West-Indische Compagnie (WIC): militairen uitgezonden naar Brazilië, 1630-1656

Zoekt u militairen die tussen 1630 en 1656 door de West-Indische Compagnie naar Brazilië gestuurd zijn? Gebruik dan deze zoekhulp.

Alles uitklappen

De informatie over de militairen in deze index is afkomstig uit:

Wanneer u op de naam van de gezochte militair klikt krijgt u de volgende informatie:

  • volledige naam 
  • bijzonderheden
  • herkomst
  • datum
  • stuk
  • lijst waarop de militair voorkomt
  • bronverwijzing
  • link naar eventuele scan

In een aantal gevallen staat er onder de persoonsgegevens een link naar de scan van de registratie. Als deze link er niet staat dan kunt u scans bestellen of het originele stuk reserveren om in de studiezaal te bekijken.

Scans bestellen

Wanneer u een scan wilt bestellen, dan klikt u eerst op het zoekresultaat. Op de volgende pagina klikt u op de knop 'Bestel scans'. 

Reserveren

Wilt u het persoonsdossier liever reserveren om in te zien in onze studiezaal, klik dan eerst op het zoekresultaat. Noteer dan eerst het folionummer dat achter het inventarisnummer in de 'Bronverwijzing' is opgenomen. Vervolgens klikt u op de link achter het woord bronverwijzing. Op de pagina die verschijnt klikt u op de omschrijving in de archiefinventaris die geel gearceerd is om het stuk te kunnen reserveren.

Er is geen volledige lijst van alle door de WIC uitgezonden militairen bewaard gebleven. Bovendien is het archief van de Oude WIC grotendeels verloren gegaan. 

Voor de zekerheid kunt u in de index nog zoeken op spellingsvarianten van de naam van de gezochte persoon.

In de originele registraties vindt u weinig tot geen aanvullende gegevens over de uitgezonden personen. In de minuten der opgemaakte rekeningen treft u de uitbetaalde bedragen aan. Verder zijn alle bekende gegevens in de index opgenomen.

De West-Indische Compagnie (WIC) dateert van 1621. Met de WIC hoopte de Republiek de Nederlandse handelspositie in West-Indië te versterken. De oprichting van de Compagnie, na het aflopen van het Twaalfjarig Bestand (1609-1621), bracht de Nederlanden opnieuw in oorlog met Spanje. Het verzwakken van de Spaanse handelspositie en het uitvechten van de oorlog op zee, ver van het Nederlandse grondgebied, was dan ook het tweede doel dat men met de WIC voor ogen had.

Organisatie

De West-Indische Compagnie werd gevormd naar het model van de Verenigde Oost-Indische Compagnie en bestond uit vijf Kamers: Amsterdam, Zeeland, Maze, Noorderkwartier en Stad en Lande. De Heren XIX vormden het bestuur. Het octrooi waarin het handelsmonopolie werd vastgelegd, was geldig voor 24 jaar en moest daarna opnieuw door de Staten-Generaal worden verleend. 

Nieuwe WIC in 1674

De West-Indische Compagnie kon de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. De strijd die de WIC voerde in Nederlands-Brazilië was zo kostbaar dat de Compagnie eraan failliet ging. Ondanks meerdere reddingsplannen werd de WIC in 1674 opgeheven. Wel richtte men direct daaropvolgend een nieuwe, Tweede West-Indische Compagnie op. Deze hield zich voornamelijk bezig met de handel in slaven.