Uitleg index Curaçao: slavenregister en emancipatieregisters 1839-1863

De index Curaçao: slavenregister en emancipatieregisters 1839-1863 bestaat uit het slavenregister en de emancipatieregisters van Curaçao. In aanvulling daar op is echter in sommige gevallen extra informatie uit andere bronnen opgenomen. Het gaat hierbij om de verwijzingen naar de index  'Vrij van slavernij' van manumissies op Curaçao en verwijzingen naar de borderellen op Curaçao.

Zoektips

  • Vul de naam in van de persoon die u zoekt. Mensen in slavernij hadden alleen een voornaam. Pas als mensen vrij werden kregen ze een achternaam en soms andere voornamen. Van mensen die vóór 1 juli 1863 vrijkwamen, staat de achternaam vermeld in de kolom ‘opmerkingen’. Van de mensen die op 1 juli 1863 vrijkwamen in het stadsdistrict en het derde district van Curaçao zijn de voor- en achternaam volledig opgenomen in de kolom naam.
  • Als u verder wilt zoeken naar mensen in de slavenregisters zelf, dan kunt u alleen zoeken met de voornaam. Om de kans op resultaat te vergroten zoeken het meest effectief als u de naam invoert samen met de naam van de eigenaar of de naam van de moeder. Tussen de verschillende namen hoeft u geen komma [,] of [AND] te zetten.
  • Bij het zoeken op namen kunt u gebruik maken van 'wildcards': met een ? vervangt u één willekeurige letter, met een * geen tot meerdere willekeurige letters. Voor de zekerheid kunt u spellingsvarianten proberen. Let er op dat er soms een nummer of kenmerk aan de naam werd toegevoegd om meerdere mensen met dezelfde naam uit elkaar te houden. Met (…) is aangegeven dat informatie niet leesbaar is. Namen met een ij of een y zijn als ‘ij’ geschreven.
Tabel uitleg velden in de index Curaçao: slavenregister en emancipatieregisters 1839-1863
Veldnaam Opmerking

Naam

In dit veld vindt u de naam. In het slavenregister is dit altijd de voornaam of voornamen, want mensen in slavernij mochten geen achternaam hebben. Dit is de zogeheten ‘slavennaam’ die mensen in slavernij tot 1863 hadden. In de Registers der vrijgelatenen uit 1863 staat de voor- en achternaam die mensen kregen bij de afschaffing van de slavernij per 1 juli 1863.

Soms waren mensen onder een andere naam bekend dan hun formele naam. In dat geval werd deze naam er extra bijgeschreven, tussen haakjes of als alternatief. Er is voor gekozen om die altijd uit elkaar te halen door het woordje ‘of’ er tussen te zetten (‘ Klaas of Nicolaas’).

Geslacht

In dit veld staat vermeld of iemand mannelijk of vrouwelijk was.

Geboortedatum

In het slavenregister en in de meeste inschrijvingen in de emancipatieregisters staat hier het geboortejaar vermeld. Met name in de emancipatieregisters werd soms de geboortedatum vermeld.

Leeftijd

In veel gevallen is bij de inschrijving in de emancipatieregisters niet het geboortejaar vermeld maar de leeftijd van de betrokkenen.

Moeder

Dit is de naam van de moeder van de persoon. Deze is standaard genoteerd in zowel het slavenregister als de emancipatieregisters. De informatie vermeld onder ‘Naam’ geldt hier ook. Soms staat er achter de naam dat moeder overleden is, soms staat er geen naam, maar alleen de vermelding ‘overleden’. Met name bij oudere mensen staat bij moeder vaak ‘onbekend’.

Eigenaar

Dit is de naam van de slaveneigenaar in het geval van het slavenregister en de naam van de voormalige slaveneigenaar in het geval van de emancipatieregisters. De namen zijn in principe zo overgenomen als ze in de registers staan vermeld. Wel zijn afkortingen als ‘wed.’ en ‘bl.’ in de database vervangen door ‘weduwe’ en ‘boedel’ om de leesbaarheid te vergroten. Als een naam van een eigenaar doorgehaald is en vervangen door diens weduwe of een ander familielid zonder dat de mensen naar een nieuwe folio overgeschreven zijn, dan zijn beide namen in de kolom Eigenaar vermeld.

Datum inschrijving

Dit is de datum waarop iemand bij een eigenaar werd ingeschreven. Mensen die al vóór het begin van het slavenregister in 1839 eigendom waren van dezelfde eigenaar hebben als inschrijfdatum 1839 gekregen. Bij geboorten is de inschrijfdatum meestal de geboortedatum. Bij verkoop of invoer van mensen van buiten Curaçao meestal de datum waarop die koop of invoer werd geregistreerd. Dat hoeft niet de datum van de koop zelf te zijn. Een bijzondere groep mensen zijn personen die in- of uitgeschreven zijn op basis van een gouvernementsbesluit, een beslissing van de koloniale overheid. In dat geval is de datum van de gouvernementsresolutie als de mutatiedatum beschouwt.

Aanvullende informatie inschrijving

Hier staat extra informatie die de ambtenaar heeft opgeschreven. Dit kan de geboortedatum zijn of de naam van de vorige eigenaar. Ook staat hier informatie over gouvernementsresoluties. Als er aanvullende informatie in de nadere toegang staat, maar op de scan staat niets achter de naam, dan betekent dit dat er op een eerdere pagina een mededeling is gedaan die voor een hele groep mensen geldt. Als iemand gekocht is, dan staat hier ook de naam van de vorige eigenaar en het folionummer waar de persoon eerder ingeschreven heeft gestaan.

Datum uitschrijving

Voor de mutatiedatum uitschrijving geldt hetzelfde als vermeld onder mutatiedatum inschrijving. Een bijzonderheid bij uitschrijvingen is dat ook bij de emancipatie op 1 juli 1863 niet is vermeld dat mensen zijn uitgeschreven. We hebben dit opgelost door de mutatiedatum ‘1 juli 1863’ te geven.

Aanvullende informatie uitschrijving

Net als bij Aanvullende informatie inschrijving staat hier extra informatie die de ambtenaar heeft opgeschreven. Als iemand naar een andere eigenaar is overgeschreven dan staat hier ook de naam van die nieuwe eigenaar en het folionummer.

Opmerking

In de kolom Opmerking staat soms informatie die niet in het slavenregister of de emancipatieregisters staat, maar een aanvulling daarop is uit de index Curaçao: Vrij van Slavernij (manumissies) of uit de borderellen in het Archief van de Algemene Rekenkamer, 1814-1953: Comptabel Beheer (2.02.09.08) inventarisnummers 238-245

Verwijzing

Dit is een verwijzing naar de bron waarop de informatie uit de kolom Opmerking gebaseerd is.

Inventarisnummer

Het inventarisnummer is het nummer waaronder het archiefstuk is opgeslagen in het Nationaal Archief Curacao. De acht boeken van het slavenregister hebben de inventarisnummers 53 tot en met 60. De emancipatieregisters hebben de inventarisnummers 116 (Register der vrijgelatenen in het derde district) en 117 (Register der vrijgelatenen in het stadsdistrict).

Folio

Het folionummer waarop de vermelding geregistreerd staat. Het folionummer staat bij het slavenregister links bovenaan de pagina. Bij de emancipatieregisters midden- of rechtsboven de pagina. Het slavenregister is verdeeld over acht boeken, maar de folio’s zijn doorlopend genummerd van 1 tot en met 1070. De beide emancipatieregisters beginnen elk vanaf folio 1.

Serie register

Omdat het slavenregister voor de hele periode 1839-1863 in gebruik is gebleven, staan in deze kolom slechts twee series vermeld: 1839-1863 voor het slavenregister en 1863 voor de emancipatieregisters.

Type register

In deze database zijn drie typen registers opgenomen: het slavenregister, het register der vrijgelatenen in het stadsdistrict en het register der vrijgelatenen in het derde district.

Afbeelding

Hier kunt u een link aanklikken naar de scan van de originele pagina in het slavenregister of in de emancipatieregisters.