.
  • Let op dat u bij het bladeren in de scans het folionummer (paginanummer) nodig heeft om bij de juiste registratie uit te komen.

In Nederlands-Indië aangenomen:

Europese (of daarmee gelijkgestelde) KNIL-officieren die in Nederlands-Indië zijn aangenomen vindt u in archiefinventaris (2.10.50). Dit archief bevat de stamboeken van KNIL-officieren, zowel aangesteld in Nederland als in Nederlands-Indië, in de periode 1815-1949.  Hieronder wordt uitgelegd hoe u hierin kan zoeken, ook van dit archief zijn namelijk scans.  Zoeken is hier nog wel handmatig, volg in dit geval onderstaande stappen.

Hoe gaat u verder te werk?

  1. Ga naar 38-44 Namenklapper op de Controleboeken 
  2. Klik  op de namenklapper van het jaar waarin de persoon die u zoekt tot officier benoemd is. 
  3. Zoek in de namenklapper naar de naam van de officier. Bij de naam vindt u één of meer verwijzingen naar een folionummer (paginanummer). Noteer dit folionummer.
  4. Ga naar  1-37 Controlenboeken en kies het inventarisnummer waarin het folionummer voorkomt. 
  5. Blader door de scans naar de pagina waarop het folionummer voorkomt.

Dit kan te maken hebben met één van de volgende redenen:

  • Het gaat om een officier van gezondheid die aangesteld is in de periode 1862-1871. Deze stamboekinschrijvingen zijn verloren gegaan.
  • Het gaat niet om een officier, maar wellicht om een onderofficier? Bekijk de zoekhulp militairen Nederlands-Indië (KNIL) 1815-1950: onderofficieren en soldaten.
  • In de periode 1945-1949 zijn er, in verband met de onafhankelijkheidsstrijd in Nederlands-Indië, ook vanuit Nederland troepeneenheden van de Nederlandse landmacht uitgezonden, met daaraan verbonden officieren. Dit zijn géén KNIL-officieren.

Hoe vindt u de stamboekregistraties van officieren uitgezonden voor de politionele acties? Hierover leest u hieronder:

Officier geboren na 1900/1905?

U kunt het personeelsdossier van de officier aanvragen bij het semi-statisch archief van het ministerie van Defensie.

De tekst is soms lastig leesbaar, omdat er moeilijke afkortingen in staan. Er is een lijst met afkortingen en termen beschikbaar. Voor meer afkortingen bekijk de pagina "Militaire stamboeken - Afkortingen". De afkortingen op de stamboekinschrijvingen verwijzen soms door naar nog meer informatie over dezelfde militair, concreet betekent dat dat u verder kan zoeken.

Bij een stamboekinschrijving vindt u soms een verwijzing naar een “extract stamboek” (Extr.Stb., Extr.Off.) of in de meer recente periode naar een “volledig stamboek” (V.S., Voll.Stb.) gevolgd door een nummer. Een extract-stamboek (of volledige stamboek) is een volledig afschrift van de in Nederlands-Indië bijgehouden stamboekinschrijving.

Ga hiervoor naar het archief van de Stichting Administratie Indische Pensioenen archiefinventaris 2.10.50.02. Klik hierna op 86-299 Serie 1  want deze gaan over officieren. Klik op het inventarisnummer met het juiste extractnummer of volledig stamboeknummer.  Als het nummer eindigt op de letter 'a', gaat het om de inventarisnummers 216-299.

Officieren tijdens de Java-oorlog

Vanwege de Java-oorlog (1825-1830) is in de jaren 1826-1827 een speciale Nederlandse troepenmacht naar Nederlands-Indië gezonden. In het archief Expeditionaire afdeling naar Java (2.13.13.26) vindt u een aantal stamboek- en andere registraties over officieren die tot deze legermacht behoorden. Informatie over deze officieren vindt u in de inventarisnummers 21, 22, 28, 30, 31, 32, 36 en 41.

Stamboekinschrijvingen van officieren in de Java-oorlog zitten in de inventarisnummers 54-57 uit het archief van het ministerie van Koloniën: stamboeken en pensioenregisters militairen KNIL Oost-Indië en West-Indië (2.10.50).

In welke archieven vind ik meer informatie over KNIL-officieren na 1940?

KNIL-officieren vanaf 1940

In het archief van het ministerie van Binnenlandse Zaken: SAIP, Stamboekgegevens KNIL-militairen, met Japanse Interneringskaarten (2.10.50.03) vind u in de inventarisnummers 1-416 de stamboekregistraties van dienstplichtige officieren, reserve-officieren en militairen, die de Japanse krijgsgevangenschap overleefd hebben en na de oorlog in dienst zijn gebleven én van hen die aan het begin van de oorlog uitgeweken zijn naar Australië. Er is geen naamindex op deze stamboeken; ze zijn alfabetisch geordend op achternaam. Het archief is beperkt openbaar (a-beperking). Dat betekent dat u de inventarisnummers niet zelf kunt aanvragen. Een medewerker aan de balie in het informatiecentrum van het Nationaal Archief kan de stukken voor u aanvragen.

Onderscheidingen

In het archief Commissie Gedragingen en Commissie Onderscheidingen van het KNIL met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog, Kabinet Legercommandant, 1945-1952 (2.10.58) zoekt u op achternaam naar KNIL-militairen (inclusief officieren) die een onderscheiding ontvingen voor verdienstelijk gedrag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het archief is beperkt openbaar (a-beperking). Dat betekent dat u de inventarisnummers niet zelf kunt aanvragen. Een medewerker aan de balie in het informatiecentrum van het Nationaal Archief kan de stukken voor u aanvragen.

Gesneuvelde KNIL-militairen vanaf 1940

Archief van het ministerie van Koloniën: stamboeken en pensioenregisters militairen KNIL Oost-Indië en West-Indië (2.10.50):

  • inventarisnummer 842: naamlijsten van gesneuvelde, vermiste en overleden KNIL-militairen en krijgsgevangenen, 1945-1950
  • inventarisnummers 843-846: rapporten en publicaties van overlijden van KNIL-militairen opgemaakt door de Nederlandse War-Graves Registration te Yokohama, Japan, 1946-1950

Archief Commissariaat Indische Zaken 1927-1949 (2.10.49)

  • inventarisnummer 3036: stukken over het verstrekken van inlichtingen aan familieleden dat militairen van het KNIL in Nederlands-Indië zijn gesneuveld, omgekomen bij een ongeval of ernstig gewond zijn geraakt, 1947-1948
  • inventarisnummers 3326-3332: stukken over het verstrekken van inlichtingen aan familieleden dat militairen van het KNIL in Nederlands-Indië zijn gesneuveld, omgekomen bij een ongeval of ernstig gewond zijn geraakt, 1945-1949

Archief ministerie van Overzeese Rijksdelen, afd. militaire personeelszaken (2.10.35.06)

  • inventarisnummers 106-107: mededelingen aan nabestaanden en betrokken instanties betreffende tijdens militaire operaties gesneuvelde KNIL-militairen, 1947-1952

Archief Strijdkrachten Nederlands-Indië (2.13.132)

  • U zoekt in de inventaris op de termen: gesneuveld; overleden.

 

Literatuur

  • De jaarlijks uitgegeven Indische Almanakken (de  Regerings-Almanak van Nederlandsch-Indië, daarvoor genoemd de Almanak van Nederlandsch-Indië en de Almanak en naamregister van Nederlandsch-Indië), verschenen tussen 1815 en 1942, bevatten namen van officieren, regimenten en garnizoensplaatsen. Bibliotheek Nationaal Archief V 356.