5 februari: uitreiking KIA Essay Prijs

Afbeelding van glazen met smoothies.
25 januari 2019

Onder het motto: ‘open tenzij is voorbij’ is vorig jaar de KIA Essay Prijs aangekondigd. Het kennisplatform Openbaarheid heeft een aantal sterke, ludieke en prikkelende inzendingen ontvangen. Op dinsdag 5 februari maakt het kennisplatform de winnaar van de KIA Essay Prijs bekend. U bent van harte welkom dit evenement bij te wonen. 

Het evenement krijgt een extra bijzonder tintje door een optreden van Leon Giessen, alias Mondo Leone. Hij vertelt over zijn zoektocht in de archieven naar het lot van Arnold Loterijman; een joodse Nederlander die als slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog tot voor kort volledig vergeten was. Giessen kreeg als onderzoeker te maken met de zin en onzin van openbaarheidsbeperkingen. Maar hij liet zich daardoor niet tegenhouden. Gewapend met potlood en overtrekpapier kopieerde hij in het archief foto’s. En vond hij meer informatie over de plaats delict en de dader. Met hulp van een bataljon van de Genie trok hij de Baarnse Bossen in. Die speurtocht leverde een aangrijpend verhaal op dat Mondo Leone op indringende wijze vertolkt.

Tijdens de bijeenkomst besteedt het kennisplatform Openbaarheid ook kort aandacht aan het Jaarplan 2019. Waar staan we en welke acties kunnen in 2019 in netwerkverband opgepakt worden?

Aanmelden

U kunt zich voor deze bijeenkomst aanmelden via het kennisplatform Openbaarheid, door te klikken op 'Aanwezig'. Aan deze bijeenkomst kunnen maximaal 30 personen deelnemen dus wees er snel bij!

Programma

  • 10.45-11.00 uur Inloop
  • 11.00-11.10 uur Welkom
  • 11.10-11.30 uur Uitreiking KIA Essay Prijs en presentatie van de bundel met essays
  • 11.30-11.45 uur Jaarplan 2019 Kennisplatform Openbaarheid
  • 11.45-12.30 uur Lunch
  • 12.30-14.00 uur Optreden Mondo Leone 'Het lot van Loterijman'
  • 14.00 Napraten en afsluiting

Wanneer: dinsdag 5 februari 2019

Locatie: Mullerzaal van het Nationaal Archief.

Voor vragen of het doorgeven van uw bijzondere dieetwensen kunt u contact opnemen met Jeroen Padmos via jeroen.padmos@nationaalarchief.nl