Oost- en West-Indië: overledenen 1816 - 1829

Zoekt u Nederlanders en andere Europeanen die in Oost- of West-Indië zijn overleden in de periode 1816-1829? Gebruik dan deze zoekhulp.

Alles uitklappen

In het archief Ministerie van Koloniën over de periode 1814-1849 (2.10.01) zijn registraties te vinden van Nederlanders en andere Europeanen die in Oost- of West-Indië zijn overleden in de periode 1816-1829. De registratie kan een eenvoudige namenlijst zijn, maar ook een staat van nalatenschap. Om uw zoektocht makkelijker te maken is de index Oost- en West-Indië: Overledenen gemaakt.

Het archief Ministerie van Koloniën over de periode 1814-1849 (2.10.01) is volledig gedigitaliseerd. U kunt alle archiefstukken online bekijken.

Hoe gaat u te werk?

Klik na een zoekopdracht in het resultatenoverzicht op de naam van de door u gezochte persoon. Er opent nu een pagina (indexrecord) met de naam van de overleden persoon en een bronverwijzing. Noteer het nummer dat u aan het eind van de bronverwijzing tussen haakjes ziet staan.
Klik nu op de link van de bronverwijzing. In het volgende scherm opent de archiefinventaris.
Klik vervolgens op het geel gemarkeerde inventarisnummer. Het archiefstuk opent daarna in een viewer.
U kunt nu door het archiefstuk bladeren naar de juiste pagina. Hiervoor gebruikt u het genoteerde nummer dat tussen haakjes stond.

Tips voor het bladeren naar de juiste pagina 

Bedenk bij het terugzoeken van de juiste pagina dat de index is gebaseerd op verschillende soorten archiefstukken. Zo bestaan de inventarisnummers 3163-3166 uit verzamelingen genummerde formulieren (Dood-Extracten genaamd) en bestaan de inventarisnummer 3601 en 3926 uit lijsten met overledenen die per kwartaal of jaar zijn geordend. De inventarisnummers 3915, 4158 en 4147 bestaan weer uit verzamelingen van verschillende documenten die vaak per overledene zijn gegroepeerd.  Al die verschillende soorten archiefstukken maakt het zoeken naar de juiste pagina soms lastig.

Het nummer tussen haakjes komt overeen met het nummer dat in het inventarisnummer in potlood of inkt (bij de Dood-Extracten) is aangebracht. De nummers kunnen op verschillende plekken staan:

  • in de linkerbovenhoek van de Dood-Extracten;
  • in de rechterbovenhoek van de eerste pagina van de kwartaal- en jaaroverzichten;
  • op het omslag van de kwartaal- en jaaroverzichten. Het staat dan vaak halverwege de pagina overdwars genoteerd. In die gevallen komt het regelmatig voor dat het nummer op de achterkant van dat omslag staat en in het overzicht van de scans ná het overzicht van overledenen van een bepaald kwartaal is te vinden;
  • op de eerste pagina van een verzameling documenten over de nalatenschap van een persoon.

Let ook op het volgende:
De bronverwijzingen naar de inventarisnummers 3163-3166 geven steeds vier links (inventarisnummers) met hetzelfde nummer aan het eind tussen haakjes. Dit betekent dat u dat nummer in één van de vier inventarisnummers terug moet zoeken. Het betekent niet dat de persoon in elk inventarisnummer is terug te vinden. 

  • Niet alle in de koloniën overleden personen zijn geregistreerd. In dat geval vindt u dan ook geen registratie in het archief. 
  • De index betreft de periode 1816-1829. Weet u zeker dat de persoon die u zocht in deze periode overleed?

De registraties van overledenen zijn afkomstig uit het archief Ministerie van Koloniën over de periode 1814-1849 (2.10.01). Ze staan genoteerd in een van de volgende archiefstukken (inventarisnummers):

Inventarisnummers met overlijdensregistraties
inventaris-nummers Omschrijving inventarisnummer Periode
3163-3166 Registers van overledenen in hospitalen in Oost-Indië. 1816-1829
3601

Lijsten van personen van Europese oorsprong, overleden in de kolonie Suriname. Met afzonderlijke lijst van overleden Hoog-Duitse en Portugese Joden. januari 1816-maart 1817.

februari 1816-juni 1829.
3835

Lijst van personen van Europese oorsprong, overleden op Curaçao en onderhorige eilanden. 

1825-1828
3915 Extracten uit het journaal van de vice-president van de Raad van Politie, commandant van St. Eustatius en Saba, betreffende zeeroverijen in de West-Indische wateren. 1828
3926

Lijst van personen van Europese oorsprong, overleden op St. Maarten.

1822, 1826-1828
4147

Staten van nalatenschappen van militairen, overleden in Oost-Indië.

1818-1829
4158

Staten van nalatenschappen van militairen, overleden in West-Indië.

1817-1829

 

De taken van het ministerie van Koloniën waren heel verschillend. De inrichting van het bestuur, de koloniale financiën, de militaire verdediging van de kolonie en het onderhouden van de buitenlandse betrekkingen tussen de kolonie en andere landen behoorden allemaal tot de taak van dit departement.

Voor deze taken had het ministerie zowel militair als burgerpersoneel in de koloniën nodig. Sommigen van hen overleden tijdens hun diensttijd. Dit overlijden werd in de personeelsadministratie van het departement opgenomen. Soms is een overlijden op meerdere plekken geregistreerd. Dan is er bijvoorbeeld ook een staat van nalatenschap of komt iemand voor in een register van personen die in een ziekenhuis zijn overleden.

Naast overheidspersoneel, waren er ook vele andere Nederlanders en Europeanen in de koloniën. Bijvoorbeeld om handel te drijven. Wanneer één van deze personen overleed, registreerde het ministerie dit soms ook. Zo zijn er lijsten van personen van Europese oorsprong die overleden op St. Eustatius of Curaçao.

Na de opheffing van de VOC en de WIC kwam het bestuur van de Nederlandse koloniën in handen van de Nederlandse staat. In 1806 werd daarom het ministerie van Koophandel en Koloniën opgericht. Het beheer over de koloniën is in de daaropvolgende eeuw vaak gecombineerd met een ander beleidsterrein, zoals Nijverheid en Marine.