Cosmos Malabaricus: samenwerkingsprogramma Nederland-India start 2021

Over opleidingstrajecten en verbetering toegankelijkheid van gedeeld erfgoed
Afbeelding van een oud boek
1 december 2020

Op 27 november spraken afgevaardigden uit India en Nederland online over het programma Cosmos Malabaricus, dat in 2021 start. Het meerjarige programma zet zich in voor het digitaliseren en toegankelijk maken van VOC-archieven over de Indiase Malabarkust. Het opleiden van Nederlandse en Indiase studenten in het gebruik en behoud van archieven – als onderdeel van gedeeld erfgoed - is eveneens een programmadoel.

Daarnaast is de Indiase kijk op deze gedeelde geschiedenis voor de Nederlandse partners zeer leerzaam. Uitwisseling van kennis en denkbeelden zijn dan ook belangrijke onderdelen van dit programma.

Programmadoelen

Een belangrijk doel van het programma Cosmos Malabaricus is om de gedigitaliseerde archieven in de Indiase deelstaten Kerala en Tamil Nadu toegankelijk te maken voor wetenschappers. Daarnaast is het de bedoeling om delen van deze bronnen beschikbaar te maken voor een zo breed mogelijk publiek, in het bijzonder voor de inwoners van Kerala. Deze doelen worden bereikt door:

  • Bestaande digitale Nederlandstalige en Engelstalige archieven en inventarissen toegankelijker te maken. En delen van deze bronnen te transcriberen, vertalen en redigeren tot een serie bronpublicaties.
  • Het opleiden van Indiase archivarissen en historici in het gebruik (incl. paleografie, epigrafie) van deze 17e- en 18e-eeuwse bronnen. En hen vertrouwd te maken met de historische context van de Nederlandse imperiale expansie in het algemeen. En in het bijzonder van het zuidwesten van India en Ceylon.  

Scholing Indiase en Nederlandse studenten

Onder de vlag van het programma starten vanaf 2021 elk jaar twee Indiase studenten met het MA-programma Colonial and Global History aan de Universiteit Leiden. In totaal studeren zes onderzoekers af. Als onderdeel van hun opleiding lopen deze studenten stage bij het Nationaal Archief. Vanaf 2024 selecteert een stuurgroep elk jaar twee Leidse fellows die bij de Kerala Council for Historical Research in India aan Cosmos Malabaricus werken. 

Digitaliseren en toegankelijk maken

Het Nationaal Archief maakt de scans van de ‘Kerala-archieven’ met semiautomatische handschriftherkenning doorleesbaar en doorzoekbaar. De VOC-archieven zijn voor een groot deel al raadpleegbaar op de website van het Nationaal Archief, maar nog niet nader toegankelijk gemaakt. Met dit programma worden daar grote stappen in gezet.

Enkele kleine archieven in Kochi/Ernakulam worden gedurende het programma gerestaureerd en gedigitaliseerd. Deze stukken vormen een interessante aanvulling op de archieven die al digitaal beschikbaar zijn voor onderzoekers: de VOC-collectie bij het Nationaal Archief, en de VOC-collectie bij de Tamil Nadu Archives in Chennai.

Betrokken partijen

De bijeenkomst op 27 november was een initiatief van de Indiase Ambassade. Naast deelnemers van het Nationaal Archief namen vertegenwoordigers van het ministerie van OCW, het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Kerala Council for Historical Research (KCHR), de Kerala State Archives, Sree Sankaracharya University of Sanskrit en de Universiteit Leiden deel aan het gesprek. Deze partijen zijn betrokken bij het programma Cosmos Malabaricus als participant of financier.