Veelgestelde vragen over preserveren

Alles uitklappen

Blijf op de hoogte van wat er speelt in het kennisnetwerk preservering. Houd contact met je in- en externe collega’s, word lid van relevante kennisplatforms, abonneer je op nieuwsbrieven van organisaties en bezoek bijvoorbeeld periodiek het nieuwsdashboard preservering van het Nationaal Archief.

De online leeromgeving Leren Preserveren is een introductiecursus waarin je de eerste stappen zet in het duurzaam opslaan, beheren en toegankelijk houden van digitaal erfgoed. Leren Preserveren wordt in twee cursusvarianten aangeboden: als zelfstudie en als groepscursus. 

Voor het opstellen van preserveringsbeleid – het schrijven van een preservation policy – kun je de Nederlandstalige wiki met duurzaamheidsbeleidgebruiken. Bij elk van de 10 beleidsuitgangspunten (authenticiteit, bitpreservering, functionele preservering, het digitale object, metadata, rechten, standaarden, toegang, organisatie en certificering) worden beleidsuitwerkingen gegeven. Bij iedere uitwerking staan onder andere een omschrijving, risico’s, belanghebbenden, discussievragen en links naar reële voorbeelden, zoals de preservation policy van het Nationaal Archief.