Chief Minister van Kerala brengt bezoek aan Nationaal Archief

Letter of intent digitalisering Indiaas VOC-archief
14 mei 2019

De Chief Minister van de Indiase deelstaat Kerala, de heer Pinarayi Vijayan, bracht op vrijdag 10 mei een bezoek aan het Nationaal Archief.

VOC-archief Regional Archives Ernakulam

Het bezoek stond in het teken van het behoud en de digitalisering van een VOC-archiefcollectie van de Regional Archives Ernakulam te Kochi. Het programma Gedeeld Cultureel Erfgoed (GCE), waarvan het Nationaal Archief een van de uitvoerders is, zet zich in voor de duurzame instandhouding van dit erfgoed. Naar verwachting wordt de collectie in het najaar van 2019 ter plaatse gerestaureerd en gedigitaliseerd.

Tijdens het bezoek overhandigde de Chief Secretary van Kerala Tom Jose, onder toeziend oog van de Chief Minister, een Letter of Intent aan directeur Marens Engelhard van het Nationaal Archief.

Relatie VOC en Zuid-West-India

De collectie van de Regional Archives Ernakulam bevat archiefstukken, die zijn geschreven in diverse Zuid-Indiase en Europese talen, zoals vredesverdragen, verzoekschriften, verpandingen en correspondentie tussen de VOC en de lokale vorsten. Deze stukken kunnen meer licht werpen op de relatie tussen de VOC en de Indiase vorstendommen en bevolking in Zuid-West India.

De VOC had diverse handelsvestigingen op de Zuid-West kust van India, de kust van Malabar. De hoofdvestiging was in Cochin, het huidige Kochi. De collectie in Kochi is een interessante aanvulling op collecties die al digitaal beschikbaar zijn voor onderzoekers: de VOC-collectie bij het Nationaal Archief, en de VOC-collectie bij de Tamil Nadu Archives in Chennai.