Overzicht van archieven over Guyana (Guiana)

Zeventiende eeuws Guiana bestaat uit drie Nederlandse kolonies: Essequibo, Demerara en Berbice. Het Nationaal Archief bezit belangrijke documenten, die ons iets kunnen vertellen over de geschiedenis van deze kolonies in Guyana.

Kaart van Essequibo, Berbice en Suriname
Alles uitklappen

In het Nationaal Archief kunt u informatie terugvinden uit de volgende perioden:

Tip:

Maak o.a. gebruik van zoektermen als: Guiana (Guyana), Demarara (Demarary), Essequebo (Essequibo), Suriname, Berbice, Pomeroon en Cayenne.

Nederlands-Guiana was niet één land, maar een verzamelnaam voor verschillende Nederlandse koloniën: Suriname, Essequebo, Berbice, Pomeroon, Demerary en Cayenne.

In de tweede helft van de 18e eeuw komen de plantages in deze gebieden tot grote bloei en maakt de West-Indische Compagnie (WIC) grote winsten.

Bent u op zoek naar informatie uit deze periode raadpleeg dan de genoemde archiefinventarissen:

Archieven van de Compagnie en directe voorgangers en opvolgers - algemeen

Dutch Series Guyana

Archieven van de overheid en overheidsfunctionarissen in Nederland

Persoonlijke archieven van bewindhebbers en familie, geordend op nummer van inventaris

Particuliere archieven

Werkarchief van de rechtshistoricus prof. mr. J.Th. de Smidt

In 1791 valt het doek voor de WIC en wordt de kolonie door de Nederlandse Staat overgenomen. In 1796 nemen de Britten het gezag over in  Nederlands-Guiana. Op 25 maart 1802 ondertekenen verschillende landen de vrede van Amiens en krijgt de Bataafse Republiek de kolonies terug. Als in mei 1803 de Derde Coalitieoorlog van start gaat, nemen de Britten de macht weer over in Nederlands-Guiana. Elf jaar later wordt tijdens het Engels-Nederlandse verdrag van 1814 Suriname teruggeven aan Nederland en het Britse gezag over Essequibo, Demerara en Berbice officieel bekrachtigd. 

De Nederlandse planters in Essequibo, Demarary en Berbice behielden hun oude rechten, en kregen toestemming om op alle Engelse en Nederlandse havens handel te drijven. De meesten van hen blijven onder deze gunstige voorwaarden in de kolonies wonen. In 1831 ontstaat door de samenvoeging van de drie gebieden (Essequibo, Demerara en Berbice) de Engelse kolonie British-Guiana.

National Archives 

In het Engelse Nationaal Archief in Londen kunt informatie terugvinden over Britse en Nederlandse aanwezigheid in deze periode.

Doorzoek met behulp van archieven.nl de honderden kilometers archiefmateriaal van 86 Nederlandse archiefvormers.

National Archives Guyana

In samenwerking met het National Archives Guyana in Georgetown heeft het Nationaal Archief de zogenoemde Dutch Series Guyana collectie gedigitaliseerd, zodat onderzoekers via onze website de stukken kunnen raadplegen. 

In de zogenoemde Dutch Series Guyana (1.05.21) kunt u informatie terugvinden over het reilen en zeilen in de plantagekoloniën: het dagelijks bestuur van de koloniën, de uitgifte van gronden, het innen van de hoofdgelden, de aanvoer van slaven, slavenopstanden, behandeling van slaven, het weglopen van slaven, de contacten met de Arawakken en Caraïben, de aanvoer van voedingsmiddelen, contacten met andere Nederlandse, Spaanse en Britse koloniale bestuurders en militaire zaken. Daarnaast bevat deze collectie de notariële akten. 

Nationaal Archief Suriname

In het Nationaal Archief Suriname kunt u informatie terugvinden over Suriname, dat tot 1814 onderdeel uitmaakt van Nederlands-Guiana. 

National Archives 

In het Engelse Nationaal Archief in Londen kunt u informatie terugvinden over Britse en Nederlandse aanwezigheid in Guyana.