Veelgestelde vragen over preserveren

Alles uitklappen

Blijf op de hoogte van wat er speelt in het kennisnetwerk preservering. Houd contact met je in- en externe collega’s, word lid van relevante kennisplatforms, abonneer je op nieuwsbrieven van organisaties en bezoek bijvoorbeeld periodiek het nieuwsdashboard preservering van het Nationaal Archief.

De online leeromgeving Leren Preserveren is een introductiecursus waarin je de eerste stappen zet in het duurzaam opslaan, beheren en toegankelijk houden van digitaal erfgoed. Leren Preserveren wordt in twee cursusvarianten aangeboden: als zelfstudie en als groepscursus. 

  • Het ISO 14721:2012 referentiemodel voor een Open Archival Information System (OAIS-referentiemodel)
  • Preservation Officer Barbara Sierman van de Koninklijke Bibliotheek schreef er een inleidend artikel over.
  • De University of London biedt een gratis online (Engelstalige) OAIS-beginnerscursus aan. 

Voor het opstellen van preserveringsbeleid – het schrijven van een preservation policy – kun je de wegwijzer duurzaamheidsbeleid gebruiken. Bij elk van de tien aandachtsgebieden (authenticiteit, digitaal object, bitpreservering, functionele preservering, metadata, rechten, standaarden, organisatie, toegang en certificering) worden beleidsuitwerkingen gegeven. Bij iedere uitwerking staan onder andere een omschrijving, benodigde kennis, risico’s, discussievragen en links naar reële voorbeelden, zoals de preservation policy van het Nationaal Archief.