Bordspel Preservia spelen met duurzame toegankelijkheid

Afbeelding van het bordspel Preservia, een spel over preservation.
15 maart 2019

Met (collega-)archief- en informatieprofessionals leren preserveren? Aan de hand van een spel? Dat kan met Preservia. Preservia is een coöperatief, educatief én competitief bordspel over digitale duurzaamheid (digital preservation). Het spel is online beschikbaar. En is bedacht door Remco van Veenendaal, preservation officer bij het Nationaal Archief. 

Van Veenendaal ontwikkelde Preservia voor de cursus Leren Preserveren. Door het beantwoorden van vragen kunnen spelers verloren gewaand erfgoed en fragmenten duurzaamheidsbeleid verwerven. Ze evalueren elkaars antwoorden. Dit stimuleert het leren over digitale duurzaamheid.

Speelervaringen

Playtests met collega’s van Nationaal Archief en Netwerk Digitaal Erfgoed hebben het spel steeds beter gemaakt. En ook nu het spel gepubliceerd is zijn ideeën voor verbetering van harte welkom. Van Veenendaal roept alle spelers op om ervaringen te delen via sociale media (#Preservia) en/of een e-mail. Benieuwd naar ervaringen? Op Twitter staan al veel speelervaringen. Zo  hebben Sarah Higgens van Aberystwyth University in Wales en Andrea Goethals van de National Library van Nieuw-Zeeland hun enthousiasme al laten blijken. Een afdeling van de Koninklijke Bibliotheek gaat een eigen versie van het spel ontwikkelen.

Downloaden

Preservia is niet te koop. Je kunt het gratis en rechtenvrij (CC0) downloaden op www.preservia.nl en printen. Er zijn Nederlandse en Engelse downloadpakketten. Enig knipwerk is wel vereist. Wat er precies nodig is, staat in het spelregeldocument. Ook is het mogelijk een geheel eigen versie van het spel te maken.