9 februari Open Donderdag met Martin Berendse over advies ACOI

Serv Wiemers en Guido Enthoven
3 februari 2023

Op 9 februari is het weer Open Donderdag bij het Nationaal Archief. Met gastspreker Martin Berendse, vicevoorzitter van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) en directeur/bestuurder van de Stichting Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Tijdens de bijeenkomst geeft Berendse een toelichting op het onlangs verschenen adviesrapport Kan dit weg? – Nee van ACOI over het beheren en bewaren van chatberichten binnen de overheid. 

In het rapport geeft ACOI praktisch advies over een verantwoorde uitvoering van de huidige wetgeving over het beheren en bewaren van chatberichten. Op basis van dit advies en met de aanbevelingen van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed, de parlementair advocaat en de Regeringscommissaris Informatiehuishouding, volgt binnen drie maanden een kabinetsreactie.

Reactie algemene rijksarchivaris

De ACOI heeft ook de algemene rijksarchivaris Afelonne Doek, via de Staatssecretaris Cultuur en Media, gevraagd om spoedig een openbare reactie uit te brengen. Doek: ‘Ik ben blij met het concrete advies dat er nu ligt. Dat geeft richting en helpt bij het nadenken over hoe je dat in de praktijk uitvoert. Ik voel de noodzaak om hier snel mee aan de slag te gaan, samen met andere overheidsorganisaties binnen de rijksoverheid én decentraal. Toegang tot overheidsinformatie, of dat nu chatberichten, e-mails of beleidsdocumenten zijn, is noodzakelijk voor het goed functioneren van onze democratie. Daar mag geen twijfel over bestaan. Mijn streven is om  begin maart met een inhoudelijke reactie te komen.’

Tijd en plaats

  • Datum: 9 februari 2023
  • Locatie: Nationaal Archief
  • Spreker Martin Berendse: 17:15 – 17:45
  • Netwerkborrel: 17:00 – 18:30

Aanmelden is niet nodig. U kunt gewoon naar binnen lopen.

Open Donderdag

De Open Donderdagen zijn netwerkborrels voor iedereen binnen en buiten de overheid die zich bezighoudt met informatiehuishouding voor een open en transparante overheid. Het versterken van het netwerk en uitwisselen van ideeën staat centraal. Wilt u op de hoogte blijven van de sprekers die aanwezig zijn en updates ontvangen van de regeringscommissaris Informatiehuishouding? Schrijf u dan in voor de mailingslijst van regeringscommissarisIHH@Rijksoverheid.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met sharelle.manschot@minbzk.nl.