Architectuurschets Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie: ‘Denk groot, begin klein’

8 november 2023

Nu beschikbaar: de Architectuurschets Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie. De schets kwam tot stand binnen het programma Open op Orde, onder regie van het Nationaal Archief.

Wat is de Architectuurschets?

De Architectuurschets geeft een beeld van de essentiële architectuurkeuzes - geformuleerd als ambities - die nodig zijn om de informatiehuishouding van de overheid structureel te verbeteren. Het idee daarbij is om op een andere manier te kijken naar de inrichting van zowel het beheer als de uitwisseling van informatie. Zoals de naam suggereert, is dit slechts een eerste schets van een nieuwe architectuur; een nadere uitwerking van de ideeën en concepten is noodzakelijk. 

"Het beoogde effect van de Architectuurschets is het realiseren van duurzaam toegankelijke overheidsinformatie.”, vertelt Steven Ham, enterprise architect. 

Belangrijke concepten

Belangrijke concepten in de Architectuurschets zijn een verregaande standaardisering, metadatering en structurering van informatie. Door gegevens op een consistente manier te organiseren en te ‘labelen’, wordt het gemakkelijker om informatie te vinden, te doorzoeken en te gebruiken. Bovendien kan hiermee de duurzame toegankelijkheid van informatie worden geborgd. Daarnaast is een belangrijk uitgangspunt het hanteren van het concept van ‘halen bij de bronregistratie’, gericht op het terugdringen van kopieën en meervoudige opslag van informatie. Tenslotte beschrijft de Architectuurschets de noodzakelijke semantische en syntactische interoperabiliteit, waardoor ook de betekenis en de vorm van de gedeelde informatie eenduidig worden. Met al deze aanvullingen zijn er veel meer handvatten beschikbaar voor de inrichting van de informatiehuishouding, ook bijvoorbeeld in relatie tot Archiveren by design

Ham: "De informatiehuishouding kent meerdere belanghebbenden, die allen zowel producent als afnemer van informatie kunnen zijn. De informatiehuishouding moet ervoor zorgen dat al deze belanghebbenden optimaal worden ondersteund met goede, voornamelijk digitale en passende informatie."

Concretisering

De beschreven concepten zijn best ingrijpende veranderingen ten opzichte van de huidige inrichting. Het zal ook de nodige tijd kosten om dit streefbeeld te realiseren. Maar vanuit het adagium ‘denk groot, begin klein’ , kunnen de eerste stappen in de juiste richting op korte termijn al worden gezet. We nodigen de architectencommunity daarbij van harte uit om mee te denken. 

Bekijk de Architectuurschets Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie