Bewustwordingscampagne #daaromarchiveren

Deel praktijkvoorbeelden op Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA)
Afbeelding van een rechter.
30 november 2020

Het Nationaal Archief is samen met informatieprofessionals een bewustwordingscampagne gestart op het KIA-platform: #daaromarchiveren. Met een verzameling van inspirerende praktijkvoorbeelden willen de initiatiefnemers het belang van duurzame toegankelijkheid van informatie nadrukkelijker en bij een breder publiek onder de aandacht te brengen.

Nut en noodzaak

“Met de campagne proberen we vooral de mensen te bereiken met wie informatieprofessionals nauw samenwerken en die invloed hebben op informatiebeheer. Collega’s die beleid maken of beslissingen nemen over de informatiehuishouding. Bijvoorbeeld privacy- en security-officers. Of managers in het primaire proces die besluiten nemen over de inrichting van processen en informatiesystemen. Voor deze groep is nut en noodzaak van archiveren en duurzame toegankelijkheid van informatie vaak minder vanzelfsprekend dan voor informatieprofessionals, maar ze hebben er wel invloed op”, vertelt Corinne Boeijinga van het Nationaal Archief.

Uit het leven gegrepen

De campagne maakt gebruik van de vele praktijkvoorbeelden die het nieuws halen. En die het belang van archiveren onderstrepen. Van de miljoenenfraude bij de gemeente Rotterdam tot aan de toeslagenaffaire van de Belastingdienst. Zaken die hoogstwaarschijnlijk bij goed informatiebeheer eerder aan het licht waren gekomen of anders waren gelopen. De campagne laat overigens niet alleen negatieve voorbeelden zien. Juist ook positieve voorbeelden komen aan bod. Zoals het RIVM dat zijn website dagelijks archiveert, zodat je alle coronamaatregelen van dag tot dag kunt nalezen. “We willen vooral het goede, de opbrengst van archiveren benadrukken”, legt Boeijinga uit.

Gebruik de voorbeelden en vul ze aan!

De voorbeelden zijn te vinden op kia.pleio.nl. En worden steeds aangevuld. Daar hebben we ook uw hulp bij nodig. Dus: bent u een interessant lokaal voorbeeld tegengekomen in de media dat het belang van duurzame toegankelijke informatie duidelijk maakt? Voeg dit voorbeeld dan vooral toe op https://kia.pleio.nl/cms/view/55814659/daaromarchiveren. Vergeet daarbij niet de hashtag #daaromarchiveren op social media te gebruiken.