Duitse soldaten in Nederland, 1940-1945

Heeft u het vermoeden dat u het (klein)kind bent van een Duitse militair? Of bent u op zoek naar informatie over Duitse soldaten? Maak dan gebruik van deze zoekhulp.

Alles uitklappen

Het Nationaal Archief bewaart het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) (2.09.09). Hierin bevinden zich de dossiers  van de mensen die na de Tweede Wereldoorlog verdacht werden van collaboratie. Ook vrouwen die tijdens de oorlog een relatie hebben gehad met een Duitse militair, kregen met de bijzondere rechtspleging te maken. Het is mogelijk dat in het CABR-dossier van uw moeder/oma de naam van uw vader of opa genoemd wordt. 

Voor bestudering van de dossiers in het CABR is vooronderzoek nodig. Dit is een gevolg van de beperkte openbaarheid van het archief tot 2025. Deze beperking is gebaseerd op de bescherming van de privacy van mogelijk nog levende personen. Een verzoek voor inzage kunt u indienen via het webformulier of via info@nationaalarchief.nl. U kunt uw verzoek ook per post sturen naar:

Nationaal Archief
afd. Dienstverlening
Postbus 90520
2509 LM  Den Haag

Vermeld in uw verzoek de volgende gegevens:

  • Volledige naam en voornamen van uw moeder.
  • Haar geboortedatum en bij voorkeur ook de geboorteplaats.
  • Woonplaats van uw moeder gedurende de oorlogsjaren (indien bekend).
  • Korte motivatie van uw wens tot inzage.
  • Uw naam, adres, woonplaats, bij voorkeur ook een e-mailadres; een reproductie van uw identiteitsbewijs is niet nodig. U hoeft ook niet met een document de eventuele familierelatie aan te tonen.
  • Bewijs van overlijden van uw moeder indien zij korter dan 100 jaar geleden geboren is; indien uw moeder nog in leven is heeft u haar toestemming nodig om het dossier in het zien. Deze toestemming bestaat uit een door haar ondertekende brief met een kopie van haar legitimatiebewijs. 

Wanneer uw moeder nog leeft, hebben wij haar toestemming nodig om u het dossier in te laten zien. Dat is geen onoverkomelijk probleem, we kunnen u wel relevante informatie uit het dossier geven. Volgens de Nederlandse wet is  het van belang dat men weet wie de biologische ouders zijn. 

Wanneer u de naam, de geboortedatum of het legernummer, van uw vader/opa heeft gevonden, kunt u daarmee verder zoeken in Duitsland. De Duitse Dienststelle (WASt) bewaart de kaartenbakken, stamboeken en andere gegevens van Wehrmachtpersoneel en persoonsgegevens van de Luftwaffe, Waffen-SS en Organisation Todt. Informatie over officieren wordt in Freiburg bewaard bij het Militärarchiv.  Informatie over Duitsers in militaire dienst kunt u zoeken bij de Arolsen archieven. 

Deutsche Dienststelle (WASt)
De bestanden van de WASt berusten sinds 1 januari 2019 bij het Bundesarchiv

Bundesarchiv-Militärarchiv
Wiesentalstraße 10
79115 Freiburg/Brsg.
www.bundesarchiv.de

Arolsen Archieven
arolsen-archives.org

Steun en hulp van andere kinderen van Duitse militairen vindt u bij de Contactgroep Kinderen van Duitse Militairen. Deze contactgroep maakt deel uit van de Stichting Werkgroep Herkenning: www.werkgroepherkenning.nl.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in een paar gemeentes in Nederland Duitse ambtenaren van de burgerlijke stand aangesteld. Zij waren onder meer verantwoordelijk voor het opmaken van geboorteaktes van kinderen van Nederlandse moeders en Duitse vaders, geboren in speciaal daarvoor ingerichte Duitse klinieken. Een deel van deze registers is zoekgeraakt. Het CBG Centrum voor familiegeschiedenis (www.cbg.nl) bewaart zo'n 80.000 afschriften van akten over Nederlanders opgemaakt door Duitse ambtenaren van de burgerlijke stand (in Nederland en Duitsland). 

  • A. Dekker, Mijn opa was een Duitser (z.p. 2011)
  • M. Diederichs, Kinderen van Duitse militairen in Nederland (Soesterberg 2012), Informatiecentrum Nationaal Archief, S 31 459
  • G. Swillen, Koekoekskind. Door de vijand verwekt (Amsterdam/Antwerpen 2009)