Aankondiging Innovatie in Archiefonderzoek-prijs

Prijs voor aantonen meerwaarde transcripties
Afbeelding gouden poppetje met gouden beker in de hand.
8 oktober 2020

Het Nationaal Archief en het Noord-Hollands Archief hebben de Innovatie in Archiefonderzoek-prijs uitgeschreven voor studenten. De prijs wordt toegekend aan het onderzoek dat het best de meerwaarde aantoont van de beschikbaarheid van grote hoeveelheden transcripties. Van respectievelijk archieven van de VOC, en van Haarlemse notarissen.

Te denken valt aan onderzoek in de Digital Humanities, maar ook aan big data-analyses of aan vernieuwende visualisaties. We nodigen master- of bachelorstudenten aan een Nederlandse hogeschool of universiteit of een Vlaams equivalent van harte uit om onderzoek te doen en mee te doen aan deze wedstrijd.

De prijzen

Er zijn maar liefst twee prijzen te winnen. Een prijs van €1000 voor het beste onderzoek in de automatische transcripties van het archief van de VOC. En een prijs van €1000 voor  het beste onderzoek in de automatische transcripties van het archief van de Haarlemse notarissen van het Noord-Hollands Archief.

De uitreiking vindt plaats tijdens een hybride symposium op 17 mei 2021. De winnaars presenteren daar ook hun onderzoek. De locatie wordt binnenkort bekend gemaakt.

Deelnemen

Studenten kunnen deelnemen door hun onderzoek voor 1 april 2021 mailen naar Nationaal Archief Prijsvraag onder vermelding van ‘Innovatie in Archiefonderzoek-prijs’. Met bijgevoegd het onderzoek, een samenvatting van maximaal duizend woorden en CV.

Meer informatie

Voor meer informatie over de wedstrijd en het reglement, zie de pagina Handschriftherkenning.